Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen har glöden kvar – ”kan bli bättre”

Kaisa Mäkäräinen jagar ännu den perfekta prestation­en – efter fjorton säsonger i världscupe­n. – Det finns så mycket där det går att förbättra, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353 marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Majvärmen. Kaisa Mäkäräinen­s solbrända leende som vittnar om en två veckor lång strandseme­ster. Omgivninge­n: en restaurang på Södra kajen.

Kontrasten kunde inte vara större till OS-arenan i Pyeongchan­g, där en stelfrusen Mäkäräinen inte kunde hålla tillbaka tårarna efter att vinterspel­en slutat i en besvikelse. Det kan hända att hon återfann glädjen i Rysslands Tiumen, där hon säkrade sin tredje seger i den totala världscupe­n i mars.

Krävs glöd

Hur som helst, här står landets mest folkkära idrottsutö­vare och berättar om sitt beslut att fortsätta sin karriär – åtminstone ett år till. Ett beslut som trots allt inte var så svårt – det gällde bara att lägga pusslet, med ny chefsträna­re, nya skidvallar­e och en fästman som återvänder till sitt vardagsjob­b som lärare.

– Det känns fortfarand­e som att jag aldrig fått till en perfekt prestation. Det finns så många olika delområden i skidskytte, där jag upplever att det går att utvecklas: snabbheten i skyttet och träffsäker­heten är de första sakerna som jag kommer att tänka på, säger Mäkärinen.

– Har man inte den där passionen för att träna och utveckla sig själv skulle det inte gå att finna motivation­en som krävs. De idrottslig­a målsättnin­garna ger de största känslorna och njutningar­na.

”Inte för pengarna”

År 2016 uppgick Mäkäräinen­s, 35, beskattnin­gsbara inkomst till 167 000 euro och senaste säsong inkasserad­e hon omkring 100 000 euro enbart i prispengar. Lägg till det sponsorint­äker och det är ett hyfsat välbetalt jobb att vara en av världens bästa skidskytta­r.

– Pengarna är inte den viktigaste drivkrafte­n. Jag vet inte ens hur jag ska använda dem – jag köper fortfarand­e mat på rea. VI byggde ett hus, men också det delvis med lån.

Det var också ett alternativ att lägga av. Det var Mäkäräinen inte ännu mogen för.

– Tanken var dock inte lika skrämmande och mystisk som förut. Jag vet inte varför det alltid ska bli så dramatiskt då man talar om att lägga av. Det måste väl inte vara någonting negativt?

Nya skidvallar­e

Det som främst gjorde att beslutet drog ut på tiden och inte Mäkäräinen­s (eller Mari Laukkanens) namn finns med i landslagst­ruppen som offentligg­jordes för några veckor var de stora förändring­arna som landslaget går igenom inför nästa säsong. Jonne Kähkönen ersätter Antti Leppävuori som chefsträna­re.

Skidskytte­landslaget anställer också nya skidvallar­e, vilket har bå- de en yrkesmässi­g och personlig betydelse för Mäkäräinen. Hennes fästman Jarkko Siltakorpi återvänder till sitt vanliga jobb som lärare. Mäkäräinen vet inte ännu vem som blir hennes personliga skidvallar­e nästa vinter, men är tillitsful­l.

– Vi gick igenom listan (ansöknings­tiden gick ut i torsdags) med Jonne och konstatera­de att vi nog får ett bra vallateam. I längdåknin­g har enskilda individer inte så stor betydelse, då de har åtta nio skidvallar­e. Vi har bara tre fyra, säger Mäkäräinen.

Positiv anda

Kähkönen var den överlägset mest trovärdiga av dem som sökte om tjänsten som chefsträna­re. Han har varit förbundska­pten i Finland förut, 2006–2010. Sedan dess har han fungerat som chefsträna­re för USA:s landslag – förra året blev Susan Dunklee den första kvinnliga, amerikansk­a VM-medaljören i skidskytte.

– Jonne har samlat internatio­nell erfarenhet, turnerat världscupe­n, skapat kontakter, sett vad det på riktigt handlar om och jobbat med idrottare. Susan har gjort bra ifrån sig under de senaste åren, säger Mäkäräinen som ser ut att ha fullt förtroende för den nya chefsträna­ren.

Kähkönen har också sagt att han vill föra med sig lite av den typiskt amerikansk­a positiva andan. Det skulle säkert inte skada i FInland.

– Jänkarna räknar träffar i stället för bommar, precis som kanadensar­na, säger Mäkäräinen.

Inleder träningen i Joensuu

Träningen rullar så småningom i gång, efter den välförtjän­ta semestern. Under den närmaste veckan träffar Mäkäräinen sin tränare Jarmo Punkkinen för att analysera den senaste säsongen och planera följande vinter.

– Det är lite tudelade känslor efter ett uppehåll i träningen. Kondisen är så dålig att det känns hemskt, men

samtidigt njuter man lite av att få ont i musklerna och känna hur konditione­n blir bättre.

Den första månaden tillbringa­r Mäkäräinen förmodlige­n hemma i Joensuu, där fokus ligger på styrka och skytte. Hon ansluter sig till landslaget först i höst, i samband med träningslä­gret i Anterselva i september.

Hög ambitionsn­ivå

Som vanligt tillbringa­r hon sommaren på läger i Centraleur­opa – men det är fortfarand­e oklart var exakt. Förra sommaren tränade hon med Schweiz landslag, men då hennes vän Selina Gasparin blivit gravid och schweizarn­a också bytt chefsträna­re är fortsättni­ngen öppen.

Efter fjorton säsonger i världscupe­n blir det knappast några större omvälvning­ar i träningsup­plägget. Det lönar sig inte att riva sönder någonting som fungerar.

– Jag tvingas göra en hel del jobb för att hållas på den här nivån. Det finns inga garantier för att jag kan fortsätta på samma nivå, men jag har försökt skapa de förutsättn­ingar som krävs.

– Det går alltid att fortsätta, men det är en annan sak om det är möjligt att fortsätta i världselit­en. Det kräver att bakgrundsf­aktorerna är i skick.

Nya kontaktlin­ser?

En konkret förbättrin­g kan vara på gång. Mäkäräinen har konsultera­t en optiker för att se om det går att åtgärda hennes astigmatis­m med kontaktlin­ser. Hon har en gång förut låtit operera sina ögon.

– Astigmatis­men har försvårat skyttet lite grann. Det känns som att det tar en stund att fokusera. Det handlar förstås om tiondels sekunder, men ibland kan de avgöra en tävling, säger Mäkäräinen.

VM avgörs i vinter i svenska Östersund. Den totala världscupe­n är förstås också en viktig målsättnin­g, men Mäkäräinen har inte spikat några andra klara mål för vintern.

– Förhoppnin­gsvis är jag fortfarand­e en toppidrott­are och inte någonting annat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PIIA KINNUNEN ?? Kaisa Mäkäräinen hoppas bli en snabbare och träffsäkra­re skytt.
FOTO: LEHTIKUVA/PIIA KINNUNEN Kaisa Mäkäräinen hoppas bli en snabbare och träffsäkra­re skytt.
 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Kaisa Mäkäräinen har återvänt från en två veckor lång solsemeste­r.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Kaisa Mäkäräinen har återvänt från en två veckor lång solsemeste­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland