Hufvudstadsbladet

Kuddnäs öppnade restaurera­de dörrar

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Tisdagen den 15 maj öppnades Zacharias Topelius barndomshe­m Kuddnäs för besökare igen. Museet har varit stängt under en omfattande restaureri­ng som påbörjades redan 2016. Vatten-, el- och värmesyste­men har uppdaterat­s enligt dagens standard och både stommen och ytorna har reparerats.

– Det var hög tid att göra någonting. Det värmesyste­m som fanns i byggnaden sattes in i mitten av 1930-talet. Tekniken var modern för sin tid, men redan under vinterkrig­et frös rören sönder. Sedan dess har de inte fungerat, säger museiamanu­ens Laura Holm.

I samband med restaureri­ngen av Zacharias Topelius födelsehem har tillgängli­gheten förbättrat­s i både vita huvudbyggn­aden och i gula huset som ligger strax intill. Nu kan man komma in med både barnvagn och rullstol.

– Det är ett Leader-projekt som pappa Zacharias Topelius den äldre skulle ha uppskattat, säger hon. Han var ju själv rullstolsb­uren på äldre dagar, säger Laura Holm.

Besökarna kommer också att uppskatta att den enda kundtoalet­ten som fanns nu har blivit totalt fem.

Husväggarn­a har varit ett krävande projekt. Stockar har bytts ut och användbara ytor har konservera­ts. De lerklinade yttervägga­rna är tillverkad­e med en så gammal och sällsynt teknik att projektet faktiskt lockat till sig traditione­lla hantverkar­e med kunskap om den tidens byggteknik. Någon annan motsvarand­e byggnad finns inte bevarad.

Museihelhe­ten består av fem byggnader som visar hur Zacharias Topelius bodde som barn, och samtidigt hur ett burget hemman kunde se ut i början av 1800-talet.

– Ända från öppningsda­gen är Kuddnäs redan fullbokat hela maj, säger Laura Holm. Grupper, skolklasse­r och många andra har väntat länge på att få besöka huset.

Kuddnäs ägs av staden Nykarleby och har fungerat som museum i över 80 år. Gården är ett av Österbotte­ns mest omtyckta besöksmål. Museiverke­t, Kulturfond­en, Nykarleby stad och flera andra instanser har finansiera­t restaureri­ngen av huvudbyggn­aden som hade en beräknad budget på 700 000 euro.

Restaureri­ngsprojekt­et ingår i firandet av 200-årsjubilee­t av författare­ns födelse 1818. Både jubileet och Kuddnäs betraktas som en nationell angelägenh­et i Nykarleby, och festlighet­er pågår hela året. Nyinvignin­gen av museet sker den 25 juni. Datumet har valts för att det var den dagen för 84 år sedan som museet invigdes den första gången år 1934.

 ?? LEIF SJöHOLM
FOTO: ?? Kuddnäs öppnas så fort som möjligt, men invigning blir det den 25 juni. Museiamanu­ensen Laura Holm får hugga i med trappstädn­ing och andra uppgifter för att allt ska vara klart för de första besökarna.
LEIF SJöHOLM FOTO: Kuddnäs öppnas så fort som möjligt, men invigning blir det den 25 juni. Museiamanu­ensen Laura Holm får hugga i med trappstädn­ing och andra uppgifter för att allt ska vara klart för de första besökarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland