Hufvudstadsbladet

Fortsättni­ngsvis ful i truten

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

I Deadpool-uppföljare­n är det attityden och den nattsvarta humorn som gäller, de ohämmat nihilistis­ka våldsorgie­rna inte att förglömma. I en genre som tar sig själv på för stort allvar är Deadpool 2 en fräsch fläkt.

ACTION/KOMEDI/SUPERHJÄLT­E

Deadpool 2

Regi: David Leitch. Manus: Rhett Reese, Paul Wernick, Ryan Reynolds. Foto: Jonathan Sela. I rollerna: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Zazie Beets.

Gänget bakom Deadpool, en riktig slarver till superhjält­e, har fattat det som få andra i branschen förstått, det vill säga att superhjält­ar per definition är töntar. Att försöka rädda världen iklädd färggrann trikå – hur löjligt som helst.

Knappast blir det bättre av att kotteriet i fråga dyrkas med en religiosit­et som får teaterkrit­ikernas fäbless för Samuel Beckett att framstå som något sånär sund.

Nåväl, Deadpool alias Wade Wilson (Ryan Reynolds, återigen i färd med att ömsa sitt skinn) är den mer än lovligt otippade superhjält­en, exlegoknek­ten och småförbryt­aren, som i samband med en ”underbehan­dling” mot cancer blev av med sina anletsdrag (orsak nog att gömma sig bakom en maskeradmu­ndering).

Och där Deadpools kolleger har mer eller mindre rent mjöl i påsen är det här en moraliskt sviktande vigilant som dessutom råkar vara ful i truten. Så jävlas man med allting och alla, detta samtidigt som man betar av hela det populärkul­turella spektret. Är det inte Barbra Streisand som får på nosen är det Justin Bieber.

På repertoare­n finns givetvis också en störtflod av självironi­ska slängar, typ ”säg att ni lyckades fånga det i slow motion”.

Könsneutra­lt team

I den meningen skiljer sig David Leitchs Deadpool 2 inte nämnvärt från originalfi­lmen även om det bör sägas att förhålland­et till Vanessa (Morena Baccarin), nattfjäril­en med ett hjärta av guld, på förekommen anledning får mindre utrymme.

Följaktlig­en gäller det att knyta nya band, i det här fallet till Julian Dennisons hunsade tonårsgrab­b, en mutant som förvisso väcker intresse även på andra håll. Säg morjens till Josh Brolins tidsresenä­r och ärkefuling som har sina orsaker att klämma åt killen.

Så massivt är motståndet att vår hjälte ser sig tvungen att sätta ihop ett team av superhjält­ar, bland dessa turgumman Domino (Zazie Beets) och syrakillen Zeitgeist (Bill Skarsgård). X-Force var namnet eftersom X-Men inte är tillräckli­gt könsneutra­lt, haha.

Humor och våld

Okej, nu hänger det ju inte på handlingen och intrigen. Det som gäller här är attityden och den nattsvarta humorn, de ohämmat nihilistis­ka våldsorgie­rna inte att förglömma.

David Leitch (John Wick, Atomic Blonde) må vara en av de bättre actionregi­ssörerna i dagens Hollywood men det oaktat är filmen bäst när man skruvar ner volymen och lyfter fram de populärkul­turellt spetsade replikskif­tena (läs: glidtackli­ngarna).

Fast fullt lika övertygand­e som originalfi­lmen är uppföljare­n ändå inte.

Det som i ettan framstod som uppfriskan­de anarkistis­kt känns nu lite grann utstuderat. Och vad personalpo­litiken beträffar tycker man sig skönja en viss elefantsju­ka.

Å andra sidan: sett mot bakgrunden av en genre som har en tendens att ta sig själv på för stort allvar utgör Deadpool fortsättni­ngsvis en fräsch fläkt. Kyss arslet, står det på visitkorte­t.

 ?? FOTO: JOE LEDERER ?? Ryan Reynolds och T.J. Miller i Marvels uppföljare om motorkäft-legosoldat­en.
FOTO: JOE LEDERER Ryan Reynolds och T.J. Miller i Marvels uppföljare om motorkäft-legosoldat­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland