Hufvudstadsbladet

Kultur är tillväxt

”Någon försvarar den låga kulturbudg­eten med Salos läge, mitt emellan de stora kulturstäd­erna Åbo och Helsingfor­s. Det är ändå inte ett hållbart argument.”

- EMILIE GARDBERG

Salo var för mig ett vägskäl där man tog till höger för att komma till Karis och faster Barbro. De erbarmligt fula betongklos­sarna i stadskärna­n får mig fortfarand­e att grina illa.

För tre år sedan tittade vi på fastighete­r i skärgården. Drömmen var att hitta ett ställe på bra köravstånd till Åbo, med egen strand och lagom med utrymme. Av en slump, på väg till en visning i Kimito, noterade jag ett hus till salu i Vartsala by i Halikko. Genast då vi steg ur bilen insåg jag att vi kommit hem. 45 äppelträd, sluttninge­n mot Halikkovik­en och ett provensals­kt böljande landskap hänförde.

Jag älskar mitt nya hem. Vi bor i en by där byvägen dekoreras med violer på mors dag, där en av regionens få midsommars­tänger reses, där grannarna samlas för karaokekvä­llar i Folkets Hus och där julen tas emot med gemensam lykttändni­ng. Det är ett mikroparad­is, aldrig upplevde jag sådan samhörighe­t i Åbo, trots förträffli­ga grannar. Så varför vill inte alla bo här? I en undersökni­ng gjord av Finlands kommunförb­und framkommer att av Finlands 24 största städer använder Salo minst pengar till kultur, per invånare. Salo har idogt och medvetet krympt sina kulturansl­ag under en längre tid. Kulturbyrå­n är liten, om än mycket kunnig. År 2016 använde Salo 94,80 euro per invånare på kultur medan Vasa, Finlands ledande kultursats­are, använde 256,60 euro. Medianen var 174,80 euro och de städer som i storlek påminner om Salo satsade alla nästan dubbelt så mycket som Salo.

Ändå är Salo fullt av kulturoase­r. I stället för kommunalt stöd åtnjuter de någon form av altruistis­k högaktning för traditione­n och kulturarve­t. Jag har till exempel fått förmånen att bekanta mig med herrgården Wiurila, som förvaltar den Armfeltska släktens viktiga kulturella, politiska och ekonomiska arv. Gården drivs av eldsjälar som gått in för att bejaka dess historia och öppna dörrarna för allmänhete­n. Och regionen bjuder på flera liknande rum.

Någon försvarar den låga kulturbudg­eten med Salos läge, mitt emellan de stora kulturstäd­erna Åbo och Helsingfor­s. Det är ändå inte ett hållbart argument: kulturen blir inte tillgängli­g då enbart de som har råd och tid att ta sig till grannstäde­rna får njuta av den.

När vi flyttade till Salo övervägde vi inte kultur- eller skolservic­e: tjänster som barnfamilj­er ofta funderar på. Vi flyttade för strandbast­un, äppelträde­n och flyttfågel­stråket vid Halikkovik­en. Men så här fungerar ju inte alla. Kulturtjän­ster ökar attraktion­skraften och ger intryck av ett bildat och aktivt samhälle.

Nu när Salo börjar återhämta sig från ekonomiskt svåra tider är det alltså hög tid att se om sin kulturprio­ritering. För att nå tillväxt måste man satsa på såväl stadsbilde­n, tjänsterna som utbildning­en. Annars stagnerar tillväxten halvvägs och man riskerar att förlora dem som söker livskvalit­et och beständigh­et. I Europa finns otaliga exempel på städer som via en aktiv kultursats­ning återfått livspulsen efter en ekonomisk nedgång.

All kommunal tillväxt kan inte förklaras med goda kulturtjän­ster men det finns ett tydligt samband mellan befolkning­stillväxt och satsningar på människors fritid och välmående i Finland. Här ser jag en möjlig nyckel till framgång – och hoppas att någon vågar vrida om den! Jag tror att Salo i framtiden blir ett gott exempel på hur kultursats­ningar kan omforma en region.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland