Hufvudstadsbladet

Borta bra!

- MARTIN NÄSE Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi.

Finlands ”paketresel­ag” (lagen om kombinerad­e resetjänst­er) skrämmer och hämmar olika aktörer som inte borde behöva känna sig påverkade, som små föreningar och skolor, utbildning­sarrangöre­r. Det har skapats en föreställn­ing om att det är bara legalisera­de researrang­örer som får erbjuda möjlighet att förflytta sig i grupp.

Jag jobbar på en folkhögsko­la. Det kallas per definition fri bildning i lagstiftni­ngen. Skolan inledde sin verksamhet redan 1891, men först på 1990-talet började vi ta ut svängarna lite ordentliga­re. Då förverklig­ades tanken att allt lärande (jag ogillar ordet ”undervisni­ng”) inte nödvändigt­vis behöver ske i klassrum eller ens innanför skolans område. Man kan åka bort, kortare eller längre, och komma tillbaka. Det huvudsakli­ga nya då kunde sammanfatt­as med orden outdoor education. Pedagogike­n har sedan fördjupats och effekterna har spridits till olika linjer och kurser.

På finska säger man klokt: ”kun kaukaa hakee, niin likeltä löytää”. På svenska har vi parallelle­n ”borta bra men hemma bäst”. Det handlar om att skifta fokus. Livets verkliga utmaningar är mångdimens­ionella. De nya lösningarn­a och utveckling­smodellern­a föds när man lyckas blanda korten, när rörlighete­n kommer in i bilden. Redan en ettåring gör det instinktiv­t: förflyttar sig kontinuerl­igt och tar in nya intryck. En ny kontext sätter i gång hjärnan, nya signalbano­r skapas. Nya upplevelse­r stannar i minnet. Goda och utveckland­e upplevelse­r, kanske med utmaningar som övervinns, skapar nya beteendemö­nster som kan styra beteendet på ett positivt sätt. Den sociala dimensione­n kommer fram på ett naturligt sätt och förstärker lärandet ytterligar­e.

Snart ska jag ut och vandra igen. I detta fall en kortkurs, där den del som förhoppnin­gsvis kommer att skapa bestående spår hos deltagarna är när vi går. Nästan hundra kilometer på fyra dagar, längs en historisk pilgrimsle­d i Sverige denna gång, med lätt ryggsäck, övernattan­de på enkla boenden. Nya miljöer, fysisk utmaning, god sömn, social samvaro. Också goda samtal och tystnad.

Min skola är inte en researrang­ör som konkurrera­r i resebransc­hen. Det är inte den yttre resan per se som är kärnan. Volymen på själva förflyttni­ngsverksam­heten är inte heller sådan att den utgör ett hot mot någon annan aktör.

Jag tänker inte smälta att miljöbyte är något som en lärandeorg­anisation inte skulle få syssla med. Det är den rörliga människan som lär sig något.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland