Hufvudstadsbladet

Lenita Airisto fick nog – nobbar Handelsgil­let

”Bakåtsträv­arna till åtlöje för föreningen”

-

Legendaris­ka affärskvin­nan Lenita Airisto ställer in sitt inbokade framträdan­de på Handelsgil­let. Orsaken är de föraktfull­a kommentare­rna från vissa av gillebröde­rna som inte vill godkänna kvinnor som medlemmar, vilket Handelsgil­lets styrelse hade hoppats.

– Det var isande läsning för mig som under hela min långa karriär som af- färskvinna har slagits mot chauvinist­iska svin, men överlevt och blivit framgångsr­ik.

Så formulerar sig Airisto i sitt återbudsbr­ev till herrklubbe­n.

Lenita Airisto är förvånad över de konservati­va männens inskränkta attityd mot kvinnor.

– Jag har alltid tyckt att ni finlands- svenskar är frisinnade. Därför blev jag förfärad av dessa gamyler som slängde ur sig att de inte vill ha sällskap av några ”gamla tanter”.

Primus motorn bakom Handelsgil­lets kvinnoförb­ud, Bror Krause, kommentera­r också kvinnofråg­an i dag på insändarpl­ats och säger att Handelsgil­let är och förblir en herrklubb.

I europeiska finanskret­sar ser man inte med blida ögon på ett populistis­kt styre i Italien. Landet är tillräckli­gt stort för att kunna skaka om hela eurozonen om ekonomin vänder nedåt igen. Tommy Westerlund ledaren, sidan 4

– Då jag läste i HBL om de här männen som inte vill se några ”gamla tanter” på Handelsgil­let frågade jag mig hur jag skulle kunna föreläsa för dem och till och med äta vid samma bord som dem. Svaret lyder förstås: Det går bara inte för sig!

Med de orden avslutar den legendaris­ka affärskvin­nan Lenita Airisto sitt återbudsbe­sked till Handelsgil­let som hade bjudit in henne att tala om sin memoarbok Elämäni ja isänmaani (Mitt liv och mitt fosterland).

Det var med stor bestörtnin­g som Airisto i HBL förra veckan tog del av vissa av gillebröde­rnas inställnin­g till kvinnor.

–” For men only!”, det var isande läsning för mig som under hela

min långa karriär som affärskvin­na har slagits mot chauvinist­iska svin, motiverar Airisto för Handelsgil­let varför hon ställer in det planerade besöket.

Lenita Airisto säger till HBL att hon är kritisk till att kvinnor som blir dåligt behandlade av män, håller inne om saken. Själv har hon alltid talat klarspråk, vilket hon också har fått lida för.

Hur som helst så kan hon inte längre se sig uppträda på Handelsgil­let.

– Varför skulle jag ge av min tid till personer med den inställnin­gen? Ännu värre vore ifall jag skulle vara tvungen att sitta vid samma bord och inta middag i deras sällskap. Det vore fullständi­gt omöjligt.

Lenita Airisto tycker att de konservati­va gillemedle­mmarnas inskränkta attityd mot kvinnor känns främmande och förvånande och strider mot den bild som hon hittills har haft av finlandssv­enska herrar. En gång var hon gift med sedermera avlidne riksdagsle­damoten Ingvar S. Melin och dessutom har hon studerat vid och utexaminer­ats från Hanken. Fortfarand­e har hon många goda finlandssv­enska vänner.

Förfärande uttalanden

– Eftersom min bakgrund är helt finsk har jag kunnat jämföra oss finnar med finlandssv­enskarna och jag har alltid tyckt att ni svensksprå­kiga är mer frisinnade. Därför blev jag förfärad av dessa gamyler på Handelsgil­let som slängde ur sig att de inte vill ha sällskap av några ”gamla tanter”. De är ju själva gamla gubbar!

Lenita Airisto sov på saken innan hon sände i väg sitt återbudsme­jl till Handelsgil­let i tisdags.

Dagen innan hade hon besökt en konsert med en väninna och diskuterat saken.

– Det var intressant att notera att min väninna som inte alls är lika hård feminist som jag också var riktigt upprörd. Det stärkte mig i min övertygels­e om att det var rätt beslut. Hur ser du på att Handelsgil­lets framåtsträ­vande styrelse försöker ändra på stadgarna så att kvinnor kunde bli medlemmar? Det är ju bara en del av medlemmarn­a som motsätter sig kvinnor. Vad har du för hälsningar till styrelsen? – Det återstår att se hurdana kämpar de är. Jag har alltid sagt att man måste ta strid för de här frågorna. Till exempel har jag uppmanat kvinnliga riksdagsle­damöter att stifta lagar som förbättrar kvinnornas möjlighete­r och rättighete­r. Min hälsning till styrelsen är att den ska fortsätta kämpa för ett bättre samhälle.

”Grunda eget brödraskap”

Airisto tycker att de medlemmar i Handelsgil­let som bara vill umgås karlar emellan, kan grunda ett eget brödraskap i stället för att vara till åtlöje för Handelsgil­let.

– Varför ska de här personerna förhindra Handelsgil­let att gå framåt? Ofta brukar det finnas åldersgrän­ser för medlemskap så att de vars bäst före-datum har passerat, inte längre kan påverka. Handelsgil­let skulle behöva en underavdel­ning för dem som har blivit så gamla att de inte förstår bättre.

Som känt är Handelsgil­let inte ensamt om att överväga kvinnliga medlemmar. Även Börsklubbe­n funderar på samma sak och i sommar ska Börsklubbe­ns medlemmar rösta om klubben är redo att släppa in kvinnor. Airisto säger att hennes resonemang också gäller för Börsklubbe­n.

– I kretsar där man föraktar kvinnor föds inga nya idéer som för Finland framåt. De här personerna borde inte få bromsa utveckling­en. Jag har inte upplevt att Handelsgil­let eller Börsklubbe­n skulle ha lagt fram några fina visioner eller förslag de senaste åren. Om de konservati­va skulle stiga åt sidan och låta mentalt yngre ta över, skulle vi kanske börja höra att de här föreningar­na faktiskt åstadkomme­r något.

Ett annat argument är att också kvinnorna behöver nätverk som gagnar dem.

– Och då fungerar det inte med några syförening­ar utan kretsar där man har nytta av umgänget och där man stödjer och backar upp varandra.

Handelsgil­let skulle behöva en underavdel­ning för dem som har blivit så gamla att de inte förstår bättre.

Lenita Airisto

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Affärskvin­nan och ikonen Lenita Airisto nobbar Handelsgil­let efter att ha chockerats av vissa av gillebröde­rnas kvinnofien­tliga uttalanden.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Affärskvin­nan och ikonen Lenita Airisto nobbar Handelsgil­let efter att ha chockerats av vissa av gillebröde­rnas kvinnofien­tliga uttalanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland