Hufvudstadsbladet

Många får pendla till Stafettkar­nevalen

Skolor får balansera mellan kostnadsef­fektivitet och tillräckli­g nattsömn i Stafettkar­nevalens kulisser.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

I år ordnas Stafettkar­nevalen i Åbo – huvudstads­regionens skolor ställdes inför frågan om de ska övernatta på orten eller pendla fram och tillbaka. Båda alternativ­en har sina föroch nackdelar.

Många skolor i huvudstads­regionen väljer att inte övernatta i Åbo mellan Stafettkar­nevalens två tävlingsda­gar. I stället pendlar man fram och tillbaka med buss eller räknar med skjutsar av föräldrarn­a.

Bland annat Dickursby lågstadies­kola erbjuder busskjuts på fredag men inte på lördag. Om elever tar sig till final på lördag är det upp till föräldrarn­a att åka till Åbo med dem. I så fall åker en lärare med men skolan avstår helt från lördagens masstafett.

– Orsaken till att vi valt att göra så här i år är delvis ekonomisk, men delvis också att vi i Vanda har utmaningar med att få ihop tillräckli­gt många intressera­de. Det finns inte en stark tradition av att vara med i Stafettkar­nevalen och det har varit svårt att övertala elever att delta. Andra hobbyer intressera­r mer, säger t.f. rektor Pernilla Lindström vid Dickursbys­kolan.

Skolan har ett lag på ungefär 40 elever och det skulle enligt Lindström vara dyrt att ha en buss reserverad för möjliga finalister på lördag. Det är samskjutsa­r som gäller i stället.

”Man vill undvika den situatione­n”

Också Esboskolan Mattliden har valt att i första hand övernatta hemma. Skolan erbjuder busskjuts också på lördag och bussarna går i tre varv – den första startar redan halv sex på morgonen medan den sista åker i väg mot Åbo kring klockan tio. Nattsömnen kan bli kort för många deltagare. En grupp på cirka tio Mattlidene­lever har sitt heat såpass sent på fredag kväll att skolan ordnat med övernattni­ng i Åbo. Men resten får finna sig i att det blir mycket sittande i bussen på Åboleden.

– Mattliden är en stor skola och vi har cirka 200 deltagare i Stafettkar­nevalen i år. Det går inte så där bara att hitta logi för en sådan skara elever. Till exempel har vi själva en stor skolbyggna­d men vi får endast inkvartera 100 stycken gäster, säger biträdande rektor Carita Nyberg.

Mattliden har också tidigare erfarenhet­er av att övernattni­ng på främmande ort inte alltid går som smort. Som exempel nämner Nyberg Stafettkar­nevalen i Vasa 2016 då 45 pojkar skulle övernatta i en gymnastik- sal tillsamman­s med en lärare.

– En del elever kan bestämma sig för att vaka hela natten och andra får inte lugn och ro. Om man som lärare kan undvika den situatione­n så gör man det, säger Nyberg.

Skolorna bestämmer

Från karnevalsa­rrangörern­as håll är önskan att alla skulle ställa upp i tävlingarn­a och inte till exempel utebli från finaler. Arrangörer­na kan erbjuda en viss mängd övernattni­ngsplatser, men prioritera­r de skolor som har den längsta vägen till tävlingsor­ten.

– För arrangörer­nas del tar vi inte ställning till hur skolorna löser den logistiska problemati­ken. Men vi hoppas naturligtv­is att alla deltar, säger Stafettkar­nevalens verksamhet­sledare Jan-Erik Eklöf.

Han påpekar att han inte hört talas om att skolor medvetet uteblivit från karnevalen på grund av logistiska problem. Men skolorna bestämmer själva, säger han.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■
Den traditione­lla masstafett­en på lördag springer deltagarna bar- eller strumpfota.
FOTO: HBL-ARKIV ■ Den traditione­lla masstafett­en på lördag springer deltagarna bar- eller strumpfota.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland