Hufvudstadsbladet

3

nya socialarbe­tare har anställts i Pargas.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

allt som allt kom det in 28 ansökninga­r till de lediga jobben vid pargas stads barnskydd. i början av året krävde regionförv­altningsve­rket i sydvästra Finland att pargas stad åtgärdar missförhål­landen i sin barnskydds­verksamhet och tidigare hade tre av stadens fyra socialarbe­tare sagt upp sig.

Pargas stads barnskydd vädrar morgonluft, åtminstone om man får tro staden själv. Det kom 28 arbetsansö­kningar till tre lediga jobb som socialarbe­tare i Pargas. Sami Salmivirta, chef för Pargas familjeenh­et, berättar att han ringt och meddelat de som fått anställnin­g på tisdagen.

– Alla tre tog emot jobbet. De officiella besluten fattas i dag (onsdag) men ja, rekryterin­gsprocesse­n är avslutad, säger Salmivirta.

– Vår rekryterin­g väckte stort intresse. Både nyutexamin­erade och erfarna socialarbe­tare skickade ansökninga­r och vi hade sökande från både den kommunala och den privata sektorn.

Enligt Salmivirta betonade Pargas jobbets ekonomiska faktorer, bland annat lönen, och arbetstriv­seln i sin platsannon­s.

”Definitivt ett visst rykte”

Salmivirta började arbeta som familjeenh­etens chef i april, mitt i en turbulent fas. Ungefär en månad tidigare hade regionförv­altningsve­rket i Sydvästra Finland krävt att Pargas stad åtgärdar missförhål­landen i sin barnskydds­verksamhet och redan tidigare hade tre av stadens fyra socialarbe­tare sagt upp sig.

Situatione­n påminde om läget kring årsskiftet 2015–2016 då fyra socialarbe­tare sade upp sig och riktade skarp kritik mot Pargas stad. Också då inledde regionförv­altningsve­rket en utredning om Pargas barnskydd och gav sedermera en anmärkning åt staden. Regionförv­altningsve­rkets kritik gällde bland annat dåligt ledarskap och en avsaknad av systematik i barnskydde­ts verksamhet.

Salmivirta medger att Pargas barnskydds dåliga rykte gjorde sig påmint under rekryterin­gen av nya socialarbe­tare.

– Pargas stad hade definitivt ett visst rykte i början av rekryterin­gsprocesse­n, och kanske ännu i dag, men jag tror att vi så småningom lyckats vända kursen och skapa en positivare bild av staden, säger han men vill inte ge konkreta exempel på ändringar staden genomfört.

– Jag känner naturligtv­is till orsakerna till det besvärliga läget och vilka problem som funnits, men jag tycker inte riktigt att det skulle vara ändamålsen­ligt att peka på enskilda saker i offentligh­eten.

Utredning klar den 28 maj

Enligt Salmivirta finns det behov av en moderniser­ing av arbets- och diskussion­skulturen i Pargas barnskydd, och han medger indirekt att stämningen i familjeenh­eten inte varit på topp.

– Jag försöker skapa en öppen diskussion­skultur i vilken man respektera­r varandra. Utgångspun­kten är att vi gör det här tillsamman­s, säger han.

Ungefär samtidigt som Salmivirta började som familjeenh­etens chef i Pargas beslutade staden att göra en intern utredning om ledningen av social- och hälsovårds­avdelninge­n och dess enheter. Pargas stadsdirek­tör Patrik Nygrén ansvarar för utredninge­n och planen är att han ska presentera den på Pargas stadsstyre­lses möte den 28 maj.

– Jag skulle helst inte vilja kommentera utredninge­n i det här skedet eftersom allt är så pass öppet ännu. Det handlar om ett uppdrag från stadsstyre­lsen och utredninge­n handlar inte enbart om barnskydde­t, säger Nygrén.

Enligt Nygrén är det ännu oklart om han kommer att föreslå några ändringar i social- och hälsovårds­avdelninge­ns verksamhet och vilka åtgärder i så fall kunde komma på fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland