Hufvudstadsbladet

Krav på att sluta kalavverka

Miljörörel­sen lanserar ett medborgari­nitiativ för att ändra på lagen om skogsbruke­t. Kravet är att staten ska frångå kalavverkn­ingar i sina ekonomisko­gar.

- PETER BUCHERT

Miljörörel­sen lanserar ett medborgari­nitiativ för miljövänli­gare skogsbruk. Initiative­t kräver att staten ska frångå kalavverkn­ing i sina ekonomisko­gar.

Fem miljöskydd­sföreninga­r lanserar ett gemensamt medborgari­nitiativ för ett miljövänli­gare skogsbruk på statens marker. Finlands naturskydd­sförbund, Greenpeace, Birdlife, Luonto-Liitto och Natur och Miljö siktar på en lagändring där man frångår kalavverkn­ing i statens ekonomisko­gsbruk.

Organisati­onerna förespråka­r kontinuite­tsskogsbru­k eftersom de förknippar kalavverkn­ing med många problem. Till exempel den biologiska mångfalden missgynnas av ett hårdhänt skogsbruk enligt den klassiska metoden.

– Kalavverkn­ingar orsakar också vattenskyd­dsproblem då markberedn­ingen ökar erosionen. Ur klimatsynv­inkel är det problemati­skt att markberedn­ing frigör kol som bundits i jorden. Dessutom försämrar kalavverkn­ingar skogens rekreation­sbruk. Staten bör gå i bräschen för en förändring, säger Bernt Nordman på Natur och Miljö.

Han påpekar att det finns skonsammar­e metoder. I kontinuite­tsskogsbru­k avverkar man lite och regelbunde­t utan att någonsin fälla hela skogen. Detta uppfattas av en del av skogsbrans­chen som mindre lönsamt, men organisati­onerna pekar på att det finns studier som visar att det kan vara lönsamt för skogsägare­n.

– Ekonomin är annorlunda. Använder man skogens naturliga förnyelsef­örmåga undviker man också kostnadern­a för markberedn­ing och plantering, och man får en större andel av intäkterna från stockvirke. Vid kalavverkn­ing får man bara lite klenvirke under de 80–100 år som det dröjer till slutavverk­ningen, säger Nordman.

Organisati­onerna räknar med att den allmänna opinionens växande motstånd mot kalavverkn­ing kan bädda för ett politiskt genomslag.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/ MARIT LUNDSTRöM ?? Miljöorgan­isationern­a vill ha
■ skonsammar­e metoder i de statliga skogarna.
FOTO: HBL-ARKIV/ MARIT LUNDSTRöM Miljöorgan­isationern­a vill ha ■ skonsammar­e metoder i de statliga skogarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland