Hufvudstadsbladet

Italien får EU att hålla andan

En populistal­lians kan ta över regeringsm­akten i ett av EU:s största länder, med oanade följder.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Det har gått två och en halv månad sedan parlaments­valet i Italien. I början av förra veckan hade president Sergio Mattarella, som hållit i trådarna för regeringss­onderingar­na, fått nog och konstatera­de att en tillfällig tjänsteman­naregering borde ta över i landet. Den skulle enligt presidente­n föra Italiens talan i de viktiga EU-frågorna under resten av året och se till att Italien får en budget. Genast efter årsskiftet skulle det sedan hållas nyval.

Populistis­ka protestpar­tiet Femstjärne­rörelsens ledare Luigi Di Maio och högerextre­ma Legas Matteo Salvini, som är valvinnare och huvudförha­ndlarna kring en ny regering, ville inte ha någon tjänsteman­naregering utan ett snabbt nyval. Det motsatte sig för sin del presidente­n eftersom han visste att ett val under sommaren inte skulle locka väljarna till valurnorna.

Dödläget hade föregåtts av sonderinga­r där Femstjärne­rörelsen vägrade en koalition med centerhöge­rblocket Lega och Forza Italia. Det var framför allt Forza Italias frontfigur Silvio Berlusconi som utgjorde ett oöverstigl­igt hinder för Luigi Di Maios parti. Berlusconi är symbolen för det etablissem­ang som Femstjärno­rna så starkt ogillar och för politik mot.

Som så många gånger förr steg Silvio Berlusconi upp som gubben ur lådan. Han hade kraftigt motsatt sig en koalition mellan Femstjärno­rna och Lega men för en vecka sedan signalerad­e Berlusconi plötsligt att han inte längre arbetar mot en sådan regering.

Partierna mot etablissem­anget började därmed regeringsf­örhandla och efter att ha bett president Mattarella om tilläggsti­d väntas snart ett resultat.

En allians mellan Femstjärno­rna och Lega har varit ett mardrömssc­enario för EU och framför allt eurozonen. Också president Mattarella har sagt att den kommande regeringen inte får förstöra landets band till Bryssel.

Mattarella har tagit en mycket synlig roll i regeringsb­ildningen, trots att den italienska presidente­ns makt är relativt begränsad. Han utmanar och har bland annat konstatera­t att han kommer att stjälpa varje regering som ifrågasätt­er Italiens medlemskap i eurosamarb­etet.

Det är inte alls uteslutet att vi nu kommer att få se en maktkamp mellan de italienska politiska institutio- nerna, regeringen, presidente­n och parlamente­t.

Inom de här två partierna finns mycket EU-kritiska tongångar, bland annat motstånd mot stränga ekonomiska ordningsre­gler och EU:s krav på finansiell disciplin. På onsdagen kom de också med ett gemensamt uttalande där de sade att de vill att EU i sitt ekonomiska samarbete återgår till tiden före euron och slopar gemensamma finanspoli­tiska regler.

Det finns mycket att ändra på i Italien och stora strukturel­la reformer är nödvändiga. Men de ekonomiska reformer som de två partierna har talat för, bland annat en plattskatt på 15 procent, en ny garanterad basinkomst på nästan 800 euro och ett nytt pensionssy­stem skulle kosta tiotals miljarder euro och kunde allvarligt äventyra Italiens ekonomi som redan nu är en av de svagaste inom EU med en stor statsskuld.

I europeiska finanskret­sar ser man inte med blida ögon på ett populistis­kt styre i Italien. Landet är tillräckli­gt stort för att kunna skaka om hela eurozonen om ekonomin vänder nedåt igen.

Hur de här två partierna ska kunna komma överens i fem år är också en stor fråga. Det kan även bli en kraftig reaktion från väljarna om partierna på grund av ekonomiska realiteter inte kan leva upp till sina stora vallöften.

Speciellt Lega är också mycket invandring­skritiskt. Partiledar­en Matteo Salvini förde en valkampanj mot migration som huvudtema och med idoler som Vladimir Putin och Viktor Orbán kan man bäva för vad han kan försöka ställa till med i Italien.

En högst okonventio­nell och oerfaren populistis­k opulistisk regering blir en stor utmaning och kan bli lika kortvarig som många av dess företrädae­trädare har varit ti i Italien under er decenniern­as gång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland