Hufvudstadsbladet

Bror Krause: Handelsgil­let bör förbli herrklubb

Handelsgil­lets tidigare ordförande Bror Krause som beredde den omtalade stadgeändr­ingen som förbjöd kvinnor som medlemmar så sent som år 2003, tar tillbaka sitt uttalande för Svenska Yle om att han gärna vill se kvinnliga medlemmar.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Förra veckan några dagar efter Handelsgil­lets stormiga publika möte där konservati­va medlemmar i Handelsgil­let högljutt protestera­de mot föreningen­s styrelses planer att tillåta kvinnliga medlemmar, uttalade sig tidigare ordförande­n för Handelsgil­let, Bror Krause, för Svenska Yle. Uttalandet kunde tolkas som att Krause hade tänkt om och var öppen för kvinnliga medlemmar.

– Först ska vi se vad vi kan erbjuda de aktiva bröderna och kommande systrarna. Jag har pratat med några av mina vänner och de anser också att tiden är mogen för att faktiskt diskutera och besluta om den här frågan. Och där ställer jag mig positiv till den, sade Krause då till Svenska Yle.

Uttalandet sågs som betydelsef­ullt eftersom Krause var primus motor då kvinnoförb­udet infördes. Hans ord väger tungt och kan inverka då medlemmarn­a bildar sig en uppfattnin­g i frågan. För att gillet ska kunna tillåta kvinnliga medlemmar krävs ett enhälligt beslut. Samtliga 1 000 medlemmar har rösträtt i frågan.

Men nu är det annat ljud i skällan. I en insändare i HBL i dag skriver Krause att hans fasta ståndpunkt är att Handelsgil­let är och förblir en herrklubb.

HBL kontaktade Krause per telefon för att be honom förtydliga sin ståndpunkt, men Krause sade att han inte har något att tillägga utöver insändaren.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ”Min fasta ståndpunkt nu är att Handelsgil­let är och förblir en herrklubb”, skriver Handelsgil­lets tidigare ordförande Bror Krause på insändarpl­ats i dagens HBL.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ”Min fasta ståndpunkt nu är att Handelsgil­let är och förblir en herrklubb”, skriver Handelsgil­lets tidigare ordförande Bror Krause på insändarpl­ats i dagens HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland