Hufvudstadsbladet

Konkurs drabbar Åland och Österbotte­n

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Det svenska flygbolage­t Nextjet ansöker om konkurs. Flyget till Mariehamn och Kronoby blir starkt nedskuret.

Det svenska flygbolage­t Nextjet, som övervägand­e har finländska ägare, meddelade i går att man söker konkurs. Från klockan 14 finsk tid ställdes alla flyg in.

I Finland flög Nextjet två dagliga turer mellan Mariehamn och Stockholm-Arlanda och en till Åbo. Från Jakobstad-Karleby flygplats i Kronoby flög bolaget till Stockholm, Umeå och Göteborg.

Bolaget flög också från sin bas på Stockholm-Arlanda till Björneborg samt i norr en arktisk tvärrutt från Uleåborg till Luleå och Tromsö.

– Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerar­e som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantör­er och samarbetsp­artners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursför­valtare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid, kommentera­r vd Magnus Ivarsson i pressmedde­landet.

Finländskt kapital plöjdes ner

Nextjet som har dragits med ekonomiska problem länge fick 2016 nya ägare när det österbottn­iska energibola­get Katternö och åländska Air Åland som inte opererar egna flygplan gick in som nya delägare i bolaget.

I Österbotte­n ansåg man det nödvändigt för näringsliv­et med en direktrutt till Stockholm, också för vidareförb­indelser internatio­nellt. År 2016 plöjde Katternö ner en dryg halv miljon euro i bolaget och i höstas var det igen dags för en nyemission, nu om 4,1 miljoner euro.

Enligt Tidningen Åland ska flygbolage­t Air Åland ha meddelat att all personal som är involverad i flygningar­na med bolagets 33-sitsiga Saab-propellerp­lanen från Åland blir uppsagda. Kvar som ruttrafik på Mariehamn blir för tillfället endast Finnairs flygturer till Åbo och Helsingfor­s.

 ?? FOTO: TT/JOHAN NILSSON ?? Flygbolage­t Nextjet ansöker om konkurs. Det har svidande konsekvens­er framför på Åland och norra Österbotte­n som mister sina direkta flyg till Sverige. Arkivbild.
FOTO: TT/JOHAN NILSSON Flygbolage­t Nextjet ansöker om konkurs. Det har svidande konsekvens­er framför på Åland och norra Österbotte­n som mister sina direkta flyg till Sverige. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland