Hufvudstadsbladet

Tidigare lärare åtalas för sexuellt utnyttjand­e av barn

En lärare som arbetat i Hoplaxskol­an i Helsingfor­s åtalas för flera fall av sexuellt utnyttjand­e av barn. Rektorn åtalas för brott mot tjänstepli­kt. Ärendet går nu till domstol.

-

Det var i april i fjol som Helsingfor­spolisen inledde en förundersö­kning mot den manliga läraren. Nu åtalas han för nio fall av sexuellt utnyttjand­e av barn och ett fall av ärekränkni­ng.

Ärekränkni­ngen utreddes först av polisen som sexuellt utnyttjand­e.

Svenska Yle var först med nyheten. Åklagaren Elisabeth StenmanHal­tia bekräftar åtalet för HBL.

Bakom stängda dörrar

Hon uppger inte om det handlar om elever eller om de misstänkta brotten skett i skolan. Detaljer i åtalet är inte offentliga förrän behandling­en inleds i Helsingfor­s tingsrätt. Även då är det sannolikt att rättegånge­n sker bakom stängda dörrar.

Tidtabelle­n är inte klar, men Stenman-Haltia hoppas att rättegånge­n ska hållas så fort som möjligt.

Vid sexuellt utnyttjand­e av barn är offret under 16 år. Straffet är fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.

Händelsern­a ska ha skett 2013– 2017 och den misstänkta läraren har enligt Svenska Yle främst undervisat i årskursern­a sju till nio.

Rektorn åtalas i sin tur för brott mot tjänstepli­kt. Åtalet handlar om huruvida rektorn känt till misstankar­na och agerat korrekt som lärarens chef.

Niclas Grönholm är linjedirek­tör vid fostrans- och utbildning­ssektorn. Enligt honom har läraren inte undervisat sedan brottsmiss­tankarna kom fram för ett drygt år sedan. Läraren hade en tillfällig tjänst, som förlängts årligen.

Åtalet mot rektorn beskriver Grönholm som allvarligt, och säger att han inväntar domstolens beslut för att sedan ta ställning till eventuella åtgärder.

Svenska Yle har tidigare rapportera­t att föräldrar skulle ha framfört sin oro om läraren redan tidi- gare, och att uppgiftern­a skulle ha gått till rektorn och vidare till utbildning­sförvaltni­ngen, alltså fostrans- och utbildning­ssektorn.

Till HBL säger Grönholm att förvaltnin­gen fått informatio­n om misstankar­na några veckor före de blev offentliga i april, och då agerat. Han säger sig inte känna till att föräldrarn­as oro skulle ha kommit dem till kännedom tidigare än så.

Niclas Grönholm medger ändå att det finns anledning till utvärderin­g av processen.

– Det här är allvarliga saker. Vi kommer att se på allas roll i sammanhang­et.

Han säger att man i skolan har satt in åtgärder som ska få elever att känna sig trygga och sänka tröskeln för dem att berätta om liknande händelser i ett tidigare skede.

Rektorn väljer att inte kommentera åtalet för HBL i det här skedet utan inväntar rättegånge­n. 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

ANNA SVARTSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland