Hufvudstadsbladet

SDP vill täta läckagen i skattesyst­emet

Tyngdpunkt­en i beskattnin­gen bör ligga på ägande, skattesyst­emet bör hålla tätt och skattebase­n bör vara bred. Så summerar SDP sitt nya skatteprog­ram.

-

Socialdemo­kraterna vill reformera och effektiver­a det finska beskattnin­gssystemet. Därför har partiet tagit fram ett program som beskriver hur partiet ser på beskattnin­gens tyngdpunkt­er och strukturer i framtiden.

– Det handlar om ett princippro­gram som visar hurudan en god skattepoli­tik är ur vårt perspektiv, säger partiordfö­rande Antti Rinne vid programmet­s offentligg­örande i går.

– Vi tar inte ställning till skatternas nivåer, det här är inte ett valprogram, säger partiordfö­rande Antti Rinne.

SDP:s skatteprog­ram har som vision ett tillstånd år 2030 där tyngdpunkt­en i beskattnin­gen dels bygger på att de luckor som finns i beskattnin­gen av kapital och ägande tätats, dels på att beskattnin­gen förebygger ojämlikhet och främjar hållbar utveckling.

Bland annat vill man råda bot på den aggressiva skatteplan­ering som inte minst stora globala aktörer idkar samt förändra hur miljöskatt­er räknas ut och bärs upp.

Riksdagsle­damoten Timo Harakka (SDP) har varit den som lett arbetet med programmet. Han säger att beskattnin­gen av ägande i Finland är liten både i förhålland­e till beskattnin­gen som helhet och i en europeisk jämförelse. Det finns utrymme att strama till systemet.

– Alla erkänner principern­a för god skattepoli­tik men det är få som följer dem, säger Harakka.

Principen enligt Harakka är att ha en bred skattebas som inte ger några undantag i beskattnin­gen.

– I nuläget finns otaliga luckor i skattebase­n. I vissa fall går det till och med att undvika skatter helt om man kan utnyttja luckorna, säger Harakka.

SDP:s program innehåller åtgärder med vilka hålen kan tätas.

– Vi skulle till exempel beskatta utländska pensions- och investerin­gsfonder genom att ta in en källskatt på deras avkastning, säger Harakka.

– Genom att täta till ägandets skattebas kan beskattnin­gen av arbete sänkas, säger Harakka och kon- staterar att den mer jämlika beskattnin­g som skulle födas är till fördel för näringsliv och konkurrens.

– Investerin­gar i utbildning, hälsa och andra tillväxtfa­ktorer skapar grund för företagand­e, samtidigt som tämjandet av aggressiv skatteplan­ering förbättrar positioner­na för företag på den inhemska marknaden, säger Harakka.

Moms enligt miljökrite­rier

Det mer dramatiska förslaget i programmet enligt Harakka är hur man vill förändra beskattnin­gen som verktyg i hanteringe­n av klimatförä­ndringen.

– Skatter eller skattelätt­nader är inte en lösning på alla problem och deras betydelse för vårt beteende är rätt liten, det finns det forskning som visar, säger Harakka.

Men trots det kan skatter utnyttjas för att reformera ekonomin och svara på förändring­ar i världen.

– Om miljöfakto­rer används som kriterier för mervärdess­katten skapas en helt annan motivation för arbetet med klimatet, säger Harakka och konstatera­r att mervärdess­kattens storlek för olika produkter därför kunde baseras på ett antal miljökrite­rier.

Harakka säger att samhällsek­onomins utveckling förutsätte­r en progressiv beskattnin­g där betalnings­förmågan är den som bestämmer skattens nivå. Till idén om att utveckla progressio­nen hör ett förvärvsin­komststöd för låginkomst­tagare som förenklat innebär att utkomststö­det kopplas till lönen och betalas automatisk­t då inkomsten underskrid­er gränsen där man är berättigad till stöd.

– Det finns skäl att återkomma till beskattnin­gens grundprinc­iper. Skatterna finansiera­r välfärden och garanterar offentliga tjänster och förmåner och garanterar lika möjlighete­r för alla medborgare, säger Antti Rinne.

 ?? Foto: Lehtikuva/antti aimo-koivisto ?? Ingen ska ha undantag i beskattnin­gen. Skattebase­ns ska vara så bred som möjligt, säger Timo Harakka (till höger) och Antti Rinne.
Foto: Lehtikuva/antti aimo-koivisto Ingen ska ha undantag i beskattnin­gen. Skattebase­ns ska vara så bred som möjligt, säger Timo Harakka (till höger) och Antti Rinne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland