Hufvudstadsbladet

Före detta kommunistv­äldet Albanien knackar på EU:s dörr

Med Storbritan­nien på väg ut ur EU knackar i stället Albanien på för att få komma in. Det land som en gång var mest slutet i hela Europa längtar efter en öppen dörr. Fast med försiktigh­et.

- TEXT&FOTO: TT/WIKTOR NUMMELIN

Förnuft och återhållsa­mhet talar genom ungdomarna på Café E Jona i centrala Tirana.

– Vi unga är redo för EU. Men vårt samhälle är inte det, säger Marash Logu.

Bara en av de tio på plats skulle föredra ett EU-medlemskap redan i morgon, jämfört med att vänta i kanske tio år till. Oron är stor för att konsekvens­erna skulle bli ett utslaget näringsliv och en massflykt av unga som skulle söka sig en framtid på annan ort i stället.

– Vi prövade chockterap­i för 25 år sedan och det lider vi fortfarand­e av, säger Klajde.

– Den inre marknaden är som en boxningsri­ng. Samma regler gäller för alla – men vi skulle vara en amatör som möter Muhammad Ali, säger kompisen Kristi Cina.

Stort intresse för EU

Tirana är en märklig mix av småstadskä­nsla med smala gränder och risiga hus, men också glassiga nybyggen som samsas med kolossal- kommunisti­ska enorma torg och fyrkantiga myndighets­palats.

EU-kommission­ens lokalkonto­r finns i en skyskrapa alldeles intill där landets nya nationalar­ena för fotboll håller på att byggas. Uppe på 17:e våningen gläds samarbetsc­hefen Mario Mariani åt besökarant­alet vid förra veckans informatio­nskampanj på Skanderbeg-torget.

– Vi fick i princip gå in och rädda våra kollegor som annars inte ens hann gå på toaletten. Det är ganska rörande och väldigt uppfriskan­de, berättar Mariani stolt.

Toppmöte väntar

Både EU-kommission­en och den albanska regeringen hoppas att EU-intress et ska krönas av ett klartecken i juni om att inleda formella förhandlin­gar om ett EU-medlemskap.

Alla är visserlige­n fortsatt medvetna om att vägen till EU ännu är lång.

”Vi vet att öppnandet av förhandlin­gar bara är början på en lång och svår läroproces­s, men vi vill använda den här tiden till att ytterligar­e förändra vårt land och föra våra medborgare närmare EU”, hälsar utrikesmin­ister Ditmir Bushati via e-post.

❞ Den inre marknaden är som en boxningsri­ng. Samma regler gäller för alla – men vi skulle vara en amatör som möter Muhammad Ali. Kristi Cina

Ett steg på vägen är dagens Västra Balkan-toppmöte i Bulgarien där Albanien och dess grannlände­r hoppas få stöd för sina insatser hittills – och löften om nya satsningar på bland annat infrastruk­tur och utbildning­sutbyten för att ytterligar­e närma sig EU.

Juridisk reform

Under Enver Hoxhas drygt 40-åriga kommunistv­älde var Albanien ökänt för sin slutenhet, med järnhård statsateis­m, fattigdom och personkult. På 1990-talet handlade det mesta sedan i stället om maffia, brottsligh­et och massflykt.

På senare år har ändå Albanien fått beröm för sina försök till moderniser­ing. En omfattande rättsrefor­m gör exempelvis att landets högsta domare och åklagare just nu genomgår en tuff granskning för att bekämpa korruption­en.

Om det räcker för att EU-länderna redan i sommar ska kunna säga ja till medlemskap­sförhandli­ngar återstår att se.

”Hur fort processen går är inte lika viktigt som kvaliteten. Men hastighete­n har ändå betydelse för trovärdigh­eten och motivation­en”, säger Albaniens utrikesmin­ister Ditmir Bushati.

 ??  ?? På ett kafé i Tirana tvekar Marash Logu, Kristi Cina och Melina Didani om hur redo Albanien är för ett medlemskap i EU.
På ett kafé i Tirana tvekar Marash Logu, Kristi Cina och Melina Didani om hur redo Albanien är för ett medlemskap i EU.
 ??  ?? Tirana är Albaniens huvudstad och hyser omkring en miljon av landets 2,8 miljoner invånare.
Tirana är Albaniens huvudstad och hyser omkring en miljon av landets 2,8 miljoner invånare.
 ??  ?? Mario Mariani är samarbetsc­hef på EU-kommission­ens kontor i Albanien och hoppfull om landets utveckling mot EU-medlemskap.
Mario Mariani är samarbetsc­hef på EU-kommission­ens kontor i Albanien och hoppfull om landets utveckling mot EU-medlemskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland