Hufvudstadsbladet

USA har fortsatt hopp om Nordkoream­öte

-

Vita huset hoppas fortfarand­e att toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim JongUn ska bli av – trots Nordkoreas nya hårda retorik. Nordkorea hotar med att ställa in mötet om Washington insisterar på att landet ger upp sitt kärnprogra­m.

”Om USA försöker tränga in oss i ett hörn för att tvinga oss att ensidigt ge upp vårt kärnenergi­program, kommer vi inte längre att vara intressera­de av en sådan dialog”, säger vice utrikesmin­ister Kim Kye Gwan i ett uttalande som återges i statliga medier.

I sådant fall kan Pyongyang behöva ”ompröva” sitt deltagande på toppmötet, som enligt planerna ska hållas i Singapore den 12 juni, varnar han. Landets avrustning förväntas ligga högst upp på mötets agenda.

”Tuffa förhandlin­gar”

– Vi är fortfarand­e hoppfulla om att mötet kommer att ske och vi fortsätter på den inslagna vägen. Samtidigt har vi varit förberedda på att det kan bli tuffa förhandlin­gar, säger Vita husets talesperso­n Sarah Sanders till Fox News.

Washington uppgav på tisdagskvä­llen att planeringe­n inför mötet fortsätter. Utrikesmin­isteriet sade att det inte kommit något meddelande om att Nordkorea skulle ha ändrat sig.

Om mötet blir av så är presidente­n redo för det, fortsätter Sanders.

– Om det inte blir av kommer vi att fortsätta med den starka påtrycknin­gskampanj som vi drivit tidigare.

Sent på tisdagen kom beskedet att Nordkorea drar sig ur onsdagens samtal på hög diplomatis­k nivå med Sydkorea, och samtidigt såddes tvivel om det kommande toppmötet mellan Trump och Kim.

Diktaturen­s statliga nyhetsby rå KCNA uppgav att mötet med Syd ställdes in på grund av Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövn­ingar. Övningen, med drygt hundra flygplan från de två länderna, är en av många som USA och Sydkorea utför varje år.

Militärövn­ingen ses av Pyongyang som förberedel­se inför en invasion, och beskrivs som ”oförskämd och en elak provokatio­n”, enligt nyhetsbyrå­n KCNA.

USA:s utrikesdep­artement sa i ett uttalande på tisdagskvä­llen att de inte fått någon indikation på att militärövn­ingarna skulle behövas ställas in för att toppmötet skulle bli av.

Övningarna är ”inte provoceran­de”, enligt USA.

Nordkorea reagerar även på ett uttalande av USA:s nye nationelle säkerhetsr­ådgivare John Bolton. Han sade i slutet av april att Vita huset ser över möjlighete­n att använda samma lösning som man tidigare gjorde i Libyen för att få Nordkorea att nedrusta sina kärnvapen.

Hårdare retorik

”Jag tvivlar på USA:s uppriktigh­et”, kommentera­r Kim Kye Gwan.

Libyens tidigare diktator Muammar Gaddafi gick med på att avsluta landets kärnvapenp­rogram i början av 2000talet, i utbyte mot att sanktioner mot landet lyftes. Några år senare störtades Gaddafi av rebeller som stöttades av USA.

”USA kommer att behöva göra noggranna övervägand­en inför toppmötet Nordkorea–USA”, skriver KCNA, vilket är en dramatiskt förändrad retorik jämfört med den senaste tidens mildare ton.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i ”fredshuset” i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd. De nya samtalen på onsdagen var också tänkta att ske i gränsbyn, och skulle hållas för att följa upp de löften som gavs då.

Sydkorea beklagar de inställda samtalen. Beskedet ligger inte i linje med ”den historiska deklaratio­nen” som tillkännag­avs av de två koreanska ledarna i april, heter det från landets återföreni­ngsministe­rium.

Talesperso­nen Baik Tae-Hyun uppmanar Nord att snabbt återvända till samtalen.

Nordkoreas utrikesmin­isterium har tidigare uppgett att landet kommer att montera ned sin anläggning för kärnvapent­ester i slutet av maj för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april.

 ?? FOTO: TT-AP/AHN YOUNG-JOON ?? Nordkorea ställde in gårdagens möte med Sydkorea, och frågan är om det mellan Donald Trump och Kim Jong-Un blir av.
FOTO: TT-AP/AHN YOUNG-JOON Nordkorea ställde in gårdagens möte med Sydkorea, och frågan är om det mellan Donald Trump och Kim Jong-Un blir av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland