Hufvudstadsbladet

Upptinade relationer

-

●● Under våren 2018 har relationen mellan Nordkorea och västvärlde­n i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g.

●● Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n. Den 9 maj besökte USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo Pyongyang och träffade då Kim Jong-Un.

●● Nordkorea har uppgett att landet kommer att montera ned sin anläggning för kärnvapent­ester i slutet av maj. Ett annat tecken på god vilja de senaste veckorna var frisläppan­det av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

●● Den 12 juni ska Kim och USA:s president Donald Trump träffas i Singapore.

●● Sent på tisdagen den 15 maj kom dock en plötslig vändning i retoriken. Nordkorea ställde in ett planerat samtal på hög diplomatis­k nivå som skulle hållas med Sydkorea. Regimen säger sig även behöva ompröva toppmötet i juni om Washington insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogra­m. Ledningen i Pyongyang är också upprörd över USA:s och Sydkoreas kommande militärövn­ingar.

●● Från det amerikansk­a utrikesdep­artementet säger man dock att planeringe­n av mötet fortsätter som tidigare och att USA inte har fått något meddelande om att Nordkorea skulle ha ändrat sig om toppmötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland