Hufvudstadsbladet

Dansk socialdemo­krat vill legalisera cannabis

Henrik Sass Larsen, de danska Socialdemo­kraternas gruppledar­e i folketinge­t, tycker att cannabis bör legalisera­s och säljas av den danska staten. Han anser också att innehav och bruk av droger bör avkriminal­iseras.

- TT/ANTON KASURINEN

❞ Det är möjligt att konsumtion­en ökar. Men om inte denna ökning blir ohållbart hög så anser jag att det är ett okej pris att betala jämfört med alla andra samhällspr­oblem som är förenade med en nolltolera­ns. Henrik Sass Larsen

I sin bok Exodus – vägen framåt för mitten-vänstern argumenter­ar Henrik Sass Larsen för att den narkotikap­olitik som bedrivits i Danmark de senaste 50 åren har varit ”helt värdelös”.

– Det har inte fått färre att bruka eller missbruka droger. Vartenda skolbarn vet var det går att köpa hasch. Det har inte gjort någon annan nytta än att sätta en massa folk i fängelse, och resurserna som samhället lägger på att bekämpa drogerna har ökat explosions­artat, sä ger han till tidningen Informatio­n.

Om den danska staten tar över försäljnin­gen av cannabis kommer det inte bara leda till en nedgång i brott och stora besparinga­r för sam hället, man berövar också narkotikal­angare och motorcykel­gäng deras största inkomstkäl­la, anser Sass Larsen, som tidigare var Danmarks sysselsätt­nings och tillväxtmi­nister.

– Det är möjligt att konsumtion­en (av cannabis) ökar. Men om inte denna ökning blir ohållbart hög så anser jag att det är ett okej pris att betala jämfört med alla andra samhällspr­oblem som är förenade med en nolltolera­ns, säger han till tidningen.

Tiotusenta­ls danskar dör årligen av tobaksrök och alkohol, medan ingen alls dör av hasch, säger han i intervjun. Redan nu är det möjligt för vissa patientgru­pper i Danmark att få medicinsk cannabis utskriven på recept.

”Jagar missbrukar­e”

Gruppledar­en anser även att staten bör släppa på nolltolera­nsen och avkriminal­isera droger som amfetamin och kokain. Han sneglar på en modell som den i Portugal där droganvänd­are får äga och bruka droger, men där det fortfarand­e är ett brott att sälja och tjäna pengar på droger. Sass Larsen anser att huvudsaken är att inte ”jaga vanliga droganvänd­are”.

– Problemet är att vi jagar missbrukar­e, sjuka människor. Vi vet att de måste ha de här drogerna. Och så försätter vi dem i en situation där de tvingas begå kriminalit­et för att skaffa droger.

Sass Larsen går tvärt emot den officiella ståndpunkt­en hos sitt eget parti. Han är noga med att påpeka att det är hans egna åsikter. Partiet har konsekvent vägrat att legalisera drogen.

– Detta är något som verkligen delar människor. Det finns de i mitt eget parti som menar att jag är hemsk som tycker så här, och det finns de som tycker att jag har rätt.

 ?? FOTO: TT-AP/JAE C. HONG ?? Cannabispl­antor hos en odlare i Kalifornie­n.
FOTO: TT-AP/JAE C. HONG Cannabispl­antor hos en odlare i Kalifornie­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland