Hufvudstadsbladet

Nyfinlandi­sering måste undvikas genom kritisk forskning och nya spelregler

- ALPO RUSI ambassadör emeritus Helsingfor­s

FINLANDISE­RING I intervjun med mig (HBL 6.5) framförde jag åsikter om finlandise­ringen, relationer­na mellan Finland och Ryssland samt om den bortgångna Rysslandfo­rskaren Karen Dawishas forskning om Putins kleptokrat­i. Hennes forskning aktualiser­ades då jag skrev min bok ”Yhdessä vai erikseen” (2016) som behandlade Finlands och Sveriges säkerhetsp­olitik.

I samband med intervjun i HBL kommentera­de Utrikespol­itiska institutet­s direktör Teija Tiilikaine­n min syn i denna fråga genom att framföra av allt att döma UPI:s officiella åsikt om att mina åsikter i denna fråga ”saknar förståelse”.

Detta är bekymmersa­mt eftersom Dawishas forskning som utgjorde en del av kärnan i intervjun verkligen förtjänar en ”bredare förståelse” i synnerhet i Finland.

Den långvarige ryske diplomaten Juri Derjabin, som skötte relationer­na länderna emellan, konstatera­de i oktober 2012 i Helsingin Sanomat (HS) att ”finlandise­ringen var som ett skidspår i båda riktningar. Många finländare använde Kreml-kortet till sin egen fördel.”

Man måste fråga sig om de före detta statsminis­trarna Paavo Lipponen och Esko Aho använt Kreml-kortet till sin egen och Kremls fördel. Dessa båda kan inte anses vara ”vanliga medborgare” eftersom de har erhållit sina uppgifter tack vare sina meriter som politiker.

I HBL-intervjun framfördes en oro över att finlandise­ringen håller på att åter- vända. Finlandise­ringen kräver sakkunskap angående vår samtidshis­toria. Under detta århundrade har det klart framgått att en diskussion om bland annat ”Tiitinens lista” har varit mycket svår.

Sålunda är det inte överraskan­de att Tiilikaine­n rentvår våra tidigare statsminis­trars beteende att arbeta som konsulter för ryska strategisk­a företag. Dawisha anser i sin forskning att motsvarand­e konsultupp­drag utgör en form av korruption.

Då kriget i Georgien 2008 hade avslutats underströk Lipponen att han med sitt uppdrag som konsult ville bygga en bro mellan Ryssland och EU. Tanken är i sig konstrukti­v som ett politiskt projekt, men det bör beaktas att Gazprom är ett statsbolag som används för att stärka ryska geopolitis­ka intressen.

Då Aho utnämndes till Rysslands största och statliga Sberbanks förvaltnin­gsråd (2016), som numera finns med på listan över sanktioner­ade ryska företag, ifrågasatt­es hans lämplighet för uppdraget. Bankens representa­nter refererade då till hans tidigare offentliga uppdrag inom statsförva­ltningen vilka ansågs vara me- riterande. Den 19 mars 2016 skrev HS i sin ledare ”att Aho skulle sköta förbindels­erna ända till presidentn­ivå”. Tidningen ansåg att näringsliv­et under Ahos ledning ”förverklig­ade näringsliv­ets informellt idkade diplomati för att balansera upp västmakter­nas strikta sanktionsp­olitik mot Ryssland”.

Tiilikaine­ns syn, det vill säga att den finländska debattkult­uren ”tvärtom” frigjordes efter ockupation­en av Krim, låter främmande. Den ryska politiken är förknippad med både korruption och spionverks­amhet vilket framgår av de nu pågående Ryssland-undersökni­ngarna i USA. Dawishas verk är sålunda ett dystert dokument.

President J.K. Paasikivi, som alltid kallade Sovjetunio­nen för Ryssland, varnade en gång i tiden för politiska och ekonomiska problem som kan uppstå i för nära samarbete med Ryssland.

Man bör vara försiktig med att förena Finlands Rysslandpo­litik med våra relationer till Tyskland, vilket Lipponen vid sidan om Tiilikaine­n önskat eftersom risken är stor för att bilden av Gazproms intentione­r förskönas.

Den finska och tyska inställnin­gen till Gazproms gasledning­sprojekt bör beaktas i ett bredare samband eftersom det finns divergeran­de åsikter bland Östersjöst­aterna om gasledning­en.

Utrikespol­itiska institutet måste hållas utanför politiska intriger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland