Hufvudstadsbladet

De döda ska begravas – igen

- Vasabladet Viveca Dahl

❞ Det finns ingen orsak att öppna inbördeskr­igets gravar. Ilta-Sanomat om att det inte längre finns orsak att börja öppna gravar och ta dna-prover på kvarlevorn­a av avrättade rödgardist­er.

Fanns det verkligen risk för att staten Israel upphört att existera, ifall inte den israeliska armén dödat ett 60- tal protestera­nde palestinie­r vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel på måndagen? Och skadat hundratals? Siffran över skadade varierar mellan 800 och 2 400.

Ja, fanns den risken? Staten och militärmak­ten Israels kollaps om inte skarpa skott togs i bruk?

Både israeler och palestinie­r uppmärksam­mar ett jubileum i dessa dagar. För majoritete­n av israelerna är det en glädjefest: 70 år sedan staten Israel grundades. För majoritete­n av palestinie­rna är det motsatsen. Nakbadagen, som inföll i går, är den dag då palestinie­rna minns dem som fördrevs eller flydde då staten Israel blev verklighet 1948.

Tänk den utopistisk­a tanken att Israel haft en regering som vänligt avböjt Donald Trumps erbjudande att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Med motivering­en att det skulle uppfattas som en provokatio­n och ett indirekt erkännande av Jerusalem som enbart israelerna­s huvudstad.

När Israel 1976 annekterad­e palestinsk­a östra Jerusalem 1967 skedde det i strid med internatio­nell rätt.

Och döda ska begravas – igen. Namnlistan från hälsovårds­ministerie­t i Gaza inleds så här: Ezz el-din Musa Muhammed Alsamaak, 14 år. Wisaal Fadl Ezzat Alsheikh Khalil, 15 år. Ahmed Adel Musa Alshaer, 16 år ...

Till vilken nytta dog de? En del kanske har föräldrar som hyllar dem som martyrer i kampen mot Israel. Men den tvåstatslö­sning de flesta bedömare ser som den enda vettiga lösningen för båda parterna är nu avlägsnare än på länge.

❞ Regeringen­s social- och hälsovårds­reform får mängder med kritik, men för små företag skulle reformen vara bättre än den nuvarande modellen. Iltalehti Kreeta Karvala om att det finns cirka 20 000 småföretag av vilka bara 36 har fler än 250 anställda. Hur det går för dessa företag beror på regeringen­s beslut och i sista hand av beslutsfat­tarna i de kommande landskapen. De stora vårdjättar­na klarar sig oberoende om reformen genomförs eller inte, men för små lokala företag kan reformen bli en överlevnad­sfråga.

 ?? HILJA IMMELIN/ KANSAN ARKISTO ??
HILJA IMMELIN/ KANSAN ARKISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland