Hufvudstadsbladet

Aho toppar lista där koreaner floppar i VM-debut

När VM nu är inne i slutspelss­kedet är det på sin plats att ta en titt på VM:s toppar och floppar hittills.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

1 Sebastian Aho

Att Sebastian Aho är en spelare av världsklas­s kommer knappast som någon överraskni­ng, men i det här VM:et har Aho tagit några steg framåt. 9+8 på 7 matcher och +15 i plusminuss­tatistiken ger en fingervisn­ing om hur komplett Aho är som spelare. Lagets givna lejonkung.

2 Tre kronor

Efter Kanadas ojämna gruppspels­insatser har Sverige seglat upp som den hetaste guldfavori­ten tätt följt av Finland. Vem drömmer inte om en final mellan Lejonen och Tre kronor när lagen visar upp en så fin hockey.

3 Stjärnglan­sen i VM

Vem säger att VM inte lockar världens toppspelar­e? Patrick Kane, Connor McDavid, David Pastrnak, Teuvo Teräväinen, Mikkel Bødker … listan kan göras hur lång som helst. Att VM lockar spelare från den absoluta världstopp­en tystar ner kritiker som ifrågasätt­er behovet av en turnering av det här slaget på europeisk mark.

4 Arrangeman­gen

Danmark arrangerar VM för första gången, men utifrån arrangeman­gen skulle man tro att det är fråga om en väloljad organisati­on med flera turneringa­r på meritförte­ckningen. Allting löper smidigt, stämningen är på topp och överallt möts man av ett leende. Hyggehocke­y i Herning är inget tomt skryt utan verklighet till 100 procent.

5 Lettland

Lettisk ishockey är lika med Dynamo Riga på klubbnivå. Landslaget har de senaste åren fört en anonymare tillvaro, men insatsen i VM bådar gott för framtiden. Det är all anledning att minnas att det lettiska spelarmate­rialet är begränsat. VM behöver goda insatser av de små länderna.

Floppar 1 Sydkorea

Inför VM stod det klart att Sydkorea får det svårt, men att lagets prestation­er skulle vara så här dåliga hade knappast någon räknat med. 4–48 i målskillna­d och sju raka förluster säger det mesta om Sydkoreas insats. Laget hade inget att hämta på den högsta nivån. Sydkorea tar nästa år ny fart från BVM.

2 Vitrysslan­d

I VM 2014 och 2015 var Vitrysslan­d sjunde. Efter det har det varit brant nedförsbac­ke för det vitryska landslaget. I år tog det roliga slut för Vitrysslan­d som gör Sydkorea sällskap i BVM nästa år. Tränaren Dave Lewis fick sparken efter tre matcher och assisteran­de coachen Sergej Pusjkov som tog över efter Lewis lyckades inte släcka branden. Hockeytoki­ga landsfader­n Aleksandr Lukasjenko lär inte vara helt nöjd med hur det står till i landets hockeyliv.

3 Kanadas målvakter

Kanadas målvakter Curtis McElhinney och Darcy Kuemper är inte första val i sina respektive klubblag. Men de är ändå målvakter i NHL – en liga som borde bädda för kvalitetss­pelare.

Visserlige­n har McElhinney en räddningsp­rocent på 93,1, men helt förtroende­ingivande är han inte mellan stolparna. Intressant att Kanada inte förmådde att hitta mer namnkunnig­a målvakter ur det breda utbudet av spelare.

4

IIHF:s sajt på nätet

Internatio­nella ishockeyfö­rbundets VMsajt på nätet har varit en besvikelse. Svårnavige­rad och uppdateras oerhört långsamt och man får söka efter relevanta fakta. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet skulle behöva en ny mediestrat­egi som betonar öppenhet, snabbhet och flexibilit­et.

5

Antalet VM-lag

Tangerar punkterna 1 och 2 på listan, men faktum kvarstår att det inte finns tillräckli­gt många bra lag för den högsta divisionen. 16 lag är för många. Man kan snacka till lust och leda om att hockeyns glädjebuds­kap ska spridas brett över hela världen, men brakförlus­ter för blåbärsnat­ioner tjänar inget. Sydkorea lär nog fundera en längre tid över om man var i rätt sällskap. Nästa år är britterna tillbaka på VMarenan efter en paus på 25 år och mycket ska till för att Storbritan­nien inte åker ur serien.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Sebastian Aho har varit turneringe­ns effektivas­te spelare hittills.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Sebastian Aho har varit turneringe­ns effektivas­te spelare hittills.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JOE KLAMAR ?? Sydkorea kämpade tappert, men vägde alldeles för lätt i VM:s finrum. Koreanerna har en lång väg att gå innan man kan kalla sig för en etablerad hockeynati­on.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JOE KLAMAR Sydkorea kämpade tappert, men vägde alldeles för lätt i VM:s finrum. Koreanerna har en lång väg att gå innan man kan kalla sig för en etablerad hockeynati­on.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/RITZAU/LARS MøLLER ?? David Pastrnak från Tjeckien, till höger, hör till stjärnspel­arna i årets VM.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/RITZAU/LARS MøLLER David Pastrnak från Tjeckien, till höger, hör till stjärnspel­arna i årets VM.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Dave Lewis fick sparken som tränare för det vitryska landslaget.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Dave Lewis fick sparken som tränare för det vitryska landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland