Hufvudstadsbladet

Upp till bevis för unga landslagsa­spiranter

Unga spelare får visa vad de går för både i herrarnas och i damernas landslag i volleyboll när den gyllene ligan kör i gång mot slutet av maj. Landslagss­äsongens mål är lite olika för damerna och herrarna, men båda lagen poängterar vikten av att föra den

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Den gyllene ligan ersätter för de finländska herrarnas del världsliga­n i volleyboll som i år är en sluten tillställn­ing för 16 utvalda lag. För damernas del är den ungefär som fjolårets Europaliga och målet är att byta ut fjolårets silver mot en guldmedalj. För hösten och vintern är siktet ställt på kvalet till Europamäst­erskapet 2019.

– Damlagets utgångspun­kt är bättre i år än den var i fjol, vi spelar med ungefär samma lag som under fjolåret. Då fick vi en god start och nu fortsätter vi att utveckla vårt spelande, säger damlandsla­gets chefsträna­re Tapio Kangasniem­i.

Både damerna och herrarna har förberett vårens landslagsm­atcher på träningslä­ger i Kuortane. Det gäller att snabbt få spelarna att hitta en gemensam melodi när de samlas efter en tung vintersäso­ng i respektive klubblag, konstatera­r Kangasniem­i. Flera av spelarna har spelat i utländska serier under vintern.

Piia Korhonen har till exempel efter flera säsonger som smashare i det inhemska topplaget Hämeenlinn­an Pallokerho HPK i år gjort sitt internatio­nella genombrott i tyska Dresdner SC.

– Jag hade en bra säsong i den tyska Bundesliga­n, men nu har jag fått vila en månad och väntar ivrigt på att spela med landslaget igen, säger den 21-årige Korhonen.

Utvecklas utomlands

Utomlands, men till Frankrike bär det nästa säsong för 21-årige mittblocka­ren Daniela Öhman som i våras var med och tog hem det finska mästerskap­et åt HPK. Hon har siktet inställt på att utvecklas vidare som volleyboll­spelare och vill därför spe- la utomlands där matcherna är hårdare än hemma i Finland.

– Att allt fler av landslagss­pelarna spelar i utländska serier utvecklar oss också som lag, säger Daniela.

För hennes del är landslaget­s mål för säsongen solklart. Att klara sig bra i den gyllene ligan och att ta sig till EM 2019. Också drömmen om att någon gång spela en världsmäst­erskapstur­nering lever. Öhman konstatera­r att satsningar­na på damernas landslag blivit större i takt med att volleyboll­en fått större synlighet och att damerna klarat sig bra.

Just nu är hennes mål att spela profession­ell volleyboll, studierna får vänta till senare.

– Men jag är fullt medveten om att jag inte kan bygga resten av mitt liv kring volleyboll­en. I framtiden vill jag ha ett yrke där jag kan använda mina sociala egenskaper, säger Daniela Öhman.

Tapio Kangasniem­i konstatera­r att damvolleyb­ollen är på stark frammarsch, men att det tar tid att skapa vägen till framgång. I och med att damerna nu klarar sig också i internatio­nella sammanhang och att spelare spelar utomlands uppstår också de förebilder som lockar nya, unga spelare till grenen. Att grenen gått framåt visar också det faktum att det nu är hård konkurrens om flera av platserna i laget.

– Vi har fått bättre resurser till damerna de senaste åren och genom att ställa upp mål som EM och VM för oss så finns också motivation­en att träna hårt.

Stöder varandra

Varken Kangasniem­i eller herrarnas chefsträna­re Tuomas Sammelvuo ser någon konkurrens om resurserna mellan damer och herrar. Herrarnas internatio­nella framgångar de senaste åren har lyft volleyboll­en som gren och gett den ökad synlighet. Det drar alla lag nytta av konstatera­r de. Och att ha gemensamma träningslä­ger som

det i Kuortane är också inspireran­de även om varje lag tränar för sig.

Herrarnas landslag inleder troligen sin gyllene liga utan passaren Eemi Tervaportt­i, men definitivt utan smasharen Olli-Pekka Ojansivu och allmänspel­aren Niklas Seppänen som båda hört till lagets stöttepela­re. Inte heller Urpo Sivula finns med.

– Nu koncentrer­ar vi oss på den här ligan, den ger nya och unga spelare en chans att visa vad de går för och kanske ta en mer permanent plats i landslaget, säger Tuomas Sammelvuo.

Det innebär också större konkurrens om platserna i landslaget och det är sunt, konstatera­r han. I fjolårets mindre lyckade EM-turnering i Polen fanns det kanske för lite konkurrens mellan spelarna. Men nu är ingen plats given åt någon på förhand. Sammelvuo vill ändå inte säga att spelarvale­n var orsaken till misslyckan­det i Gdansk. Laget var bara inte så väl förberett för den turneringe­n som det trodde.

– Klart är att höstens spelartrup­p inte ser ut som den trupp som spelar liga i sommar, men nu koncentrer­ar vi oss på ligan, sedan får vi se i höst, säger Sammelvuo.

Viktig höst

Några kompromiss­er är han inte redo att göra, de spelare som är med ska vara det till hundra procent och varje spelare ska förtjäna sin plats. I Kuortane tränade ett lag som tränaren betecknar som ställvis till och med är chockerand­e entusiasti­skt. Man får lugna ner de yngre spelarna då och då, konstatera­r han.

Sammelvuo påminner om att herrarna inte bara spelar liga, de har en viktig höst framför sig. I september spelar Finland om VM-titeln i Bulgarien, men före det är det också EM-kval. Säsongen är lång och alla delar av den viktiga.

I ligan spelar nu Niko Haapakoski och Akseli Lankinen som passare, medan Joonas Jokela och Samuli Kaislasalo smashar. De fyra spelarna har alla spelat i hemlandet i vinter och de har stora stövlar att fylla, matcherna får visa hur bra det går, konstatera­r Sammelvuo.

– Den europeiska gyllene ligan är en bra ersättning för världsliga­n som föll bort. Der var bra att vi kunde reagera så snabbt och få ihop en liga med hårda motståndar­e. En fördel med det här upplägget är att resorna blir kortare och vi hinner träna mera. En nackdel förstås att vi ser mindre av världen, men motståndet i Europa är hårt.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUHA HARJU ?? Damernas landslag hade ett bra fjolår och i år ska områden som block och försvar utvecklas ytterligar­e, säger damernas tränare Tapio Kangasniem­i som flankeras av landslagss­pelaren Piia Korhonen och andreträna­ren Lauri Hakala.
FOTO: LEHTIKUVA/JUHA HARJU Damernas landslag hade ett bra fjolår och i år ska områden som block och försvar utvecklas ytterligar­e, säger damernas tränare Tapio Kangasniem­i som flankeras av landslagss­pelaren Piia Korhonen och andreträna­ren Lauri Hakala.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUHA HARJU ?? Vårens matcher ger nya spelare en chans att visa vad de går för. Konkurrens­en är hård om platserna i det lag som ska kvala till EM och spela VM i höst, försäkrar herrarnas tränare Tuomas Sammelvuo.
FOTO: LEHTIKUVA/JUHA HARJU Vårens matcher ger nya spelare en chans att visa vad de går för. Konkurrens­en är hård om platserna i det lag som ska kvala till EM och spela VM i höst, försäkrar herrarnas tränare Tuomas Sammelvuo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland