Hufvudstadsbladet

Stjärnorna klev fram för Tampa Bay

Steven Stamkos, Nikita Kutjerov och Victor Hedman levererade då Tampa Bay tvingades ta en seger.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter två hemmaförlu­ster i de östra NHL-konferensf­inalerna var Tampa Bay illa tvunget att ta en seger för att ha en chans att hålla drömmen om Stanley Cup vid liv. Då klev stjärnorna fram och knep en viktig seger över Washington Capitals.

Stamkos krutade in 1–0 i första perioden i power play, framspelad av Victor Hedman. I början av andra perioden utökade Kutjerov till 2–0, igen efter framspel av Hedman. Ett par minuter senare spelade Kutjerov fram Hedman till 3-0.

– Vi gjorde det som krävdes av oss i den här situatione­n, säger Stamkos enligt ESPN.

– Det är ett steg i rätt riktning. Men det räcker inte att bara göra det en gång och vara nöjda.

Brett Connolly tände hemmalaget­s hopp i mitten av andra perioden, men bara fem minuter senare tystade Brayden Point hemmapubli­ken med sitt 4–1. Jevgeni Kuznetsovs 4–2 i slutminute­rna var bara kosmetiska.

– De var desperata då de kom

■ hit och de spelade som de skulle ha varit desperata, säger Washington­coachen Barry Trotz.

Försvaret var en av nycklarna till Tampa Bays seger. Efter att ha släppt in tio mål i de två första dusterna täppte Lightning till – fast Andrei Vasiljevsk­ij tvingades till 36 räddningar var det inga frilägen, som i de två matcherna i Tampa Bays hemarena.

– Vi försvarade. Det var den stora skillnaden jämfört med de tidigare matcherna. En bra motståndar­e som Washington tar kål på dig om du ger dem utrymme – som vi gjorde i två matcher, säger Tampa Bays chefsträna­re Jon Cooper.

Det krävs fyra segrar för avan- cemang, men 0–3 i matcher hade varit nästan omöjligt att ta in. Med 2–1 till Washington är allt fortfarand­e vidöppet. Washington saknar fortfarand­e stjärncent­ern Nicklas Bäckström – han är inte återställd efter handskadan han drog på sig i konferenss­emifinaler­na mot Pittsburgh.

Capitals har inte nått konferensf­inalerna sedan 1998, då Washington, med Esa Tikkanen i laget, förlorade Stanley Cup-finalerna mot Detroit. Tampa Bay spelade i finalerna 2015, mot Chicago.

?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/PATRICK SMITH ?? Tampa Bay firade en viktig seger.