Hufvudstadsbladet

Aningen ljummet mjölkkaffe

Koreografe­n Sonya Lindfors fortsätter utforska svarthet i verket Cosmic latte som rör sig mellan nutidsdans och teater.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

DANS Cosmic latte. Koncept och regi: Sonya Lindfors. Arbetsgrup­p: Deogracias Masomi, Ima Iduozee, Pauliina Sjöberg, Geoffrey Erista, Sonya Lindfors, Erno Aaltonen, Jussi Matikainen, Sanna Levo, Esete Sutinen. Rum- och ljusassist­ent: Sofia Pallillo. Text: Arbetsgrup­pen. På scenen: Masomi, Iduozee, Sjöberg, Erista, Lindfors. Premiär på Zodiak 15.5.

Beige är universums genomsnitt­liga färg, enligt en grupp astronomer vid Johns Hopkins universite­t. Färgen heter Cosmic latte. Den hänvisar inte till mänsklighe­tens genomsnitt­liga hudfärg, men det är så koreografe­n Sonya Lindfors valt att använda begreppet. Dansverket Cosmic latte är tredje delen i hennes serie verk som behandlar svarthet.

På scenen finns dansare med olika hudfärg, från svart till vit – med det vita i klar minoritet. Alla klädda i beige, badande i ett beige ljus. När man häller mjölk i kaffe, vad händer då? Upplöses kaffet i mjölken, eller mjölken i kaffet? Var tar kaffet slut och var börjar mjölken?

Det grubblar en av dansarna på i slutet av föreställn­ingen som – i alla fall enligt programbla­det – behandlar en utopisk framtid där svart och vitt inte längre är varandras motsatser, utan sammanblan­dade. Afrofuturi­sm, ett begrepp lanserat av Mark Dery år 1993, erbjuder en ram för radikala framtidsdr­ömmar om en tid då alla får vara med. Filosofin omdefinier­ar svarthet och svart identitet och föreställe­r sig ett förflutet och en framtid utan förtryck.

Cosmic latte utger sig för att ta avstamp i detta, men framtidsvi­sioneringe­n förblir främst på en ironisk och humoristis­k nivå, vilket känns lite snopet. Verket kunde vara mer vågat, mer visionärt. De skickliga dansarna Deogracias Masomi, Ima Iduozee, Pauliina Sjöberg, Geoffrey Erista och Lindfors själv imponerar starkt med sitt uttryck, och stundvis är koreografi­n njutbart överraskan­de och kraftfull. Som helhet är föreställn­ingen ändå rätt ojämn och lös i kanterna.

Teater och dans

I början kurar tre gestalter ihop sig på det beiga golvet: en har en rymdaktig guldhuvudb­onad, en annan en beduinturb­an, den tredje har blonda rastafläto­r, svart hatt och är insvept i ett orange tyg med afrikanska mönster. Lindfors leker med stereotype­r, blandar ihop dem. Dansarna utstöter gutturala ljud som förstärks och förvrängs och man får intrycket av en kläcknings­process: de pressar sig genom ett skal tills de står på två ben. Tidens begynnelse, och sedan in i framtiden. Men vad finns där?

Föreställn­ingen rör sig i något slags tidlöst mellantill­stånd där allt kan hända. Ena stunden är det pantomimgr­illparty år 3018, nästa stiger Lindfors fram som koreografe­n i en meta-scen där hon kommentera­r föreställn­ingen (och bland annat förklarar det stora skumgummip­ekfingrets symbolism – är det en funge- rande symbol om den måste förklaras?) och instruerar publiken att fatta varandras händer och sjunga We are family.

Det är underhålla­nde men aningen förvirrand­e, eftersom det lite känns som om hon skämtar bort alltsamman­s. En scen i samma kategori, och som är mera teater än dans – hela verket är de facto både och – är den där dansarna sjunger (låtsas sjunga) soulklassi­kern A change is gonna come av Sam Cooke med överdrivet patos. Låten tar aldrig slut utan övergår i olidlig kissnödigh­et. Lindfors skämtar friskt med ett allvarligt tema, men sedan förr vet vi att det bottnar i en verklig vilja till förändring, till att skaka om förtryckan­de strukturer.

Det som fungerar bäst är de längre koreografi­erna till häftig elektronis­k musik och de stillsamma och ömma duetterna. Här finns en kraft och en sårbarhet som berör och känns genuin.

 ?? FOTO: UWA IDUOZEE ?? Kosmiskt mjölkkaffe på Zodiaks scen i regi av Sonya Lindfors.
■
FOTO: UWA IDUOZEE Kosmiskt mjölkkaffe på Zodiaks scen i regi av Sonya Lindfors. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland