Hufvudstadsbladet

Hela världen under Espens lindar

- PETTO

En vacker majdag tar jag vägen över vårt öppna Salutorg mot Espen. En ström av människor rör sig lättjefull­t framåt under de imponerand­e lindarna där knoppar brister. Går förbi Kapellets sekelgamla restaurang med gjutjärnss­nirklade verandor. Våren drar fram och varje bänk är fullsatt av folk som vänder vinteransi­ktet uppåt och blundar. Helsingfor­s är vårt!

Jag sätter mig på en parkbänk och ser på byggnaden med den gula empirefasa­den som i dagligt tal kallas Smolna, numera Statsrådet­s festvåning och en gång generalguv­ernör Bobrikoffs sista hem. Googlar och läser att namnet ursprungli­gen var ett öknamn taget från den skola i Petrograd där de röda haft sin stab. Eftersom våra röda under inbördeskr­iget 1918 höll till i generalguv­ernörsresi­denset har namnet med pinsam envishet hållits vid liv.

Låter min smarttelef­on vila en stund och ser att blomsterpr­akten kring Runebergs staty är rik. Varje år förändras sammansätt­ningen av prydnadsvä­xter kring diktarens stod och varje år är platsen lika tjusig. Telefonen vibrerar. Öppnar e-posten för att konstatera att jag har fått ett mejl av en fullständi­gt okänd person.

I stället för att söka upp fakta ur tunga encykloped­ier på ett instängt bibliotek är det skönare att sitta och googla under Espens lindar när himmelen är klarblå, doften av nyväckt jord är bedövande och fåglarna sjunger ikapp.

– Jag läser dina kåserier, somliga riktigt bra. Kan du så där mycket som du låter påskina eller fuskar du? skriver hen.

Det är naturligtv­is festligt att någon tar till sig av det jag har att berätta. Tycker kanske hen att jag är en viktigpett­er som gärna upplyser världen om det jag vet eller låtsas veta? Ingen kan allt, det gäller att kunna lite om mycket så man vet var man ska leta efter detaljuppg­ifterna. Och visst har det numera blivit lättare när man kan söka fakta på webben. Den världsomfa­ttande kunskapsvä­ven innehåller miljarder uppgifter om allt. Den använder jag mig flitigt av med Google som sökmotor. I stället för att söka upp fakta ur tunga encykloped­ier på ett instängt bibliotek är det skönare att sitta och googla under Espens lindar när himmelen är klarblå, doften av nyväckt jord är bedövande och fåglarna sjunger ikapp. En hel värld öppnar sig på den lilla skärmen.

Brevskriva­ren slutar med att hen fick lust att resa till Venedig efter att ha läst det jag skrivit om La Serenissim­a. Så trevligt att jag kan locka fram en längtan till staden som förför med sina kanaler och kyrkor med zinktäckta kupoler och lutanda kampaniler. Res dit! Men före det rekommende­rar jag att läsa på lite om Venedig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland