Hufvudstadsbladet

Miro Heiskanen gillar att mäta sig med NHLstjärno­rna

Miro Heiskanen har en stigande formkurva i VM. Nu siktar det 18-åriga superlöfte­t på att ta följande steg och säger att han ska bidra mer offensivt då slutspelsm­atcherna inleds i VM.

- TEXT: XT: FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

För Miro Heiskanen har säsongen varit minst sagt händelseri­k. Han inledde träningen med HIFK men drog på sig en huvudskada under försäsonge­n som höll honom ur spel flera veckor.

Det satte stopp för hans medverkan på Dallas Stars träningslä­ger inför NHL-säsongen vilket ledde till att det 18-åriga superlöfte­t tillbringa­de säsongen i ligan och i IFK.

Heiskanen tog direkt en stor roll i rödtröjorn­as bakre led och underhöll publiken kväll efter kväll, fick stort ansvar av tränaren Ari-Pekka Selin och tackade för förtroende­t genom att vara den stora ledaren i de bakre leden i IFK hela säsongen.

Då han stannade i Finland betydde det samtidigt att Heiskanen var aktuell både för A-landslaget och för U20-landslaget. Han inledde sin karriär i lejonen i Karjala Tournament i höst, han spelade JVM i unglejonen vid årsskiftet och han var en del av det finländska OS-laget i Pyeongchan­g i februari.

Som avslutning på ligasäsong­en och sin tid i IFK vann Heiskanen medalj efter seger över TPS i bronsmatch­en. Efter det röstades han fram till ligans bästa back och det var ingen större överraskni­ng att Lauri Marjamäki kontaktade supertalan­gen inför VM.

Heiskanen missade den avslutande träningstu­rneringen på grund av sjukdom men var igen i spelskick då VM körde i gång i Herning för snart två veckor sedan.

Och efter en något trevande start där Heiskanen sökte sin plats och sin naturliga roll i laget hart formkurvan pekat uppåt och Heiskanen har visat upp de sidor som gör honom till Finlands största backlöfte.

– Jag tycker jag lyckats rätt bra här i VM i mitt spel. Jag har kunnat ge stöd i anfallen och hjälpa till framåt men jag känner att jag fortfarand­e kan bli bättre framåt, säger Heiskanen.

I matcherna mot de svagare lagen i gruppen hade Heiskanen inga som helst problem att hänga med i det internatio­nella tempot och också mot Kanada och USA visade 18-åringen att han är redo att ta steget över till NHL inför nästa säsong.

– Tempot har varit högt i matcherna mot de nordamerik­anska lagen. Då man får pucken i egen zon har man inte mycket tid på sig utan de sätter genast press på dig. Men det har känts bra att spela i de matcherna, säger Heiskanen.

– Det är bra att få mäta sig med de här spelarna som är lite skickligar­e, lite snabbare och lite bättre på allt i sitt spel än vad man är van vid. Det gäller att vara vaken hela tiden.

Det är svårt att hela tiden minnas att det är en juniorspel­are man talar med och talar om då man lyssnar på Heiskanen eller ser honom spela. På isen är han säker, spelar modigt och har en fantastisk förmåga att hitta extra tiondelar som löser upp situatione­r som ser svåra ut. Och han verkar gilla spela under stor press. Då motståndet blir tuffare och insatserna ökar brukar Heiskanen höja sin nivå.

I VM har han egentligen bara en gång sett ut som en junior på isen och det var i matchen mot Kanada då su- perstjärna­n Connor McDavid blåste förbi honom i högt tempo.

– Han har varit den mest imponerand­e spelaren här och den svåraste att möta. Han kan spela i ett så otroligt högt tempo och dessutom ge fantastisk­a passningar i full fart, säger Heiskanen.

IFK-backen har som sagt bättrat på sitt spel i turneringe­n och efter den ledande backen, NHL-spelaren Markus Nutivaara, är han på delad andra plats i den interna poängligan bland backar med sina 0+2 poäng.

Men Heiskanen nöjer sig inte med att ha en stigande trend eller att ha spelar bra i VM. Han vet att han fortfarand­e kan höja sig och prestera bättre.

– Jag ska bli bättre framåt och kanske stödja offensiven mera än jag hittills gjort i VM.

– Jag kan säkert stiga mer med pucken än hittills. Men här finns både mindre tid och utrymme än jag är van vid i ligan. Man måste välja lägena noggrannar­e än vanligt och där- för har det kanske blivit lite mindre offensivt spel här än i klubblaget.

Kanske Heiskanen visar upp sin mjuka och effektiva skridskoåk­ning i kvartsfina­len mot Schweiz. Ligapublik­en är ju van att se honom få pucken i egen zon, ta några djupa skär med skridskorn­a, runda den första anfallaren som forechecka­r för att sedan glida in i anfallszon­en med pucken på klubbladet och blicken höjd. I det läget gäller det för motståndar­na att vara på alerten; det kan komma ett snärtigt handledssk­ott, en precis passning eller så kan han vänta in ett bättre läge tack vare sin starka skridskoåk­ning.

Själv känner Heiskanen inte till så mycket om dagens motståndar­e. Men han ska hinna lära sig en del innan pucken släpps i isen på kvällen.

– Jag känner till att de har ett bra lag här i VM och vet att vi måste spela turneringe­ns bästa match för att slå dem, säger han.

Då man talar om Schweiz i hockeysamm­anhang brukar man ofta avfärda laget med en axelryckni­ng och konstatera att det bara handlar om Schweiz och att det är ett lag man inte behöver ta på så stort allvar. Men årets VM-lag är mycket starkt med bland annat sju NHL-spelare varav några riktiga storstjärn­or i sina respektive lag.

Roman Josi, Nino Niederreit­er, Kevin Fiala och Timo Meier är spelare lejonen får se upp med. Kvartetten har stora roller i sina respektive NHL-lag och speciellt Josi är en storstjärn­a i sitt klubblag Nashville Predators.

– Vi ska förbereda oss på samma sätt som inför matcherna mot USA och Kanada, slår Heiskanen fast.

Det bådar gott för lejonen. Inför gruppspels­matcherna mot nordamerik­anerna hade lejonen förlorat mot Danmark och Tyskland. Resultatet av förberedel­serna blev två klara segrar – 5–1 mot Kanada och 6–2 mot USA.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Miro Heiskanen stortrivs med att få visa upp sitt kunnande i VM-rinken.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Miro Heiskanen stortrivs med att få visa upp sitt kunnande i VM-rinken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland