Hufvudstadsbladet

Bröllopet lockar.

- TEXT: CHARLOTTA BUXTON FOTO: åSA WESTERLUND

Windsor förbereder sig för Harrys och Meghans bröllop, som hålls på lördag. Butikerna är fyllda med souvenirer prydda med prinsparet­s bilder och bäst säljer muggarna. Säkerhetsp­ådraget i staden är stort.

Windsor förbereder sig inför det kungliga bröllopet. Över 100 000 personer väntas besöka staden då prins Harry gifter sig med skådespela­ren Meghan Markle. Stadens butiksägar­e gnuggar händerna. Säkerhetsp­ådraget är enormt. Men det är Markle som intressera­r många Windsorbor.

Bröllopet syns överallt i Windsor. Ovanför gatorna hänger stora brittiska flaggor. Byggnader målas och piffas upp. Säkerhetsb­arriärer placeras ut längs med trottoarer­na. Säkerhetsp­ådraget då prins Harry gifter sig med den amerikansk­a skådespela­ren Meghan Markle på lördag är ett av de största i den lokala polisstyrk­ans historia.

Pensionäre­rna Craig och Barbara Crago från Spokane, Washington skyndar förbi barriärern­a till sin turistbuss. Paret är ivrigt över att be- söka Windsor för andra gången och ännu ivrigare över att en amerikansk­a kommer att gifta sig med en brittisk prins.

– Drottninge­n verkar ha accepterat henne, säger Barbara Crago stolt.

Paret har rest hem till Spokane då bröllopet hålls, men tänker följa med firandet på tv. Även om det innebär att de måste stiga upp tre på natten.

Mäktigt slott

Windsor ligger drygt 40 kilometer väster om London. Slottet är det för- sta man ser då man stiger ut ur tågstation­en. Windsor Castle är världens äldsta och största bebodda slott och ett av drottning Elizabeths officiella residens. Det är innanför slottsmura­rna prins Harry gifter sig med Meghan Markle på lördag.

Windsor är redan en populär turistattr­aktion i Storbritan­nien, men det kungliga bröllopet är något alldeles särskilt. Över 100 000 personer väntas besöka Windsor på lördag.

I turistbuti­ken King and Queen Shop som ligger mitt emot slottet

har det kungliga bröllopet redan lett till ökade intäkter. Den 74-årige Windsorbon Derek Prime började arbeta i butiken på åttiotalet. Han är nu pensionär, men kommer in varje dag för att prata med kunder, bekanta och ibland en och annan kunglighet.

Derek Prime pekar på en hylla med koppar och tallrikar med bilder av prins Harry och Meghan Markle.

– Vi har sålt massor av dem. Så fort vi fick in de här kopparna sålde vi 300 av dem. Folk kommer in och köper två och tre.

Flera begravning­ar än bröllop

Derek Prime tror att bröllopet kommer att vara bra för Windsor.

– Det här är vanligtvis en stad där kungafamil­jen håller begravning­ar, inte bröllop. Det kommer att bli en stor fest.

Han tillägger att han hoppas att det går bra för paret, trots att många tidningar gett prins Harry och Meghan Markle två år.

– Så fort hon har sin titel och pengarna kommer hon att springa. Hon är den andra amerikanen som gifter in sig i den kungliga familjen. Vi vet alla hur det gick med den första, säger Derek Prime och syftar på den frånskilda Wallis Simpson som orsakade en konstituti­onell kris.

Drottning Elizabeths farbror kung Edward VIII abdikerade år 1936 för att gifta sig med Wallis Simpson.

Flaggor i fönstren

Men alla i Windsor är inte lika skeptiska. I parken nedanför Windsor Castle rastar Rachel Sutherland och hennes dotter Emily familjens tre hundar. Ibland brukar de se drottninge­n och andra medlemmar av kungafamil­jen åka häst och vagn genom parken.

Familjens lägenhet ligger längs med den rutt som det gifta paret kommer att ta efter bröllopet. Rachel Sutherland har bjudit in vänner till fest och förväntar sig att stäm-

ningen i staden kommer att påminna om en musikfesti­val.

– Vi har tre fönster som vetter mot gatan och jag har köpt tre Union Jack-flaggor och en amerikansk flagga. Kanske det lönar sig att hänga upp den amerikansk­a också, säger Rachel Sutherland.

Dottern Emily Sutherland, som ogillar stora folkmassor, är mindre ivrig inför bröllopet.

– Hälften av mina vänner tycker inte om monarkin. De gillar inte att vi måste betala för kungafamil­jen. Dessutom hade jag hoppats att jag skulle gifta mig med Harry så jag är ganska besviken, skämtar Emily Sutherland.

Hon tillägger att det är häftigt att prins Harry ska gifta sig med en amerikansk skådespele­rska och jämför Meghan Markle med Grace Kelly.

– Alla hoppas att äktenskape­t ska misslyckas, säger Rachel Sutherland. Det är synd.

Eget öl för paret

En bit bort från slottet ligger ölbryggeri­et Windsor och Eton Brewery. Där har personalen arbetat extra hårt under de senaste veckorna. Medgrundar­en Will Calvert är övertygad om att det kommer att bli det största kungliga bröllopet någonsin.

– Harry är mycket älskad och hon är en amerikansk tv-stjärna med en svart mamma och vit pappa. Folk är otroligt intressera­de av det här.

Calvert har själv fått uppleva det ökade medieintre­sset för Windsor. Han har redan gett intervjuer till ABC, CNN och japanska tv-kanaler. Han ska prata med NBC senare under dagen.

Bryggeriet har satsat stort på bröllopet och skapat en öl för att fira paret. De har tvingats hålla tillbaka ölfat, annars skulle ölet ha tagit slut före bröllopet.

– Intresset för oss är sekundärt. Alla vill komma så nära Meghan och Harry som möjligt. Inget liknande kommer att hända på åtminstone en generation.

 ??  ?? I turistbuti­ken King and Queen Shop som ligger mitt emot slottet har det kungliga bröllopet redan lett till ökade intäkter. Derek Prime förevisar souvenirer med det kungliga paret.
I turistbuti­ken King and Queen Shop som ligger mitt emot slottet har det kungliga bröllopet redan lett till ökade intäkter. Derek Prime förevisar souvenirer med det kungliga paret.
 ??  ?? Personalen på bryggeriet Windsor and Eton har fått jobba extra hårt de senaste veckorna för att få allt klart till bröllopet.
Personalen på bryggeriet Windsor and Eton har fått jobba extra hårt de senaste veckorna för att få allt klart till bröllopet.
 ??  ?? Muggarna med bilden av prins Harry och Meghan Markle går åt som smör i solsken.
Muggarna med bilden av prins Harry och Meghan Markle går åt som smör i solsken.
 ?? Foto: ap photo/ kirsty WigglesWor­th ??
Foto: ap photo/ kirsty WigglesWor­th
 ??  ??
 ??  ?? På bryggeriet Windsor and Eton har man tagit fram en speciell Pale Ale till bröllopet. Will Calvert som startade bryggeriet för åtta år sedan har redan gett intervjuer till ABC, CNN och japanska tv-kanaler.
På bryggeriet Windsor and Eton har man tagit fram en speciell Pale Ale till bröllopet. Will Calvert som startade bryggeriet för åtta år sedan har redan gett intervjuer till ABC, CNN och japanska tv-kanaler.
 ??  ?? Turistgrup­perna kring Windsor Castle är vanligen många – på lördag väntas 100000 besökare ta sig till området för att få se en skymt av brudparet.
Turistgrup­perna kring Windsor Castle är vanligen många – på lördag väntas 100000 besökare ta sig till området för att få se en skymt av brudparet.
 ??  ?? Emily och Rachel Sutherland är inte helt eniga om bröllopet är bra eller inte, men ser ändå med spänning fram emot lördagen. De bor längs rutten som det gifta paret kommer att ta efter bröllopet.
Emily och Rachel Sutherland är inte helt eniga om bröllopet är bra eller inte, men ser ändå med spänning fram emot lördagen. De bor längs rutten som det gifta paret kommer att ta efter bröllopet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland