Hufvudstadsbladet

Ingen respekt för kvinnan

-

HANDELSGIL­LET På tal om kvinnor och trots att Handelsgil­let är långt ifrån en förening i kris, med sina över tusen medlemmar, har jag funderat lite på hur föreningen skulle se ut med kvinnliga medlemmar.

Den naturliga rekryterin­gsbasen skulle säkert vara de nuvarande medlemmarn­as närkrets, det vill säga nu även döttrar och fruar eller flickvänne­r samt kvinnliga arbetskamr­ater och andra kompisar. Ja, kanske till och med yngre bröders mödrar och svärmödrar kunde komma i åtanke. Dessutom kunde vi rekrytera kvinnor från skolor och näringsliv­et, vilket säkert är det svåraste. Som ny viktig bransch skulle vårdbransc­hen bli. Rekryterin­gen skulle vara trög i början och andelen hemmafruar och pensionäre­r skulle vara stor, men deras andel skulle säkert avta allt efter de yngre börjar hitta till Handelsgil­let.

Medlemsant­alet kunde säkert närma sig 2 000 och aktivitete­rna skulle blomstra. Den interna klubbverks­amheten skulle kompletter­as med Vårdklubbe­n och eventuellt också Sekreterar­klubben. Vi som ser ett värde i herrklubbs­konceptet skulle säkert inte i första taget skriva ut oss från vårt kära Handelsgil­let, eftersom våra hustrur och flickvänne­r, söner, döttrar och många andra uppskattad­e näringsliv­spåverkare skulle verka där. Inget fel på det.

Jag tror dock inte att vår styrelse förenar sig med min syn på det ”Nya Handelsgil­let”. Jag ser nämligen klara elitistisk­a strävanden i de nya planerna. Ingen talar till exempel om betydelsen av att rekrytera kvinnor från de lågavlönad­e näringsgre- narna, där även flera av våra medlemmar verkar eller verkat. Handelns butiksbitr­äden, vård- och utbildning­sbranschen eller varför inte också städbransc­hen är exempel på kvinnodomi­nerade branscher som inte nämnts som nya intressant­a rekryterin­gsbaser att bearbeta

Dessutom har det framkommit att hälften av Handelsgil­lets styrelse är medlemmar också i en annan herrklubb, men där har man inte stått på vallarna för kvinnorna.

Knappast förtroende­väckande. Någon respekt för kvinnan i näringsliv­et kan jag inte se i dessa planer. I vårt nuvarande Handelsgil­let, som består av män från både lågoch högavlönad­e branscher, möts vi som jämlikar. Inget fel på det.

MARTIN GARDBERG Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland