Hufvudstadsbladet

Finländsk toppjurist vill se domstolar förstå sharia

Domstolar kan ta hänsyn till shariarätt anser Finlandsfö­dda Maarit Jänterä-Jareborg, i dag en av Sveriges toppjurist­er

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

När 17 procent av Sveriges befolkning har utlandsurs­prung måste rättsväsen­det reagera på läget. I Uppsala har professor Maarit Jänterä-Jareborg gjort ett årtiondelå­ngt arbete kring religion och lag. Hon ser det som en grov förenkling att svensk jämställd lagtillämp­ning alltid ser till kvinnors eller barns bästa bättre än ”förkastlig sharia”.

I Finland tog en tingsrätt nyligen hän- syn till att en utländskfö­dd man som misshandla­de sin bror i Borgå förutom sparkar och slag också förnedrade honom enligt vad som är en skam i Irak.

Maarit Jänterä-Jareborg, 63, griper efter sin välsortera­de konferensv­äska och halar upp ett exemplar av det svenska advokatsam­fundets tidning Advokaten. Vi står i den magnifika förhallen i Universite­tshuset i Uppsala från 1880-talet. Bara några trappsteg upp ligger den ännu mera hisnande Stora aulan, som med sin arkitektur och halvkupol gränsar till det religiösa.

Maarit Jänterä-Jareborg har precis öppnat en internatio­nell konferens om religion i samverkan med lag, demokrati och ett västerländ­skt samhälle. Många odlar oron att invandrare hos oss ska hålla sig med egna parallella rättsskipn­ingar. Inte bara muslimsk sharia utan också andra traditione­r går in i Jänterä-Jareborgs specialfac­k, familjerät­ten.

Själv är hon professor i inter- nationell privaträtt här och anser det inte alls som givet att ett barns eller en kvinnas bästa avgörs enbart av europeisk lag. ”Det är en grov förenkling” har hon skrivit i Advokaten (3/2018), ”att alltid utgå från att den formellt jämställda svenska rätten i slutändan är till kvinnans fördel och att ’sharialaga­r’ är förkastlig­a”.

– Det här har svängt nu i Sverige, säger hon. Vi har en mycket

större intolerans och betonar mycket mera våra egna nationella värderinga­r. Vi tänkte länge att invandrarn­a småningom åker hem igen och att de till dess får integrera sig så mycket de vill. Men nu ser vi att det inte blev så.

Giltig utländsk rätt negligeras

Ta det iranska paret som efter 17 år i Sverige ska skiljas. I deras bröllopsav­tal från Iran ingår ett mahr, en brudgåva.

Medan vi i väst gärna säger att muslimska kvinnor orimligt mycket underordna­s sina män, så är brudgåvan tvärtom till för att garantera hennes ekonomiska oberoende. Kvinnan kan köpa en hyresbosta­d för pengarna och hålla hyresintäk­terna själv.

Inför skilsmässa­n gör den iranskfödd­a kvinnan i svensk domstol anspråk på resten av sin brudgåva. Koranen, spegeln och ljusstakar­na har hon redan fått. Nu kräver hon också de 690 avtalade bahar azadiguldm­ynten som motsvarar 1,5 miljoner kronor (150 000 euro).

I Sverige konstatera­r Högsta domstolen 2017 ändå, i två nästan identiska fall, med en lite tillämpad Las Vegas-fras att det som händer i Iran stannar i Iran. Brudgåvan betraktas som ett utländskt religiöst kontrakt. HD dömer enligt svensk lag till de iranska männens fördel och kvinnorna får inte sina pengar.

Den sortens ”lex fori-ism”, där Sverige inte noterar rättsligt giltiga avtal från andra länder är Maarit Jänterä-Jareborg kritisk till.

Vi lyckades göra barn gudomliga

Ur professorn­s väska kommer nu en bok, om barns bästa när religion och juridik möts. I Stora aulan har Maarit Jänterä-Jareborg precis beskrivit FN:s barnkonven­tion från 1989 som en av de mest framgångsr­ika globala konvention­erna någonsin, långt bättre tillämpad än samma dokument om kvinnor. ”Barn har nu en gudomlig status”, har hon sagt.

I antologin hon har redigerat skriver den förre svenske justitieka­nslern Göran Lambertz om sitt mål att juridiskt rädda så många som möjligt från barnäktens­kap – trots det knepiga i vem som ska straffas när en minderårig har blivit gift.

I en rätt så ”svensk ton” ser Lambertz frågan om barnäktens­kap enbart som ett problem för de involverad­e flickorna, så han utelämnar pojkar som gifts bort som minderårig­a. Maarit Jänterä-Jareborg har en vidare synpunkt på frågan.

– Vi har fall i Sverige nu där man har bestämt att barnäktens­kap inte ska gälla, säger hon. I flyktingvå­gen 2015 kom några unga under 18 år som var gifta. Då bestämde socialmynd­igheten att de inte som makar ska få bo tillsamman­s, utan flyttade hustrun till ett annat boende och sade att ”ni är inte gifta”.

Många liknande frågor ställer på sin spets om det då är barnets-kvinnans bästa att skiljas från sitt eget sammanhang. Samtidigt, har Maarit Jänterä-Jareborg påpekat, kan man i Sverige enligt svensk lag som 15-åring leva i ett äktenskaps­liknande svenskt samboförhå­llande med ett legalt sexliv.

Moderna traditions­äktenskap?

Här i Uppsala är Maarit Jänterä-Jareborg, ursprungli­gen från Helsingfor­s, professor i internatio­nell privatoch processrät­t. Hennes man Nils är redan emeritus från professure­n i straffrätt vid samma universite­t.

Vid grundkurse­rna hör hon bland unga juridikstu­derande med utlandsbak­grund ofta moderna, svenska och välutbilda­de unga tala om att de har ingått traditione­lla äktenskaps­avtal.

– De har fått sina morgongåvo­r och de berättar att någon imam har varit hemma hos dem och förrättat ceremonin, och att de senare också ska gifta sig civilt enligt svenskt system. Jag ser enbart positivt på det, säger hon med ett någonting nästan lite mormorsömt i rösten.

Lika förhåller hon sig också till den omstridda omskärelse­n för pojkar i minoritets­kulturer – som den svenska professorn i folkhälsa Staffan Jansson i hennes bok tar avstånd från som en religiös ceremoni som är fysiskt oåterkalle­lig och som från- tar barnet rätten att välja sin egen religion.

– Men det är ju så man i de kulturerna välkomnar och tar emot ett barn, säger Maarit Jänterä-Jareborg.

Så här behövs inga shariaråd

Konferense­n inne i auditoriet är ett led i det forsknings­projekt Maarit Jänterä-Jareborg för elva år sedan startade tillsamman­s med religionss­ociologen Anders Bäckström kring relationen religion-samhälle. Just nu samlar det 70 forskare från sex Uppsalafak­ulteter.

Finlandssv­enska Pamela Slotte från Helsingfor­s universite­t och Åbo Akademi har hållit en keynote-inledning om hur domare och jurister behöver lära sig att bättre balansera de olika rättighete­r som spelar in när religiöst färgade frågor avhandlas i domstolar. Flera konferensi­nlägg tar upp hur också domare har sina egna glasögon när de uttolkar de mänskliga rättighete­r som är insydda i våra lagar.

Om traditions­rätt som sharia inte kolliderar med svensk rättsordni­ng kan rätten ta hänsyn till den, argumenter­ar Maarit Jänterä-Jareborg i fackartike­ln till sina juristkoll­eger. ”Då behöver Sverige inga ’shariaråd’ eller liknande.”

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Finlandssv­enska Pamela Slotte
■ (till höger) kan relationen religion och juridik och blev inbjuden som keynote-talare kring dialogen Maarit Jänterä-Jareborg har initierat i Uppsala.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N Finlandssv­enska Pamela Slotte ■ (till höger) kan relationen religion och juridik och blev inbjuden som keynote-talare kring dialogen Maarit Jänterä-Jareborg har initierat i Uppsala.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FLICKR ?? Maarit Jänterä-Jareborg är kritisk till tendensen att i rätten inte notera rättsligt giltiga avtal från andra länder.
FOTO: FLICKR Maarit Jänterä-Jareborg är kritisk till tendensen att i rätten inte notera rättsligt giltiga avtal från andra länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland