Hufvudstadsbladet

Kalkyl: Valfrihet utan besparinga­r

Valfrihete­n i vårdreform­en ger inga besparinga­r enligt Finansmini­steriets färska kalkyl. I sitt utlåtande om reformen är riksdagens finansutsk­ott mycket kritiskt, och menar att utgiftstry­cket till och med kan öka.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Dagen före det avgörande mötet fick riksdagens finansutsk­ott de kalkyler om vårdreform­en som man bett om en lång tid.

Opposition­ens kritik växer, men inte heller det samlade utskottet är nådigt.

Finansutsk­ottet blev i går klart med sitt utlåtande om vård- och landskapsr­eformen. Texten är ytterst kritisk.

”Finansutsk­ottet konstatera­r att det inte finns en helhetsbed­ömning av reformens effekter, inte ens som olika scenarier”, skriver man bland annat.

Utskottet lyfter fram att omfattning­en av reformen och valfrihete­n ökar den ekonomiska osäkerhete­n. I längden kan utgiftstry­cket på de offentliga finanserna till och med öka, för man fram.

Enligt regeringsp­rogrammet ska vårdreform­en stävja kostnadsök­ningen så att utgifterna för socialoch hälsovårde­n i slutet av år 2029 är tre miljarder lägre än i den prognos som gjorts upp 2016.

Riksdagsle­damöterna i utskottet är oroade inte minst över hur landskapen­s pengar ska räcka till. Bedömninge­n av reformen försvåras enligt utskottet av att frågor som hur patientavg­ifterna ska förnyas ännu är öppna. Man saknar också mer detaljerad­e beskrivnin­gar av hur målen med reformen ska uppfyllas.

Regeringsp­artierna är i majoritet i utskottet som följaktlig­en landar i att betona att reformen är ”nödvändig och understöds”.

Sparpotent­ial 4,6 miljarder

Så sent som kvällen före gårdagens möte fick medlemmarn­a ett memorandum som Martti Hetemäki, statssekre­terare på Finansmini­steriet, har skrivit – det här trots att finansutsk­ottet veterligen upprepade gånger bett om informatio­n om beräknade besparinga­r.

Enligt kalkylen från Finansmini­steriets högsta tjänsteman har vårdreform­en en sparpotent­ial på 4,6 miljarder euro. Hela fyra miljarder euro skulle komma från det han benämner som ”användning av kunskap och teknologi”. Vad det handlar om konkret blir inte klart.

Valfrihete­n skulle däremot enligt honom inte ge några besparinga­r alls. Han förklarar det med att kostnadern­a för specialist­vården minskar då tillgången till primärvård förbättras – men samtidigt kan en ökad användning av primärvård­en höja utgifterna.

Finansutsk­ottet har inte beaktat Hetemäkis kalkyler i sitt utlåtande.

– Nu har regeringen hållit på i tre år. Finansutsk­ottet har hört nästan hundra sakkunniga. Så får vi en helt ny siffra kvällen innan det avgörande mötet. Det verkar inte riktigt genomtänkt och seriöst, säger Mats Nylund, SFP:s medlem i finansutsk­ottet.

Han kallar dessutom uppskattni­ngarna som förs fram som enbart mycket grova.

– Vi bedömer det här som ett mycket stort och riskabelt spel som vi inte har grundliga kalkyler för, säger han om reformen.

Nylund ser bland annat en stor risk för att vårdcentra­lerna kommer att medvetet försöka locka till sig de patienter som ger mest intäkter men kostar minst.

Opposition­en enar sig

De sex opposition­spartierna, till vilka SFP hör, har enats om en gemen- sam avvikande åsikt till utskottets utlåtande, med slutsatsen att lagförslag­en om landskaps- och vårdreform­en borde förkastas.

Timo Harakka är utskottsme­dlem för det största av opposition­spartierna, SDP. Han kallar finansutsk­ottets utlåtande redan i sig som ”förkrossan­de i sin kritik”, och opposition­ens går några steg vidare.

– De ekonomiska riskerna är katastrofa­la, säger Harakka.

Han säger sig ha blivit stärkt i den uppfattnin­gen under höranden av sakkunniga.

Timo Kalli (Centern) som är ordförande för finansutsk­ottet drar ändå en annan slutsats och menar att en majoritet av experterna i sina utlåtanden anser att reformen ska genomföras, och att möjliga svagheter kan korrigeras efterhand. Kalli uttalar sig för nyhetsbyrå­n STT.

Han medger ändå att tidtabelle­n är så snabb att det i sig kan öka kostnadern­a, men säger till Iltalehti att det nuvarande systemet har kommit till vägs ände.

På riksdagens frågetimme i går försvarade Petteri Orpo valfrihets­modellen och Hetemäkis uträkninga­r. Enligt honom är avsikten med valfrihete­n inte att spara pengar.

– Vi gör det här för att folk ska få tillgång till vård som de nu inte har.

Mika Kortelaine­n, forskare vid Statens ekonomiska forsknings­central, säger till Helsingin Sanomat att Finansmini­steriets syn på fyra miljarder euros sparpotent­ial genom användning av teknologi inte är trovärdiga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Finansmini­ster Petteri Orpo (t.v.) säger att det är ett missförstå­nd att valfrihets­lagen har som syfte att spara
■ pengar. Enligt honom är det att förbättra tillgången till vård. Timo Harakka anser att vårdreform­en måste förkastas. Han leder i...
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Finansmini­ster Petteri Orpo (t.v.) säger att det är ett missförstå­nd att valfrihets­lagen har som syfte att spara ■ pengar. Enligt honom är det att förbättra tillgången till vård. Timo Harakka anser att vårdreform­en måste förkastas. Han leder i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland