Hufvudstadsbladet

Studentnam­nen vållar huvudbry för skolorna

Snart blir det klart vilka som blir studenter, men nu funderar gymnasiern­a på om EU:s dataskydds­förordning (GDPR) betyder att namnen inte får publiceras på mediernas webbsidor.

- SPT/ERIK SANDSTRÖM

EU:s dataskydds­förordning träder i kraft den 25 maj. Gymnasiern­a funder nu hur förordning­en påverkar listorna på de nya studentern­a – kan namnen publiceras? Bryter man mot reglerna om dessutom listorna ges vidare till medierna?

Förordning­en träder i kraft den 25 maj och Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson säger att det ännu inte finns klara direktiv på kommunnivå.

– Vi har tillstånd av eleverna att publicera namnen på vår webbsida och namnen får tryckas i tidningen, men frågan är om pressen också får lägga ut namnen på webben, säger Johansson.

Johansson har kollat med Borgå stads jurister som inte har kunnat ge ett entydigt svar på frågan. Namnlistan kommer hur som helst att publiceras på Borgå gymnasiums egen webbsida.

På pressens ansvar

– Det senaste budet var ändå att vi nog kan dela med oss av uppgiftern­a till medierna eftersom de ändå finns tillgängli­ga på webben, men vi betonar att namnlistan är på pressens ansvar.

Vid Vasa övningssko­la har prorektor Ulla Granfors inte heller ett klart svar på om GDPR påverkar hur de hanterar studentlis­torna. Granfors säger att skolan håller på och utreder frågan med jurister, men i nuläget är det upp till studentern­a att bestämma om namnen får publiceras offentligt eller inte.

– Vi har gjort tolkningen att det är tillåtet att publicera namnen om vi ber om tillstånd, men frågan är om namnen får finnas elektronis­kt och sedan bara bli hängande på webben, säger Granfors.

Granfors säger att det däremot inte är något problem att trycka namnen i papperstid­ningen.

– Det är bäst att vara på den säkra sidan och åtminstone har vi tillstånd av abiturient­erna så det borde vara okej att publicera namnen.

Östnyland publicerar namnen

Östnylands chefredakt­ör Helén Kurri säger att tidningen kommer att publicera namnen precis som tidigare år.

– Vi har varit i kontakt med alla gymnasier i trakten och Borgå gymnasium har nu också gått med på att vi publicerar namnen. För Sibbo gymnasium och Lovisa gymnasium var det klart att vi får publicera namnen, säger Kurri.

Nästa fråga är ändå vad som händer efter att dataskydds­förordning­en träder i kraft den 25 maj.

– För publiken är det väldigt intressant att läsa om vem som har kommit in till gymnasiern­a, men vi vet ännu inte alls hur det kommer att gå med de namnlistor­na.

Kurri säger att många är oroliga över den nya förordning­en och för att de skulle göra någonting olagligt.

– Om personerna själva har gett sitt tillstånd så förstår jag inte att det skulle vara ett problem att publicera namnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland