Hufvudstadsbladet

Månad för gemenskap.

Fastemånad­en ramadan har inletts i hela den muslimska världen. Under ramadan avstår man från mat och dryck från gryning till skymning. I Sarajevo i Bosnien (bilden) bröt kvinnorna fastan tidigare än trosfrände­rna i Finland där skymningen kommer senare. Im

- FOTO: AP PHOTO/AMEL EMRIC

– Under fastan ska man avstå från kroppens begär och det talas ofta mycket om just fysiska utmaningar, men fastan är också andlig. Vi ska vårda vårt sinne och låta bli att till exempel skvallra eller ljuga. Det ska vi förstås undvika att göra annars också, men det betonas ännu starkare under ramadan.

När inträffar ramadan?

– Tidpunkten grundar sig på månkalende­rn och därför varierar tidpunkten från år till år och flyttas bakåt varje kalenderår. Alla gudstjänst­er utgår från månkalende­rn som bland annat judarna också använde förr i tiden, säger Anas Hajjar.

Fastan börjar egentligen i gryningen och inte då solen går upp, vilket också är en vanlig missuppfat­tning enligt Hajjar. Hur klarar man av att fasta på sommaren? – Många undrar hur sommarfast­ans solnedgång räknas. Vi följer södra Finlands tider, men räknesätte­t varierar. Tanken med ramadan är också att utmana vår tålmodighe­t och trots att dagarna är långa så måste man ha tålamod.

Å andra sidan ska fastan inte vara någonting som blir omöjligt, säger Hajjar.

– Fastan handlar också om förmåga, vissa klarar av mera än andra och Gud vill också lindra våra mödor. Till exempel gravida kvinnor eller de som är sjuka behöver inte fasta. Tanken är inte att någon ska behöva föras till sjukhus på grund av ramadan. Hur är det med heta sommardaga­r? – Törsten är oftast den största utmaningen, men trots att dagarna är långa i Finland så är här ändå inte alls lika varmt som i till exempel på Arabiska halvön.

Ramadan handlar ändå inte bara om de personliga utmaningar­na som fastan bär med sig, menar Hajjar.

– Ramadan är också en tid för gemenskap då vi ska minnas andra människor, som samfundet eller de som är fattiga. När solen går ner är det vanligt att bjuda hem gäster på middag.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Ramadan är en tid för gemenskap, säger imamen Anas Hajjar.
■
FOTO: CATA PORTIN – Ramadan är en tid för gemenskap, säger imamen Anas Hajjar. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland