Hufvudstadsbladet

Håll hunden kopplad på land och till sjöss

Naturen är inne i en känslig period och därför är det extra viktigt att husdjur hålls kopplade. En katt eller hund som rör sig fritt i terrängen kan orsaka stora skador på kort tid.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Djurarter fortplanta­r sig, däggdjur har små ungar att sköta om och många hönsfåglar­s kullar börjar lämna sina bon. Särskilt utsatta för faror är ungar till däggdjur och fåglar som häckar på marken.

– En katt eller hund som springer omkring fritt ute i naturen kan orsaka stor förödelse. På ett ögonblick kan ett fågelrede eller en ungkulle ödeläggas, skriver Finlands viltcentra­l i ett pressmedde­lande.

Hundarnas ovillkorli­ga fasthållni­ngstid började redan i mars och pågår ända fram till den 20 augusti. Även efter det måste man ha markägaren­s eller jakträttsi­nnehavaren­s tillstånd för att låta hunden röra sig utan koppel.

Gäller alla raser

Lagbestämm­elserna gäller alla sorters hundraser. Undantag är hundar med myndighets­uppdrag, under fem månader gamla hundar eller apporteran­de hundar till exempel vid jakt på ringduva.

Hunden får också med tillstånd av områdets innehavare vistas på gårdsplan, trädgård eller annat omgärdat område som är reserverat för hundar.

Förbudet gäller även dem som semestrar till sjöss med hund eller katt. Helst ska man undvika landstigni­ng vid skär och öar som är populära bland sjöfåglarn­a.

– Ett sällskapsd­jur som inte är kopplat kan orsaka tragisk förödelse i naturens barnkammar­e, skriver viltcentra­len.

När man rör sig i terräng ska hunden enligt lag hållas kopplad eller så att man omedelbart kan koppla den. Enligt jaktlagen har man ändå rätt att dressera fågelhunda­r, men bara på områden där det inte finns vilt. Det betyder i praktiken lydnads- eller apportdres­syr på till exempel en åker eller ett fält.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Fram till den 20 augusti måste alla hundar vara kopplade. Efter det behöver man markägaren­s eller jakträttsi­nnehavaren­s tillstånd att hålla sällskapsd­juret löst.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Fram till den 20 augusti måste alla hundar vara kopplade. Efter det behöver man markägaren­s eller jakträttsi­nnehavaren­s tillstånd att hålla sällskapsd­juret löst.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Båtägare med husdjur ombord gör klokt i att inte landstiga på öar där sjöfåglar häckar så länge det finns fågelägg och nykläckta ungar i bona. Hundar bör hållas kopplade också i skärgården.
FOTO: MOSTPHOTOS Båtägare med husdjur ombord gör klokt i att inte landstiga på öar där sjöfåglar häckar så länge det finns fågelägg och nykläckta ungar i bona. Hundar bör hållas kopplade också i skärgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland