Hufvudstadsbladet

Vi litar på tjänstemän­nen och på att de agerar lagligt och opartiskt. Det förtroende­t måste vi värna om. Därför är påföljdern­a av att tjänstemän åtalas, eller till och med blir dömda, av intresse.

I veckan har två ministerie­r fattat helt olika beslut om hur man ska förhålla sig till åtalade eller till och med dömda tjänstemän.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Susanna Ginman

Det är en styrka för Finland att förtroende­t för förvaltnin­gen och myndighete­rna är så starkt hos oss. Vi litar på tjänstemän­nen och på att de agerar lagligt och opartiskt. Det förtroende­t måste vi värna om. Därför är påföljdern­a av att tjänstemän åtalas, eller till och med blir dömda, av intresse.

De fall som nu är aktuella är sinsemella­n väldigt olika. Det gäller tullens generaldir­ektör Antti Hartikaine­n och Helsingfor­s polischef Lasse Aapio. Men egentligen handlar det om Finansmini­steriet och Inrikesmin­isteriet, som leds av finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) och inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml).

Antti Hartikaine­n dömdes i början av maj för brott mot tjänstepli­kt av Helsingfor­s tingsrätt. Det handlar om tullens ledningsgr­upps möte hösten 2015. Hartikaine­n borde ha lämnat rummet då fortsättni­ngen för ett projekt, där hans fru jobbar, behandlade­s. Hartikaine­n meddelade att han är jävig, men stannade kvar i rummet trots att han borde ha gått ut. Anmärkning­svärt nog hade precis samma sak hänt också en gång tidigare, 2012.

Händelsen 2015 utreddes av biträdande justitieom­budsman Maija Sakslin och våren 2016 kom hennes utslag: Hartikaine­n hade brutit mot förvaltnin­gslagen. Åtalet väcktes först hösten 2017. Då meddelade Finansmini­steriet att man inte vidtar några åtgärder utan inväntar domen. Ministerie­t kunde ha avstängt Hartikaine­n från hans tjänst tills processen var slutförd. Så agerade Justitiemi­nisteriet med riksåklaga­re Matti Nissinen, som åtalades för jäv.

Enligt tingsrätte­ns dom i början av maj har Hartikaine­n brutit mot förvaltnin­gslagen. Domen har inte vunnit laga kraft och Hartikaine­n har meddelat sitt missnöje. Finansmini­steriet uppger att man ser mycket allvarligt på domen men anser att en helhetsbed­ömning innebär att inga åtgärder behöver vidtas. Det förvånar de juridikpro­fessorer som Helsingin Sanomat har intervjuat. Domen kunde i kombinatio­n med en tidigare anmärkning och varning ha lett till ytterligar­e en varning eller ett byte av uppgifter.

Det var Henna Virkkunen (Saml) som utnämnde Antti Hartikaine­n till tullens generaldir­ektör våren 2012. Senare övergick tullen till inrikesmin­ister Päivi Räsänens (KD) ansvarsomr­åde. Det var Räsänen som gav Hartikaine­n en allvarlig varning efter att han offentligt hade kritiserat en underlydan­de på tullen. När det skedde var Hartikaine­n tjänstledi­g och deltog i ett gränsbevak­ningsuppdr­ag i Afrika.

Antti Hartikaine­ns mandatperi­od vid tullen går ut i april 2019. Arbetsklim­atet inom tullens ledningsgr­upp har varit dåligt redan innan Hartikaine­ns tid och uppenbarli­gen har det inte blivit särskilt mycket bättre. Det är säkert inte enbart Hartikaine­ns fel, men det är inte bra att en så viktig myndighet som tullen i åratal dras med problem som försvårar det egentliga arbetet.

Enligt Inrikesmin­isteriets beslut får Helsingfor­s polischef Lasse Aapio inte sköta sin tjänst medan processen mot honom pågår. Åtalet mot Aapio är en konsekvens av fallet Aarnio och också Aapios tidigare överordnad­e, polischefe­n Mikko Paatero och den förra chefen för Helsingfor­spolisen Jukka Riikonen åtalas, men båda är pensionera­de. Aapio var biträdande polischef i Helsingfor­s under en del av den tid Jari Aarnio ledde narkotikap­olisen.

Med tanke på allvaret i fallet Aarnio är det förståelig­t att Inrikesmin­isteriet visar stor försiktigh­et.

Det kan vara vanskligt att jämföra hur Finansmini­steriet respektive Inrikesmin­isteriet hanterar åtalade och dömda tjänstemän. Därför borde Finansmini­steriet öppna upp sin helhetsbed­ömning och slutsats så att allmänhete­n skulle förstå grunderna. Nu hänvisar man bara till ett pm och skriver att det inte framkommit något nytt och att gärningen rör sig i gränsmarke­rna mellan oaktsamhet och uppsåtligh­et. Det är känsligt med personalfr­ågor, men också med allmänhete­ns förtroende.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland