Hufvudstadsbladet

Riven t-tröja vägde i rätten

-

Östra Nylands tingsrätt dömde enligt vad som är skam i Irak.

I Finland får också lokala domare ta ställning till brott med kulturella aspekter – vilket kan se ut som om lagen inte var densamma för alla.

I Borgå har den ledande lokala muslimska imamen år 2015 legat i fejd med sin bror i flera år om en begagnad bil. En dag möts de vid busstation­en och brodern får rejält stryk. Misshandel­n fortsätter med sparkar och han trampar sin bror i ansiktet också efter att han fallit till marken.

Den slagna brodern flyr till en närliggand­e hotellobby, med naken överkropp eftersom prästbrode­rn har rivit hans t-tröja. I deras gemensamma irakiska kultur är rivna kläder ett ytterligar­e uttryck för förnedring. Östra Nylands tingsrätt några kvarter bort dömer därför senare den i dag 53-årige imamen till ett strängare straff än vanligt för misshandel­n.

Häradsåkla­gare Johanna Tauriainen som drev målet säger att det är allt vanligare att rätten får ta ställning till kulturella särdrag som del av brott. Bland våra äldre minoritete­r har till exempel den romska kulturen många hedersbegr­epp som kan bidra till att brottsoffr­et blir extra förnedrat, säger hon.

– Domare och åklagare har efterhand blivit bättre på det här, säger hon. En motsvarand­e förnedring och skam finländare emellan kunde vara att förövaren urinerar på den han först har slagit ner.

HBL har försökt nå domaren i målet för flera resonemang om domslutet.

JAN-ERIK ANDELIN

 ?? FOTO: KSF MEDIAS ARKIV ??
FOTO: KSF MEDIAS ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland