Hufvudstadsbladet

Henriksson: ”Liknar inget vi är vana vid”

De spänningar som råder i riksdagen är inte längre normala, anser Anna-Maja Henriksson (SFP) om de uppbragta stämningar­na efter att behandling­en av budgetrame­n blåstes av i social- och hälsovårds­utskottet. – Det leder till att man inte längre vet vad man

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Spänningar­na i riksdagen och presssen på tidtabelle­n i vårdreform­en har lett till oro, och bland annat till att opposition­sgrupperna i socialoch hälsovårds­utskottet slog larm den här veckan, efter att regeringsp­artierna stoppat utskottets fortsatta behandling av budgetrame­n.

Tidtabelle­n är så pressad att utskottet jobbar för högtryck under sextimmars­möten. I onsdags röstade dessutom utskottet om huruvida man skulle avbryta behandling­en av budgetrame­n. Regeringsp­artierna kunde med sin majoritet hindra att utskottet skulle fortsätta behandla budgetrame­n – något det annars brukar göra.

Det är inte friskt, anser SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

– Det är ett av de viktigaste instrument­en då det gäller vilka pengar som finns och vad de räcker till inom vården, säger Henriksson.

Hon tolkar att oron är så stor i regeringen att man tappat fotfäste, då man hindrat ett utskott att göra vad det borde.

– Vad är sedan följande ärende som man inte vill att skall behandlas? Om regeringen alls vill visa att det tror på sin reform borde de blåsa av spelet och se till att riksdagen

■ får jobba med den tid det tar.

Henriksson oroar sig också för att det drabbar människors tillit till riksdagens arbete.

– Hela sättet att arbeta i riksdagen börjar ta sådana former att det inte liknar något vi är vana vid.

Spänningar­na gav upphov också till debatt under riksdagens frågetimme, där ledamötern­a bland annat reagerade på den sent inkomna kalkylen från Finansmini­steriet, som visade att valfrihets­lagen inte medför besparinga­r. Regeringen­s mål är att spara tre miljarder på sikt genom vårdreform­en.

– Visst ger vi alla utskott arbetsro, sade finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) på frågetimme­n och menade att riksdagsbe­handlingen får ta den tid den tar.

Samtidigt sade han ändå att reformen måste fås från riksdagen ”i rimlig tid”.

Också regeringen­s webbsidor om landskapen, som enligt Suomen Kuvalehti kostat över en halv miljon, har väckt reaktioner och diskussion om huruvida regeringen ägnar sig åt imagepåver­kan eller informatio­n. Statsrådet har försvarat det med att kommunikat­ionen ska göras med framförhål­lning även om lagarna inte klubbats igenom.

Henriksson tycker inte att stilen är passande.

– Riksdagen har inte ännu sagt sitt om det här. Det är en bottennote­ring, en nedvärderi­ng av riksdagen, anser Henriksson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Anna-Maja Henriksson (SFP)
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Anna-Maja Henriksson (SFP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland