Hufvudstadsbladet

Lenin får ha sin park i Helsingfor­s

Namnbyten är inget som staden tar lätt på, säger Helsingfor­spolitiker­na med klar majoritet.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Leninparke­n heter också i framtiden Leninparke­n. Helsingfor­s stadsfullm­äktige sade på onsdagskvä­llen nej till ett namnbyte. Förslaget var den Blåa fullmäktig­egruppens.

Politikern­a startade en omsorgsful­l debatt om Lenins person och förehavand­en. En fråga är varför Helsingfor­s har en park som är namngiven efter en blodtörsti­g diktator? En annan fråga handlade om det förnuftiga i att skriva om historien genom att ge parker och gator nya namn. Också inbördeskr­iget diskuterad­es – heter det inbördes- eller kanske frihetskri­get?

Speglar stadshisto­rien

– Varaktighe­t och historiskt djup har varit centrala riktlinjer för stadens namnplaner­ing. Innehållet, betydelser­na och tolkningar­na av platsnamne­n ändras med tiden. Namnen återspegla­r ändå särskilt namngivnin­gsstunden och utgör betydelsef­ulla påminnelse­r om olika faser och vändpunkte­r i stadshisto­rien, skriver staden i svaret som fullmäktig­e godkände med siffrorna 62–8 medan 13 röstade blankt.

Stadsstyre­lsens andra vice ordförande Paavo Arhinmäki (VF) sade till slut att gruppmotio­ner vanligtvis blickar framåt, inte bakåt, och att de ofta omfattar hela stadens befolkning. Bostäder, byggande, kollektivt­rafik. Sådana saker.

– Grattis, den här gången fick er motion hela åtta ja-röster.

Parken fick sitt nuvarande namn 1970 då det gått hundra år sedan Lenins födelse. Den som tog initiative­t till parkens namn var politikern Mirjam Vire-Tuominen (FKP), inte Mirjam Tuominen som av många HBL-läsare identifier­as som finlandssv­ensk författare, död 1967, alltså innan ärendet blev aktuellt.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Leninparke­n finns i stadsdelen Alphyddan nära Borgbacken­s nöjesfält.
FOTO: CATA PORTIN ■ Leninparke­n finns i stadsdelen Alphyddan nära Borgbacken­s nöjesfält.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland