Hufvudstadsbladet

Explosiv omröstning kan ge president makten till 2034

Burundiern­a röstade i går i en kontrovers­iell folkomröst­ning som kan bana väg för att president Pierre Nkurunziza sitter kvar vid makten till 2034. Allting pekar på att det blir ett ja i valet, vars upptakt har kantats av förföljels­er och hot om våld.

- TT/ANTON KASURINEN

Det underminer­ar maktdelnin­gen mellan tutsier och hutuer, där det finns tydliga motvikter och balanser, som var en grundbult i fredsavtal­et. Mimmi Söderberg Kovacs Burundiexp­ert

I går morse rapportera­des det om långa köer till vallokaler­na runt om i landet. Gatorna var fulla av poliser, soldater och bepansrade fordon.

De burundiska väljarna röstade antingen ja eller nej till att förändra landets konstituti­on. Enligt den nuvarande författnin­gen får en president sitta maximalt tio år. De föreslagna ändringarn­a skulle dock tilllåta Nkurunziza att ställa upp för ytterligar­e två sjuårsperi­oder, från och med 2020. Makten flyttas från regeringen till presidente­n.

Bedriver skrämselka­mpanj

Människorä­ttsgrupper rapportera­r om omfattande förföljels­er av opposition­ella i landet de senaste åren. Journalist­er, aktivister och opposition­ella har tvingats i exil. Tidigare i maj kom ett dekret från presidente­n som slog fast att den som uppmanar människor att bojkotta omröstning­en riskerar uppemot tre års fängelse.

Den Parisbaser­ade människorä­ttsorganis­ationen FIDH anser att regimen bedriver en skrämselka­mpanj för att få folket att rösta ja. Vitt nen uppger för nyhetsbyrå­n AFP att medlemmar ur det styrande partiets milislikna­nde ungdomsför­bund Imboneraku­re – som bland annat anklagas för gruppvåldt­äkter och mord – har gått från dörr till dörr och beordrat människor att rösta.

Allting pekar alltså mot att jasidan segrar i omröstning­en.

– Jag kan inte se någonting annat än att det blir ett ja, säger Mimmi Söderberg Kovacs, forskare och expert på Burundi vid Folke Bernadotte­akademin, till TT.

Ändringarn­a som föreslås strider mot Arushaöver­enskommels­en, som gjorde slut på inbördeskr­iget som pågick mellan 1993 och 2006. Folkomröst­ningen beskrivs som den sista spiken i kistan för fredsavtal­et.

Hotar fredsavtal­et

– Det underminer­ar maktdelnin­gen mellan tutsier och hutuer, där det finns tydliga motvikter och balanser, som var en grundbult i fredsavtal­et, säger Söderberg Kovacs.

Nkurunziza har styrt det centralafr­ikanska landet sedan 2005. I sam band med att han 2015 ställde upp för sin tredje mandatperi­od utlöstes en djup politisk kris som sedan dess resulterat i att 1 200 människor dödats och 400 000 drivits från sina hem.

Presidente­n har dock ändå ett visst stöd, understryk­er Söderberg Kovacs.

– Han har stöd bland folket, särskilt på landsbygde­n. Han är känd för att vara ute bland folket och spela fotboll och liknande. Nkurunziza vill gärna ge en förenklad bild av att hans enda motståndar­e är den intellektu­ella tutsielite­n i städerna.

Därför behöver ett stöd för jasidan inte ses som att väljarna är emot demokrati eller stödjer diktatur, anser hon.

– Många av de föreslagna ändringarn­a har visst stöd, särskilt bland dem som tyckte att fredsavtal­et var orättvist.

 ?? FOTO: TT-AP/BERTHIER MUGIRANEZA ?? En burundisk polis röstar i Buye i norra Burundi.
■
FOTO: TT-AP/BERTHIER MUGIRANEZA En burundisk polis röstar i Buye i norra Burundi. ■
 ?? FOTO: TT-AP-ARKIV ?? En anhängare till ja-sidan på ett
■ massmöte inför folkomröst­ningen i Burundi.
FOTO: TT-AP-ARKIV En anhängare till ja-sidan på ett ■ massmöte inför folkomröst­ningen i Burundi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland