Hufvudstadsbladet

Trumps utrikespol­itik söndrar – men kan den bygga?

President Donald Trumps styre är fortfarand­e ungt, framför allt när det gäller utrikespol­itiken, och han förtjänar en chans att visa att hans oortodoxa metoder är en del av en långsiktig strategi som kan leda till positiva resultat.

- JURI VON BONSDORFF

Vi är vid det här laget vana vid ett visst mått av kaos kring Donald Trumps presidents­tyre. En del av det är ofrivillig­t och kommer från den pågående utredninge­n kring Rysslandsh­ärvan.

En del är självförvå­llat och en följd av oerfarenhe­t eller till och med inkompeten­s i Vita huset.

Men en del är också, det är uppenbart, avsiktligt och en del av Trumps modus operandi. Kaos och kalabalik och buller och bång. Kris, uppmärksam­het och drama. Allt detta verkar Trump njuta av och betrakta som ett sätt att styra och regera.

Det är en sak att observera denna ledarstil när det gäller amerikansk inrikespol­itik, men när den tillämpas på utrikespol­itik får den en allvarliga­re underton. Under de senaste veckorna har Trump brutit med decennier av amerikansk utrikespol­itik genom att gå med på att planera ett toppmöte med en diktator som hittills betraktats som ondskan förkroppsl­igad. Han har gått skilda vägar med ett internatio­nellt samfund som med samstämmig­het från London, Berlin, Paris, Peking och Moskva ville hålla ihop ett avtal med Iran. Och nu senast, på tisda gen, viftade Trump bort otaliga amerikansk­a presidente­rs farhågor om riskerna med att flytta den amerikansk­a ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

En optimistis­k tolkare av Trumps utrikespol­itiska beslut ser en konsekvent metod som går ut på att bjärt bryta med det förgångna och sätta hårt mot hårt. Vi respektera­r få och vi fruktar ännu färre. Vi vet vad vi vill ha och vi kommer att tvinga fram resultatet oavsett om det kräver ett krig eller inte, verkar devisen lyda.

Men en annorlunda betraktare ser en president som saknar ett längre perspektiv och en respekt för världspoli­tikens svårhanter­liga dynamik.

I Nordkorea har hans ”maximala påtrycknin­g” utan tvivel lett till närmanden och en försonliga­re dialog. Det är möjligt att en dörr mot fred på den koreanska halvön har öppnats. Men det är också möjligt att Trump i jakt på en snabb lösning och ett prestigefy­llt toppmöte i världens blickfång gett Kim Jong-Un den bekräftels­e han alltid suktat efter, utan att få någonting i gengäld.

Den nordkorean­ska regimen har redan visat sin oberäkneli­ghet genom att plötsligt hota dra sig ur samtalen och toppmötet på grund av pågående amerikansk­sydkoreans­ka militärövn­ingar och det amerikansk­a kravet att Pyongyang gör sig av med sin kärnvapena­rsenal. Dessa frågor trodde man att Nordkorea redan gett sitt godkännand­e till. I Vita huset försöker man nu desperat förstå sig på den nordkorean­ska kursändrin­gen för att själv hitta det rätta schackdrag­et.

I Iran har Trump eventuellt hoppats att ledningen reagerar som regimen i Nordkorea, men hittills har Teheran svarat trotsigt på USA:s beslut att lämna kärnavtale­t och hotat med att återuppta utveckling­en av sitt kärnprogra­m. USA står nu isolerat med endast Israel och några arabländer vid sin sida och återinföra­ndet av amerikansk­a sanktioner hotar europeiska bolag som vill idka handel med Iran. Och än så länge har USA inte presentera­t en alternativ plan för hur man ska skapa någonting bättre än det avtal man skrotat. Tänk om Trumps vilja att riva avtalet hade mer att göra med en oemotstånd­lig lust att nedmontera Barack Obamas stora utrikespol­itiska bedrift än med ett genuint intresse för en tryggare värld?

I Mellanöste­rn fick beslutet att flytta den amerikansk­a ambassaden till Jerusalem den palestinsk­a ledningen att kapa förbindels­erna med USA. Sex månader efter beslutet har palestinie­rna ännu inte visat tecken på att böja sig inför Trumps politik. I stället är hoppet om fred mer avlägset än på länge och blodet flyter i Gaza.

Trump har visserlige­n sagt att det skulle vara fint att mäkla fred mellan Israel och palestinie­rna. Det är ju uppdraget som ingen hittills rott i hamn. Den typen av utmaningar gillar han. Tänk om det är det och viljan att uppfylla sitt vallöfte till sin bas och de ultrakrist­na stödgruppe­rna som styrt besluten i stället för en önskan att befria såväl palestinie­r som israeler från den konflikt som terroriser­at regionen i decennier.

President Donald Trumps styre är fortfarand­e ungt, framför allt när det gäller utrikespol­itiken, och han förtjänar en chans att visa att hans oortodoxa metoder är en del av en långsiktig strategi som kan leda till positiva resultat. Men om detta inte är fallet står världen sannolikt inför en osäker och olustig åktur.

 ?? / AFP PHOTO / TED ALJIBE
FOTO: LEHTIKUVA ?? Muslimska aktivister i Manilla bränner en flagga för att visa sitt stöd för palestinie­rna. Åtminstone 2 400 palestinie­r
■ skadades och cirka 60 dödades i demonstrat­ionerna i Gaza med anledning av USA:s ambassadfl­ytt.
/ AFP PHOTO / TED ALJIBE FOTO: LEHTIKUVA Muslimska aktivister i Manilla bränner en flagga för att visa sitt stöd för palestinie­rna. Åtminstone 2 400 palestinie­r ■ skadades och cirka 60 dödades i demonstrat­ionerna i Gaza med anledning av USA:s ambassadfl­ytt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland