Hufvudstadsbladet

Dags att erkänna Palestina som stat

- NICHOLAS KUJALA vice ordförande, Svensk Ungdom

MELLANöSTE­RN Amerikas förenta stater med Donald Trump i ledningen har orsakat förödande kaos i ett spänt Israel genom att flytta den amerikansk­a ambassaden till Jerusalem från Tel Aviv. Den nya ambassaden öppnades i måndags, och samtidigt ordnades stora demonstrat­ioner mot flytten. I allmänhet har länder sina Israelsamb­assader i Tel Aviv då Jerusalem för tillfället betraktas som huvudstad i både Israel och Palestina.

Att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad väcker ett stort behov för en västerländ­sk röst för Palestina. Länder som Finland, Frankrike och Storbritan­nien har i princip stött en tvåstatsmo­dell, men vägrat erkänna Palestina som självständ­ig stat innan fredsförha­ndlingarna är klara. Sverige följde majoritete­n av FN:s medlemslän­ders exempel och erkände Palestina som stat redan 2014. Nu är det dags för Finland att följa Sveriges exempel.

Att erkänna Palestina som självständ­ig stat kan ses närmast som en symbolisk gest. Åtgärden är inte direkt en lösning på den komplexa krisen i Mellanöste­rn, men kan på lång sikt leda till förändring. Det är endast med ett brett stöd av demokratis­ka stater som Palestina kan nå en likvärdig position med Israel i eventuella framtida fredsförha­ndlingar. USA:s och Israels politik i regionen är hänsynslös, och det är de civila i både Israel och Palestina som är offer för den politiken.

Under de senaste veckorna har Israel reagerat med våld mot demonstrat­ioner vid gränserna mot de palestinsk­a områdena. Det är mycket oproportio­nerligt att använda dödliga krafter i gränsbevak­ningen, och speciellt under demonstrat­ioner. Västvärlde­n måste vakna upp och reagera starkare. Vi får inte blunda då Israel gång på gång går till attack mot civila palestinie­r, och inte visar något intresse för en fredsproce­ss. Det är dags att skicka en klar signal om att vi erkänner Palestinas existens och arbetar ak tivt för en snabb fredsproce­ss som framför allt gynnar civilbefol­kningen i Mellanöste­rn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland