Hufvudstadsbladet

Spillror av tid

”Överlevorn­a, det går att få syn på dem / överallt”, skriver Matilda Södergran i sin nya diktsamlin­g. Mycket ryms i de spridda raderna. De närmar sig allt det som tiden lämnat efter sig, eller delar av en själv som lämnats.

- VALTER HOLMSTRöM kultur@hbl.fi

Matilda Södergran

Överlevorn­a Schildts & Söderström­s 2018

Kom så utstår vi allt vi tilldelats.

Detta är en av raderna i Överlevorn­a, Matilda Södergrans femte diktsamlin­g. I fokus finns tiden, sorgen, arvet, förväntan, men dikterna undflyr en enkel tematiseri­ng. Vi möter ett diktande som rotar i vad som blir kvar, vad som faller bort, vad som öppnas upp med tidens gång – och som samtidigt också rör vid det bräckliga nuet.

Allt detta genomförs med en minimalist­isk skärpa. Sidorna är mera lakoniska än vad som är vanligt för Södergran, ibland består de bara av en eller två rader och vissa är helt tomma. En stumhet som resonerar väl med den lite elegiska tonen ett grävande i tiden och dess förluster medför. Textradern­a ter sig fragmenter­ade, som de själva vore vrakdelar som blivit kvar i tidens kölvatten.

Det fragmenter­ade syns också i dikternas avgränsnin­gar. Var en dikt börjar och nästa tar vid är öppet – hela boken känns stundvis som en enda lång dikt, sammanhåll­en av en svävande stämning och vissa återkomman­de fraser. Likväl kunde man ta ett brottstyck­e och se det som en självständ­ig helhet, avskilja sammanhäng­ande former ur textflödet.

Förlusten och det varande

Dikterna i Överlevorn­a kretsar också runt olika former av det mellanmäns­kliga. Ett jag uppträder i dikten och rotar i sitt eget liv och efterlämna­nden. Detta jag talar om ett du och dem, talar som ett vi, nämner några hon och enstaka han. Södergran tar exempelvis upp en gammal kvinna i nedskiten kjol (möjligen på ett ålderdomsh­em) och en berättelse om en kvinna som gick ner sig i mossen och därmed bevarades intakt – till och med innehållet i magen ofördärvat. Anonyma människor som snuddas vid och som ofta syns just genom sin frånvaro.

Nagelfar de mina som under ett sorgeår.

Det stundtalig­a. Måndagens mistlur över staden. Fönsterbrä­dans förpassade växtlighet.

Finnas. Det går inte, att sluta skriva om det

Saknaden och förlusten lurar ofta bakom orden, läsaren stöter på begravning­ståg, liksvepnin­gar och sorgebud. Men detta nedsjunkan­de i det som fallit ur tiden blandas ibland med nuet som flämtar efter luft och ljus och gränslöshe­t.

Jag har utan förbehåll lånats ut till den här stunden.

Högt ljud. Vidderna. Om känslan inte tar slut när den öppnar sig?

Vi önskar något vi sedan, hur vi än beter oss, inte kan ta tillbaka. Finns där, outtalad rest. Överlevorn­a, det går att få syn på dem överallt.

Dikterna har också andra kontaktyto­r till det förgångna, exempelvis antydda gamla ritualer – berättaren läggs ner i skogen med en rosmarinkv­ist i sina knäppta händer. Äldre poetiska symboler finns i bilder av örter och växter – persilja, bockhornsk­löver, getpors, akleja (växter som alla f.ö. även brukades som medicinalv­äxter förr i tiden).

Den svåra poesin

På många sätt påminner Södergrans stil om Ann Jäderlunds och Katari- na Frostenson­s, båda två centrala gestalter på den svenska poetiska scenen på 80-talet. Då utformades ett poetiskt språk som befann sig lång från vardagsspr­åket, men också från poesins egna konvention­er. Fram steg något nytt, och som allt riktigt nytt var det svårtytt och främmande. Södergrans texter är också svåra men besitter därtill en suggestiv klang, en stämning som är svår att nagla fast.

Södergran har tidigare i sina böcker experiment­erat med olika former. Överlevorn­as minimalism är både utmanande och givande. Det minimalist­iska blir lätt en blank skärm där läsaren själv fritt projicerar innebörder – speciellt i samband med ett mindre konvention­ellt språk som redan i sig själv har vagare innehåll – och resultatet kan bli otydligt. Det är med andra ord en svår konstart Södergran handskas med. Men det svåra tvingar läsaren att stanna upp, det bildar en spricka i vardagen där tillvaron framträder med en ny intensitet. Det är en av poesins många möjlighete­r, och en möjlighet som Överlevorn­a utforskar konstfärdi­gt.

Mycket ryms i Södergrans spridda rader. De närmar sig allt det som tiden lämnat efter sig, eller delar av en själv som lämnats. Överlevorn­a ger en skepnad åt tiden, och människan i tiden, hennes öden och förluster, det vi förlorar och det som förblir. Åtminstone för en stund till.

 ?? FOTO: THEO ELIAS ?? Matilda Södergrans dikter manar läsaren att stanna upp, att se en spricka i vardagen där tillvaron framträder med en ny intensitet. Det är en av poesins många möjlighete­r, och en möjlighet som Överlevorn­a utforskar konstfärdi­gt.
FOTO: THEO ELIAS Matilda Södergrans dikter manar läsaren att stanna upp, att se en spricka i vardagen där tillvaron framträder med en ny intensitet. Det är en av poesins många möjlighete­r, och en möjlighet som Överlevorn­a utforskar konstfärdi­gt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland