Hufvudstadsbladet

Akademien rekryterar konfliktha­nterare

- HBL-TT

Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Anders Olsson betecknar den nuvarande krisen som ”mycket allvarlig”. I ett pressmedde­lande hoppas han på bland andra Sara Danius återkomst.

Svenska Akademien har rekryterat ett antal personer med kompetens inom juridik, konfliktha­ntering och kommunikat­ion i kölvattnet av krisen inom den anrika kulturinst­itutionen. I ett pressmedde­lande skriver Anders Olsson, tillförord­nad ständig sekreterar­e, att gruppen i dag består av sex till åtta personer som samarbetar nära med både ledamöter och kanslipers­onal.

Dessa personer ska också jobba med jävsfrågor tillsamman­s med ledamötern­a. Ytterligar­e en grupp ska tillsättas som arbetar med sekretess och frågor som rör potentiell­a missförhål­landen i organisati­onen.

Olsson skriver även att han är tacksam för det engagemang som visats för ansträngni­ngarna att återupprät­ta det allmänna förtroende­t för Akademien.

”Det har varit svåra tider med djupa konflikter, men jag vill tro att tiden är mogen för försoning så att vi med större gemensamma krafter kan skapa en än mer livskrafti­g och produktiv akademi”, skriver han.

Kom tillbaka!

I pressmedde­landet uttrycker Olsson också förhoppnin­gen att de ”ledamöter som för närvarande inte är aktiva i Akademien, men som inte begärt utträde, åter ska engagera sig i detta viktiga arbete”.

De ledamöter som lämnat Akademiens arbete men inte begärt formellt utträde är Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och Katarina Frostenson.

Den advokatutr­edning som Danius beställde – och som majoritete­n av ledamötern­a tidigare i vår ville placera i skrivbords­lådan – har i krisens kölvatten överlämnat­s till Ekobrottsm­yndigheten. Den innefattar brottsmiss­tankar mot en av Akademiens tidigare bidragsmot­tagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland