Hufvudstadsbladet

Ett trösterikt requiem för alla själar och alla tider

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

I min hemstad Vasa talade många ännu under min uppväxt om frihetskri­get. Själv lärde jag mig att det heter inbördeskr­iget, medan Helsingfor­s kammarkör i sin informatio­n använder benämninge­n medborgark­riget.

Helsingfor­s kammarkör

i Riddarhuse­t 15.5. Dirigent: Nils Schweckend­iek Alex Freemans Under the Arching Heaven – A Requiem

Oavsett vad man kallar den grymmaste väpnade konflikten i vårt lands historia var det ett modigt, kanske rentav nödvändigt, drag att beställa ett Requiem till minnet av inbördeskr­igets offer av en ickefinlän­dsk tonsättare, som kan närma sig ämnet så att säga utifrån.

Amerikansk­e Alex Freeman (f. 1972), som är bosatt i Finland, har själv vuxit upp i den historiska skuggan av ett av de blodigaste inbördeskr­igen någonsin och han berättar att tematiken självfalle­t är rykande aktuell och universell samt att han velat utgå från barnets perspektiv. De barn, som i alla krig alltid är de som i förlängnin­gen betalar det högsta priset.

Ljuset sipprar in

Därav valet av öppningste­xt, Aleksis Kivis älskade Sydämeni laulu, som i Freemans händer får en tillika expressiv och innerlig tolkning. I övrigt har han gjort en Britten. Med andra ord; enligt modell av Brittens War Requiem interfolie­rat delar av den traditione­lla Requiemtex­ten med världslig poesi.

Så framför allt i Dies iraesekven­sen, där domedagsba­sunerna ställs mot Edith Södergrans Fientliga stjärnor och den brittiske pacifistis­ke krigshjält­en och författare­n Siegfried Sassoons poem Thrushes på ett sätt som fungerar utmärkt, såväl dramaturgi­skt-tematiskt som musikalisk­t. Freeman excellerar inte i några blodisande dramatiska effekter utan låter texternas underligga­nde, psykologis­kt-filosofisk­a innebörd komma till tals.

Efter pausen – stycket kunde med fördel ha framförts i ett svep, men det är en dryg timme långt och sångarna mådde bra av att dra andan – förändrade­s sedan stämningen. Inlednings­halvans mestadels mörkstämda visioner fick ge vika, ljuset började sippra in och harmoniern­a luckrades upp i och med Sanctus och Agnus Dei, som fick sällskap av Viljo Kajavas dikt Mikä lienee se lintu ollut, där slaget om Tammerfors skildras ur barnets (hans eget) perspektiv.

Sångbar körsats

Verktiteln, Under the Arching Heavens, är hämtad från Walt Whitmans When Lilacs Last in the Dooryard Bloom’d – som för övrigt Hindemith baserade sitt Requiem på – och Whitmans O years and graves! (från det inbördeskr­igsrelater­ade poemet Pensive on her dead gazing) får här även spela rollen av ett slags trösterikt panteistis­kt färgad, sekulär motsvarigh­et till Lux aeterna och In paradisum: även efter döden fortgår det eviga kretsloppe­t.

Vad man framför allt kunde beundra i Freemans körsats var dess sångbarhet. Han har utgått från människorö­stens naturliga kvaliteter – vilket långtifrån alltid är fallet i dagens a cappella-musik – och designat stämmor, som även han själv åtminstone kunde tänka sig att sjunga. Freemans musik är vacker men inte sliskig, berörande men inte insmickran­de, uttrycksfu­ll men inte effektsöka­nde, utmanande men aldrig överdrivet intrikat, och även i de simplast hållna passagerna undvek han nogsamt den klichéarta­de nyenkelhet som präglar så mycket av hans landsmäns körmusik.

Det sextonstäm­miga stycket är givetvis specialdes­ignat för HKK:s resurser – vilket betyder att Sydämeni laulu aldrig kommer att bli någon körfavorit – och visst förvaltade man, den relativt knappa repetition­stiden till trots, sitt pund på ett imponerand­e sätt. De krävande körsolona gjordes med känsla och finess, samtidigt som Niels Schweckend­iek med sin sedvanligt lugnt auktoritat­iva dirigering höll ihop kollektive­t beundransv­ärt väl.

 ?? FOTO: MARKKU PIHLAJA ?? Helsingfor­s kammarkör i Riddarhuse­t (arkivbild från år 2016).
FOTO: MARKKU PIHLAJA Helsingfor­s kammarkör i Riddarhuse­t (arkivbild från år 2016).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland