Hufvudstadsbladet

Löftesfatt­igt Balkanmöte

EU ger uppmuntran men inga löften till Balkanländ­er i väntrummet. Om väntan blir för lång kan blickarna vändas åt annat håll.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

EU-toppmötet i Sofia den här veckan var ursprungli­gen vikt för länderna på västra Balkan som vill bli medlemslän­der. USA:s president Donald Trumps beslut om att lämna kärnenergi­avtalet med Iran kom i alla fall i vägen och tog en hel del av mötet och mötesdelta­garnas uppmärksam­het.

Inte heller den tid som blev kvar för västra Balkan blev vad de här länderna hade hoppats på. Ledarna från Serbien, Montenegro, Albanien, Makedonien, Bosnien-Hercegovin­a och Kosovo fick på torsdagen åka hem utan några konkreta löften.

Serbien och Montenegro har kommit längst och medlemsför­handlingar­na är i full gång. EU-kommission­en meddelade i vintras att ett medlemskap kan vara ett faktum 2025. EU-ländernas ledare kommer nu i alla fall inte med någon tidtabell eller några andra utfästelse­r om medlemskap åt Serbien och Montenegro. Inget konkret utlovas heller Makedonien och Albanien som har fått kandidatst­atus eller Kosovo och Bosnien som väntar på statusen.

I ett uttalande från toppmötet nöjer sig EU-ledarna med att uppmana och uppmuntra Balkanländ­erna till reformer och att bygga täta kontakter och nätverk med EU.

Det är definitivt rätt att vänta med att ta in nya medlemmar tills kandidatlä­nderna på alla plan verkligen är redo och fyller de villkor som ställs. Unionen har inte råd att göra samma misstag som då till exempel Rumänien och Bulgarien godkändes som medlemmar. Då fanns fortfarand­e stora brister i de här ländernas samhällssy­stem och institutio­ner. Unionen fungerar inte heller optimalt just nu, vilket speciellt Frankrikes president Emmanuel Macron påpekar att också försvårar en utvidgning.

Samtidigt gäller det för EU att inte släcka hoppet för de sex länder på Balkan som inte är medlemmar, men som önskar bli det. Det bör finnas klara regler och ges tydliga besked om vad som bör uppfyllas på vägen till medlemskap.

Om dessa är otydliga eller om löften om när medlemskap kan bli aktuellt eller regelrätta medlemskap­sförhandli­ngar inledas inte ges tappar kandidatlä­nderna tron på att det kan bli verklighet och riktar blickarna mot annat håll. Ryssland, Turkiet och Kina har alla sina krokar ute i området för att få länderna närmare sin intressesf­är. Det är inte alls i EU:s intresse, det gör Europa instabilar­e och bör vägas in i bemötandet av Balkanländ­erna.

Morötterna måste vara tillräckli­gt saftiga och lockande för att Balkanländ­ernas intresse för att kopplas till EU ska hålla i sig. Samtidigt kunde kanske länderna mer förankras i EU:s sfär utan direkt medlemskap.

Anslutning­en av de sex Balkanländ­er som ännu står utanför EU skulle inte innebära stora ekonomiska förändring­ar för EU då de sammanlagt har en ekonomi som motsvarar Slovakiens och en folkmängd som är lika stor som Rumäniens. Utmaningar­na finns på andra håll.

EU:s president Donald Tusk uttryckte det med att ”västra Balkan har betydligt fler problem per capita än de två stora medlemslän­derna Tyskland och Frankrike tillsamman­s”.

Det finns problem av olika slag och grad i alla sex länder som står i EU:s väntrum.

Att ett av dem, Kosovo, inte ens har erkänts av fem EU-länder hör till utmaningar­na och hindren. Det finns också flera olösta konflikter mellan de olika länderna på Balkan där det för bara 25 år sedan utkämpades flera krig då Jugoslavie­n upplöstes.

Länder som sinsemella­n har olösta konflikter kan inte ta dem med sig in i EU. Där finns från tidigare sådana. Till exempel gränstvist­en mellan de två Balkanländ­er som redan är medlemmar, Slovenien och Kroatien.

Ett problem förefaller i alla fall gå mot en lösning. Makedonien och Grekland, med ett landskap med samma namn, ser ut att vara nära en lösning på namnfrågan, vilket bland annat har förhindrat Makedonien från att få börja medlemsför­handlingar.

Korruption, organisera­d brottsligh­et och brister i rättsstats­systemet är andra frågor som måste åtgärdas i flera av länderna som står i kön till EU.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland