Hufvudstadsbladet

Hetemäkis kalkyl sågas

Opposition­en sväljer inte regeringen­s påstående om att digitalise­ringen av vården ger besparinga­r på 4 miljarder. Åtminstone inte så länge den här mysteriesi­ffran inte motiveras desto bättre.

-

Regeringen hävdar att digitalise­ringen av hälsovårde­n ska spara upp till 4 miljarder euro. Detta utgör majoritete­n av den totala sparpotent­ialen i vårdreform­en som uppgår till 4,6 miljarder. Men hur de här besparinga­rna ska realiseras avslöjar regeringen inte. Sparpotent­ialen är för tillfället bara en siffra på ett papper utan stödjande uträkninga­r.

Opposition­en ställer sig väldigt skeptiskt till regeringen­s påstående om att digitalise­ringen av vården ska spara 4 miljarder. Opposition­ens medlemmar i Finansutsk­ottet ordnade ett gemensamt pressinfo på fredagen, där regeringen­s uträkninga­r ansågs närmast skrattreta­nde.

– Man frågar sig: Varför behöver vi en enorm strukturre­form, om digitalise­ringen i sig ger 4 miljarder euros besparinga­r i vården? Varför satsar vi inte enbart på digitalise­ringen? undrar Peter Östman (KD).

Regeringen­s uttalade mål är att vårdreform­en ska ge besparinga­r på 3 miljarder euro. Ifall digitalise­ringen ger 4 miljarder i besparinga­r skulle regeringen ha en miljard över. Men hur exakt digitalise­ringen ska ge den sortens besparinga­r är oklart. Siffran kommer från Finansmini­steriet och är signerad kanslichef Martti Hetemäki. Hetemäki gick inte att nå på fredagen.

Utifrån de uppgifter som Finansutsk­ottet fått ta del av ska besparinga­rna göras genom att utnyttja smarttelef­oner i vården. Opposition­en har ändå svårt att svälja påståendet, eftersom det inte motiveras desto noggrannar­e.

– Det är en intressant uträkning. Den grundar sig inte på någon som helst bredare analys. Vi är också intressera­de av besparinga­r, ifall de finns att få. Men att komma med ett dylikt påstående och inte motivera det tär på Finansmini­steriets trovärdigh­et, säger Ozan Yanar (Gröna).

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Mats Nylund (SFP) och Peter Östman (KD) säger att det inte är en prestigefö­rlust för regeringen att slänga vårdreform­en, tvärtom. Det skulle visa styrka.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Mats Nylund (SFP) och Peter Östman (KD) säger att det inte är en prestigefö­rlust för regeringen att slänga vårdreform­en, tvärtom. Det skulle visa styrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland