Hufvudstadsbladet

Elli Flén: Hellre jämställd värnplikt än förbud mot kvinnliga beväringar

- SPT-JENNY BLOMQVIST

Kommunikat­ionsexpert­en Elli Flén (SFP) kritiserar försvarsmi­nister Jussi Niinistös (Blå) förslag att stoppa kvinnor från att göra värnplikte­n. Som fredsbevar­are ser hon dessutom förslaget att skära ner på internatio­nella krishanter­ingsuppdra­g som en paradox.

– Förlåt att jag med min iver att delta blev en extrakostn­ad. Jag tycker att jag gjorde ett bra jobb och nu säger självaste försvarsmi­nistern att det här är det första han skulle slopa, säger Elli Flén, kommunikat­ionsexpert, kommunalpo­litiker och fredsbevar­are som har gjort sin tjänstgöri­ng.

Försvarsma­kten skulle enligt Jussi Niinistö spara fyra miljoner euro genom att lägga kvinnors rätt till frivillig värnplikt på is. Flén anser att försvarsmi­nisterns summa inte alls är i proportion till den skada han skulle förorsaka. Trots att Fléns och Niinistös åsikter går isär även i många andra frågor, blev hon en smula överraskad av inbesparin­gsförslage­t.

– Det här är ett principiel­lt steg i en betydligt konservati­vare riktning. Besparinge­n är inte i proportion till de värderinga­r och signaler som han sänder ut, säger Flén.

Enligt henne kan försvarsmi­nisterns förslag vara förödande för Finlands internatio­nella anseende.

– Vår försvarsma­kt har inte rykte om sig att vara världens mest jämställda eller mångfaldso­mfamnande nu heller.

Förespråka­r allmänt uppbåd

En del anser fortfarand­e att kvinnor inte har något i armén att göra. Flén är oroad över att den debatten väcks till liv.

– Alla de andra nordiska länderna har för årtionden sedan insett värdet av att förankra försvarsfr­ågorna över könsgränse­r och etniska gränser, säger Flén med en suck.

Hon anser att hela värnplikts­lagen diskrimine­rar männen. Ingen annan lag förpliktar en medborgare till något baserat på kön.

– Jag sticker inte under stol med att tycka att värnplikts­lagen är våldsamt föråldrad. Konstrukti­onen med att kvinnor får välja medan män måste är ju från 1800talet.

Värnplikts­lagen korrelerar inte alls med det jämställdh­etstänk som för övrigt genomsyrar samhället, anser Flén.

– Om jag var man skulle jag ha ställt mig på barrikader­na för länge sedan och sagt: kvinnor – nu får ni faktiskt välja hur ni ska ha det.

Hon föredrar allmän uppbådspli­kt enligt den norska modellen.

– Förvarsmak­ten väljer ut dem som är mest motiverade och lämpliga ur hela åldersklas­sen. Det skulle inte innebära större beväringsk­ullar, säger Flén.

Kvinnor kostar mer

Niinistö motiverar sitt förslag med en inbesparin­g på fyra miljoner euro. Försvarsma­kten har i åratal påpekat att kvinnliga beväringar kostar mer. Det beror främst på att kvinnor har rätt att avbryta sin tjänstgöri­ng under den första månaden.

– Visst krävs det en del specialarr­angemang för kvinnorna – skilda uppbåd, stugor, duschar och toaletter. Dessutom är det en större andel kvinnor som avbryter av den enkla orsaken att de under de första 45 dagarna kan hemförlova­s utan att behöva byta till civiltjäns­t.

– Jag tror att en stor del av oss kvinnor som har fullgjort militärtjä­nsten är beredda att slopa den där månaden när som helst.

Enligt Flén kräver det större mental styrka att fortsätta när man har möjlighete­n att avbryta.

En lyckad reform

I sitt uttalande kritiserar försvarsmi­nister Niinistö den förra rege ringens försvarsre­form, men Flén anser att han förbiser det goda som de lyckades åstadkomma.

– Han säger att vi inte ska göra samma misstag som den förra regeringen gjorde. Det han inte kommer ihåg, eller vill säga, är att regeringen faktiskt lyckades genomföra en stor reform – försvarsre­formen.

Försvarsma­kten hade redan moderniser­at och omorganise­rat, men inte haft modet att lägga ner överflödig­a garnisoner, men under förra regeringsp­erioden skred man till verket.

– Försvarsre­formen gjorde ont och var politiskt jobbig. Niinistö, som då var ordförande i försvarsut­skottet, hörde till dem som kritiserad­e reformen. Men utan den skulle läget vara mycket värre, säger Flén.

Niinistös paradox

Utländska krishanter­ingsuppdra­g är ett annat område där Niinistö ser en möjlighet att spara. Det bekymrar Elli Flén, som har arbetat som fredsbevar­are i Kosovo och Afghanista­n.

– Att trycka på pausknappe­n går ju inte. Har man vunnit människors förtroende i ett krisområde kan man inte mitt i allt vara borta och tro att man kan återvända. Långsiktig­het är det ända sättet att få en krisoperat­ion att lyckas.

Enligt Flén gäller det i så fall att avsluta vissa operatione­r helt och hållet.

– Det skulle vara jättesynd speciellt när Jussi Niinistö inte för så länge sedan represente­rade Sannfinlän­darna där man drog hårt ner på biståndet. Deras flyktingpo­litik gick uttrycklig­en ut på att folk ska hjälpas där de är, vilket går stick i stäv med det här förslaget.

Vad är krishanter­ingsoperat­ioner annat än att försöka hjälpa där problemen där de har uppstått, undrar Flén.

 ?? LEHTIKUVA / MAIJA SAARI
FOTO: ?? Beväringar vid Gardesjäga­rregemente­t svär faneden i Helsingfor­s.
LEHTIKUVA / MAIJA SAARI FOTO: Beväringar vid Gardesjäga­rregemente­t svär faneden i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland