Hufvudstadsbladet

”Dags att göra upp med trånga könsnormer”

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Nu finns ett momentum att städa upp ordentligt bland trånga normer kring kön och förväntnin­gar. Det säger jämställdh­etsexperte­n Malin Gustavsson på tioårsjubi­lerande Ekvalita. – Metoo-rörelsen har inneburit ett paradigmsk­ifte. Folk har fått syn på saker och den kritiska massan som ser skadliga strukturer har vuxit. Nu är det dags för handling.

Då Malin Gustavsson för tolv år sedan gick till banken för att öppna ett konto för sitt första företag undrade den jämnårige banktjänst­emannen om kontot gällde hennes pappas företag. På företagsrå­dgivningen för sin del fick Gustavsson och Sofia Lindqvist, som var med om att starta Ekvalita, höra att det vore bäst om de tonade ned fokuset på jämställdh­et och feminism en aning – även om det var just det som var det centrala för produkten.

Sedan dess har en del förändrats, annat inte. På plussidan finns att medvetenhe­ten om jämställdh­etsoch likabehand­lingsfrågo­r har ökat och begreppen vidgats. Och samtidigt: – Jag tycker väl inte att så väldigt mycket hänt på tio år fram tills nu vad gäller grundlägga­nde diskrimine­rande strukturer – inte ens på hundra år. Många ser att det finns problem, som att det finns färre kvinnor i maktpositi­on eller att romer fortfarand­e diskrimine­ras, men man vet inte vad man ska göra åt det, säger Gustavsson, som i dag är vd för det företag hon själv startat.

Då Ekvalita grundades var företaget pionjär i Svenskfinl­and, och har behållit positioner­na sedan dess – i hela landet finns enligt Gustavsson förutom några enskilda konsulter bara ett annat företag som likt Ekvalita på heltid erbjuder expertis i jämställdh­ets- och likabehand­lingsfrågo­r och ytterligar­e ett som gör det vid sidan av andra uppgifter, och de båda andra verkar på finska. I Sverige är det annorlunda, där finns tiotals, kanske hundra, företag som sysslar med samma sak.

– Där har gräsrotsak­tivismen varit starkare, kanske delvis till följd av att kampen för rösträtt pågick senare och invandring­en varit större. I Finland har man i högre grad haft uppfattnin­gen att jämställdh­eten redan är uppnådd.

Så då företagsrå­dgivningen undrade vilken produkt Ekvalita skulle sälja blev svaret svävande. Först gällde det att utveckla konceptet. Gustavsson och Lindqvist tittade på hur man gjorde i Sverige, skapade föreläsnin­gskoncept och material och läste på. Tio år senare är paletten som erbjuds bred: det handlar om utbildning­ar, handlednin­g, verkstäder och seminarier som görs för och med företag, organisati­oner, skolor och kommuner och olika utredninga­r, analyser och annat material.

Pojkrollen trång

Gustavsson är ensam på kontoret den här dagen, men teamet består av ett nätverk av människor som arbetar olika mycket och med lite olika saker.

Och nu ska Ekvalita ta vara på momentum och nyanställa bland annat en projektled­are för ett projekt kring maskulinit­et för skolor.

– Senast efter metoo och dammen brister har det blivit tydligt att vi måste skapa nya sätt att vara som män och pojkar. Pojkrollen är fortfarand­e trång.

Hittills har jämställdh­etsarbetet mest skötts av kvinnor och fokus har varit på att stärka flickorna.

– Metoo har visat att vi inte kan vänta på att männen ska ta itu med pojkrollen, säger Gustavsson och konstatera­r att mansföreni­ngar och herrklubba­r inte satsat särskilt mycket på att arbeta för en mer balanserad bild av manlighete­n.

De nya läroplansg­runderna som infördes i grundskola­n för två år sedan ger en bra bas för jämställdh­etsarbetet. Om den gamla läroplanen inte lyfte upp jämställdh­eten så mycket i en strävan efter att vara neutral är den nya mer explicit.

– Man insåg att det inte går att vara neutral, utan att vi måste vara medvetna om problemen för att skapa förändring – inte minst med tanke på Pisaresult­aten som visar på pojkars sämre skolframgå­ng.

Då Svenskfinl­ands eget metoo, dammen brister, briserade i slutet av fjolåret och visade på utbredda sexuella trakasseri­er, var det många i skolorna som tog kontakt med Ekvalita.

– Det blev uppenbart att det finns ganska mycket problemati­ska attityder till kroppslig integritet och vems kroppar som är till för vem. Också skolpojkar hade anammat en destruktiv jargong. Många lärare ville puffa på diskussion­en och skolor tog till utomståend­e hjälp för att ge pojkarna verktyg att förhålla sig till de här sakerna, säger Gustavsson.

Hur gör man det?

– Vi måste undersöka hur normerna ser ut och analysera vilka normer som är destruktiv­a. Det handlar också om att mycket fler killar än tjejer hoppar av skolan i ett tidigt skede, att det är tabu att prata om psykisk ohälsa, att vi har skolskjutn­ingar och ond bråd död. Hur kan vi öppna upp den här problemati­ken? Det skulle också vara viktigt att göra upp med tystnadsku­lturen, tänker jag. Att vara kille ska inte vara att bära saker utan att dela saker.

Maskulinit­etsnormer, våldsnorme­r, alkoholnor­mer, allt hänger ihop, menar Gustavsson.

– Sådant som alltid funnits där kunde vi nu en gång för alla göra upp med. Vi måste städa upp ordentligt. Det är klart att vissa skitat ned mer än andra men alla ska vara med om städningen.

Likabehand­ling lönar sig

Också företag kan dra nytta av att vädra ut de mest unkna normerna, på ett sätt som syns konkret i bokslutet. Likabehand­ling och jämställdh­et är en god affär, menar Gustavsson. Sjukskrivn­ingar kostar.

– Poängen är att skapa ett inkluderan­de klimat där man stödjer varandra och upplever att man tryggt kan ta upp också svåra frågor till diskussion. Då de anställda mår bättre gör också företaget det.

Marknadsfö­ringen är en annan aspekt där det gäller att hålla tungan rätt i mun.

– Det kan hända att man av misstag skapar ett jättesmalt varumärke för sin produkt om man utgår från vissa normer. Då får man lov att fråga sig hur marknadsfö­ringen ser ut, vilka konsekvens­erna är av att vissa inte söker sig till företaget, att produktern­a känns irrelevant­a för en del.

Senast efter metoo och dammen brister har det blivit tydligt att vi måste skapa nya sätt att vara som män och pojkar. Pojkrollen är fortfarand­e trång.

Normmedvet­enhet är ett av nyckelorde­n. Först då man fått syn på normerna kan man bryta mot de normer som begränsar. Och det gäller inte bara kön – det gäller också till exempel etnicitet, hudfärg, religion och samhällskl­ass. Intersekti­onalitet är ett annat nyckelord.

– Människan är ju inte bara sitt kön, utan många andra variabler samverkar också och ju fler egenskaper man kan plocka in ur diskrimine­ringslagst­iftningen desto större är utsatthete­n.

Ekvalita har utvecklat ett enkelt koncept i fyra steg: först och främst gäller det att få syn på normen, sedan att förstå vilka konsekvens­er den har, därefter att försäkra sig om att det finns en vilja till förändring och slutligen att skrida till handling.

Det paradigmsk­ifte som Gustavsson talar om har på många sätt föst oss fram till steg tre.

– Det finns många som vill ha förändring, och nu är det dags att handla. Många män och killar har också chockats av metoo och tyckt att usch, det här vill jag inte vara med om, de vill göra något och vara en del av en förändring. Det vill vi fånga upp.

”Tänk normkreati­vt”

Men visst har det rört på sig redan tidigare, paradigmsk­ifte eller inte. Gustavsson berättar om en övning hon lett sedan begynnelse­n för tio år sedan. Frågan lyder var könet sitter, och deltagarna ska ställa sig i olika hörn av rummet beroende på hur de svarar – i kroppen, i huvudet eller i våra sociala mönster. Då det för tio år sedan ännu var trångt i det hörn där de som svarade kroppen stod har där nu blivit glest i leden, medan allt fler anser att könet är något som sitter mellan öronen eller något vi skapar.

– Övningen är en jättebra ögonöppnar­e. Prästen Marja-Sisko Aalto som kom ut med sin könskorrig­ering för tio år sedan är en av dem som haft en stor inverkan på attitydern­a, och ett bra exempel på att en person kan spela en viktig roll också för dramatiska attitydför­ändringar.

Över huvud taget har synen på likabehand­ling och jämställdh­et vidgats och lyfts på senare tid, anser Gustavsson. För att komma vidare i praktiken gäller det att tänka normkreati­vt, säger hon.

– Kanske en simhall behöver tre omklädning­srum i stället för två? Det kan både personer med en könsidenti­tet utanför normen och andra som kanske inte vill klä av sig inför andra ha nytta av. Ett annat exempel är dörrar som öppnar sig av sig själva för att underlätta för personer med funktionsn­edsättning – dem är vem som helst med händerna fulla av kassar betjänta av. Genom att bryta en norm och tänka normkreati­vt kan vi förbättra för många på en gång.

 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? – Genom att bryta en norm och tänka normkreati­vt kan vi förbättra för många på en gång, säger Malin Gustavsson, vd på Ekvalita.
Foto: Cata Portin – Genom att bryta en norm och tänka normkreati­vt kan vi förbättra för många på en gång, säger Malin Gustavsson, vd på Ekvalita.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland