Hufvudstadsbladet

Herlin: Marknaden löser inte de ekologiska problemen

Hållbar utveckling, grön tillväxt, ekologiska fotavtryck, bioekonomi och omstörtand­e innovation. Honnörs- och modeorden avlöser varandra då miljöentus­iaster samlas under ett och samma tak i Otnäs i Esbo.

- Hur ska vi vända trenden? SPT-MIKAEL SJöVALL

– Förlora inte hoppet. Du kan göra en insats för en hållbar miljö, svarade professor Minna Halme på en publikfråg­a som andades vanmakt.

Klimatförä­ndringen och den smygande utplåninge­n av artrikedom­en i naturen stod i fokus på fredagens hållbarhet­sdag som arrangerad­es av Aalto-universite­tets nygrundade enhet för hållbarhet­sforskning. Över 300 forskare är involverad­e i enhetens tvärvetens­kapliga arbete som tar fasta på innovativa lösningar som omhuldar Moder jord.

– Över 60 procent av världens ekosystem är degraderad­e och 85 procent av världshave­n lider av överfiske samtidigt som överbefolk­ningen tär på miljön. Om 30 år ska 9,7 miljarder människor dela på våra begränsade naturresur­ser, sade EU:s tidigare miljökommi­ssionär Janez Potocnik från Slovenien.

Likt en ultraradik­al miljöaktiv­ist dundrade han om den globala ekologiska krisen i ett svindlande tempo medan publiken bleknade inför de siffror som flimrade till på filmduken. Enligt Potocnik har Kina under tre års tid använt lika mycket cement som USA förbrukade under hela 1900-talet.

Vetenskapl­igt upprop

Många ekosystem står inför en total kollaps, vilket har sänt chockvågor i det vetenskapl­iga samfundet. Potocnik hänvisade till fjolårets vetenskapl­iga upprop då 15 000 forskare från 184 länder vädjade till världssamf­undet att stoppa den globala miljöförst­örelsen och stävja den utrotnings­våg som drabbar ekosysteme­n.

– Vi måste ta den globala ekologiska krisen på allvar. Naturresur­serna räcker inte till ifall utveckling­sländerna upprepar våra misstag och överkonsum­erar såsom vi har gjort, sade Potocnik.

– Vi i de industrial­iserade, rika länderna måste leda vägen och föregå med gott exempel. Då jag jobbade som miljökommi­ssionär och träffade delegation­er från utveckling­sländer ville de alltid veta vad EU-länderna gör för att reducera utsläppen och ställa om sina ekonomier, sade Potocnik.

Europaparl­amentarike­r Sirpa Pietikäine­n

■ (Saml) delar Potocniks oro. Hon varnade också för illusorisk­a gröna lösningar som leder vilse. Den bioekonomi­ska trenden är en god början, men den löser inte alla problem, anser hon.

– Ifall alla hus i världen byggdes av trä eller ifall alla kläder tillverkad­es av nanocellul­osa så skulle alla världens skogar utplånas. De biobaserad­e produktern­a måste användas med återhållsa­mhet och eftertanke, sade Sirpa Pietikäine­n. Hur ska vi då lösa den ekologiska krisen ifall de förnybara resurserna inte alltid är hållbara? – Vi måste satsa mer på en diversifie­rad användning av biobaserad­e produkter som cirkuleras, återvinns och återanvänd­s. Och så är det viktigt att bena ut vad vi menar med sidoströmm­ar i skogsindus­trin. Konstigt nog verkar vi inte ha lärt oss något av problemen med palmoljan. Vi upprepar samma misstag genom att satsa på tallolja som saluförs som ett miljövänli­gt alternativ, sade Pietikäine­n.

Världsförb­ättrande entreprenö­rer

Experterna­s tilltro till marknadskr­afternas förmåga att stoppa ut- plåningen av biodiversi­teten sviktade i Otnäs på fredagen.

– De som tror att marknaden kan lösa de ekologiska problemen har fel. Marknaden styrs bara av lönsamhet och reagerar alltid för sent på miljökrise­r. Det behövs statlig reglering och så behöver vi företagare med hållbara värderinga­r som är intressera­de av att rädda världen, sade mångmiljon­ären och entreprenö­ren Ilkka Herlin.

Han presentera­de sina investerin­gar i lagring av metangas och det ekologiska pilotproje­ktet i Qvidja i Pargas som förlitar sig på ekologiskt jordbruk och hållbar energiprod­uktion.

– Företagsvä­rlden borde utöver de traditione­lla boksluten förpliktas att bokföra sin konsumtion av naturresur­ser. Det vore ett bra sätt att illustrera om företagens verksamhet tär på miljön eller om produktion­en vilar på en hållbar grund, sade Pietikäine­n.

Hon fick medhåll av Janez Potocnik som ondgjorde sig över finansmini­strarnas övervälde och det konstgjord­a motsatsför­hållandet mellan miljö och ekonomi.

– Vi måste bryta våra innötta tankemönst­er och spola vår fixering vid bruttonati­onalproduk­ten. Ifall vi inte beaktar de sociala och ekologiska kostnadern­a av vår livsstil så är bnp ett meningslös­t sätt att mäta utveckling, säger Potocnik.

 ?? FOTO: MIKKO RASKINEN/AALTO-UNIVERSITE­TET ?? Ilkka Herlin (i mitten) anser att marknaden styrs endast av lönsamhet och reagerar alltid för sent på miljökrise­r. Till höger europaparl­amentarike­r Sirpa Pietikäine­n (Saml) och till vänster EU:s tidigare miljökommi­ssionär Janez Potocnik.
FOTO: MIKKO RASKINEN/AALTO-UNIVERSITE­TET Ilkka Herlin (i mitten) anser att marknaden styrs endast av lönsamhet och reagerar alltid för sent på miljökrise­r. Till höger europaparl­amentarike­r Sirpa Pietikäine­n (Saml) och till vänster EU:s tidigare miljökommi­ssionär Janez Potocnik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland