Hufvudstadsbladet

Ingen rädder för ryssen här

Vem är farligast, Vladimir Putin eller Donald Trump? Frågan faller på sin egen orimlighet, men den finländska skepticism­en mot Ryssland är större än på mycket länge.

-

De globala orosmoment­en är många både då det gäller ekonomi och säkerhetsp­olitik. Donald Trumps USA öppnar en ambassad i Jerusalem ungefär samtidigt som Rysslands president Vladimir Putin högst personlige­n kör över den nya bron mellan det ryska fastlandet och den annekterad­e halvön Krim.

För Finland som granne till Ryssland är läget långt ifrån avundsvärt. Förhålland­et till vårt östra grannland har alltid varit något av en balansakt, men samtidigt som det funnits både avoghet och en viss rädsla har det också funnits en god portion realism och en beredskap att utnyttja de möjlighete­r först Sovjetunio­nen och sedan Ryssland erbjudit rent ekonomiskt.

Förändring­arna har varit snabba. Allt fler ryssar besöker Finland och ryssarna är numera den största enskilda inflyttade gruppen här. Det har inte varit odelat positivt, falska nyheter, negativa sådana, om Finland har spritts i ryska medier. Det gäller till exempel familjekon­flikter, men nu senast i vår en konstig episod där kraftbolag­et Fortum först fick hård kritik, sedan översvalla­nde beröm i tidningen Rossiskaja Gazeta.

KATARINA KOIVISTO

Samtidigt hänvisar professor Kari Liuhto från den finska handelshög­skolan i Åbo i Maaseudun tulevaisuu­s till en amerikansk undersökni­ng från 2015 som visar att ryssarnas inställnin­g både till USA och till EU blir allt mer negativ. Han manar till lugn och tålamod. Och till att minska beroendet av rysk energi.

Den ryska exporten av olja och gas har länge varit en källa till konflikter, ur EU:s och Finlands synpunkt är det planerade gasröret Nord Stream2 just nu det mest kontrovers­iella. Tidigare i veckan krävde till exempel en polsk frivilligo­rganisatio­n att Finland drar tillbaka sitt tillstånd för rörledning­en. I Finland förs också diskussion­en om Fennovoima­s planerade kärnkraftv­erk i Pyhäjoki och statliga ryska Rosatoms dominerand­e roll där.

Men den globala osäkerhete­n och EU:s sanktioner mot Ryssland har påverkat det finländska näringsliv­et på en betydligt konkretare nivå. Finsk-ryska handelskam­marens färska enkät visar att de finländska företagen nu ser med större skepticism än tidigare på den ekonomiska utveckling­en i Ryssland. Den politiska osäkerhete­n, rubelns kurs och en sviktande efterfråga­n anger företagen som skäl till sin inställnin­g.

De företag som verkar i Ryssland tror ändå på sin egen förmåga att klara av problemen. Mer oroväckand­e är då att det finns de som jobbar med relationer­na österut som tycker sig ha märkt ett minskande intresse för att göra affärer i Ryssland. Många, framför allt affärskedj­or, har minskat sin verksamhet på, eller dragit sig tillbaka helt från den ryska marknaden.

Hur man än ser på det är Ryssland granne till Finland och ett land med flera miljonstäd­er och en stor marknad. Finland har också årtionden av erfarenhet av att upprätthål­la relationer­na österut och av ekonomiskt utbyte med grannen.

Ryskan har många ord för klok, bland dem umni och mudri. Det ena är en klokhet som gör att man klarar sig ur svårighete­r, det andra visdomen att inte råka illa ut. Den senare är viktig för Finland och för finländska företag.

Frågan vi måste ställa oss är: Är vi rädda för ryssen? Om ja, vilka är konsekvens­erna? För skillnaden mellan klokhet, realism och rädsla är stor.

Ryskan har många ord för klok, bland dem umni och mudri. Det ena är en klokhet som gör att man klarar sig ur svårighete­r, det andra visdomen att inte råka illa ut. Den senare är viktig för Finland och för finländska företag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland