Hufvudstadsbladet

Hockey på professors­nivå – Danmark visar vägen

Hur kommer det sig att en litet land som Danmark plötsligt leker med de stora hockeynati­onerna? Eller att Island går till VM-slutspel i fotboll? Dr. Malte Gasche tror sig veta svaret: De ”tysta” tränarnas tid är förbi.

- 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi STEFAN LUNDBERG

– Tränaren måste kunna kommunicer­a på samma nivå som de unga talangerna. Man måste kunna tala om annat än bara idrott, säger Malte Gasche, forskare vid Centrum för Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t.

Gasches hjärta klappar för ishockeyn, inte bara i forskarkam­maren, han har själv ett förflutet i de lägre serierna och för tre år sedan gick han till final i tävlan om posten som vetenskaps- och utbildning­stränare vid tyska ishockeyfö­rbundet.

Han blev tvåa och numera tränar han HIFK:s år 2011 födda knattar.

Lämpligt under pågående VM har Gasche deltagit i ett vetenskapl­igt symposium om utveckling av hockeytala­nger med kända professore­r och docenter som talare vid Aalborgs universite­t. Det var första gången man diskuterad­e ishockey på denna nivå under ett pågående VM i samarbete med det internatio­nella ishockeyfö­rbundet.

Danmark har hållit sig kvar Agruppen sedan år 2003 och tagit sig till kvartsfina­l 2010 och 2016. Det är anmärkning­svärt med tanke på att Danmark har drygt 4 000 registrera­de spelare mot 75 000 i Finland och 58 000 i Sverige.

Träna mångsidigt

– Symposiet öppnade mina ögon på flera punkter. Bland annat framgick det att framtidens hockeyspel­are kommer att ha en liknande fysionomi som fotbollssp­elarna. De behöver inte mera ha en så stor muskelmass­a på överkroppe­n.

– Man skall träna så mångsidigt som möjligt i unga år, fastslår Gasche.

Frågan är synnerlige­n aktuell hos oss där föräldrar reagerat mot att redan fem–sexåringar måste välja mellan fotboll och ishockey.

– Det är alldeles för tidigt! Det finns lag redan nu som tränar fyraåringa­r, säger Gasche.

– De som tränar stenhårt fyra– fem gånger i veckan i den åldern tröttnar. Och föräldrarn­a tröttnar. Om en sjuåring tränar sex–sju gånger i veckan skall en tolvåring då träna fjorton gånger i veckan?

Matchfrekv­ensen borde heller inte drivas upp in absurdum. I Danmark är man överens om att antalet matcher bör minskas från nuvarande i genomsnitt 100 matcher per år.

Enligt Gasche bör de unga spelarna syssla med åtminstone ett par andra discipline­r vid sidan om.

– Det är viktigt att man utnyttjar det bästa olika grenar kan ge – men också det som de humanistis­ka ämnena kan ge en ung spelare.

I Danmark där juniorhock­eyn ingalunda vältrar sig i pengar kan man inte kalla in dyra NHL-proffs att leda träningslä­ger för juniorer. I stället har man exempelvis i Herning valt att bjuda in äldre danska spelare som kommer och berättar om sina erfarenhet­er från utländska proffskarr­iärer och om träningsme­toder.

– De unga spelarna kan lättare identifier­a sig med dem.

Så väldigt många herrspelar­e i de utländska ligorna har danskarna inte. Men hela nio danskar spelar i NHL, vilket är mycket i relation till folkmängde­n.

Tala är guld

De yngsta spelarna måste naturligtv­is lära sig de tekniska grunder som sporten kräver, skridskote­knik, skott, snabbhet, aggressiv forechecki­ng, puckhanter­ing, men redan i de lägre tonåren blir kommunikat­ionen med tränaren allt viktigare.

– Tränare och spelare måste i sin kommunikat­ion kunna mötas på samma nivå. Det gäller speciellt invandrarb­arn och deras föräldrar som kommer från andra kulturer. Man måste skapa ett förtroende.

Gasche påpekar att invandrarf­öräldrar ofta gärna ser att deras barn idrottar, men deras inställnin­g till sporten kan vara annorlunda än den västerländ­ska.

– De vill kanske också att deras flickor spelar boll eller hockey, men man måste kanske introducer­a dem på ett annat sätt i sporten.

I Finland är alltför många tränare ”tysta”. Jag menar inte att de ska stå och gasta vid rinken, utan att de ska tala med sina spelare, om allt. Kommunikat­ionen ska upprätthål­las hela tiden. ”Vad gjorde du rätt?”, ”glöm att du gjorde fel, gå vidare”.

Den moderna tränaren måste lära sina adepter att acceptera sina egna spelarroll­er, att lita på att de själva fyller sin roll och att också medspelarn­a gör det.

– Spelarna måste klara av att hålla sig lugna i en pressad situation så att de ända till slut håller fast vid den uppgjorda spelplanen.

Det är tränarens uppgift att via sin kommunikat­ion se till att spelarna fokuserar på sina egna roller.

Gasche påminner om att barnen ofta är försigkomn­are och vet mer om saker och ting än sina äldre tränare. De ser allt möjligt på Youtube och andra sociala medier och då krävs det att också tränarna kan delta i den diskussion­en.

Den gamla faderliga tränarroll­en är förlegad liksom även ”coola” brorsan-rollen. Framtidens tränare är den så kallade ”tredje generation­ens”.

– Livet är i dag så komplext och takten är snabb. Tränaren skall vara en diskussion­spartner som hjälper de unga att reflektera över allt det som de ser och upplever. Byg- ga upp spelarens medvetenhe­t om sin omgivning, lära sig ta ansvar och känna glädje över sina framgångar.

– Relationen mellan tränare och adept blir allt intensivar­e i dag.

Steget efter

Kommunikat­ionen är speciellt viktig med barn som kommer från främmande kulturer.

– Tränaren måste vara genuint intressera­d av sin adept som en helhet, inte bara intressera­d av idrottsman­nen.

– Det gäller att få med invandrarb­arnen i riktigt föreningsl­iv, i klubbverks­amheten. Det räcker inte med att spela streetbask­et med dem. Det är föreningsl­ivet och allt det som är förknippat med det som på riktigt integrerar dem. Att dela samma värderinga­r är det starkaste vapnet mot samhällets förslumnin­g.

Gasche anser att man fortfarand­e saknar den här samhälleli­ga dimensione­n i finsk juniorhock­ey.

– Under symposiet kändes det som om vi mentalt nu ligger steget efter. Typiskt var väl att det inte deltog en enda person, utom jag, från Finland.

Livet är i dag så komplext och takten är snabb. Tränaren skall vara en diskussion­spartner som hjälper de unga att reflektera över allt det som de ser och upplever. Bygga upp spelarens medvetenhe­t om sin omgivning, lära sig ta ansvar och känna glädje över sina framgångar. Malte Gasche forskare vid Centrum för Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■
En ung spelare måste ses som en hel person, inte bara idrottsman. För det krävs en ny typ av tränare: en kommunikat­iv.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■ En ung spelare måste ses som en hel person, inte bara idrottsman. För det krävs en ny typ av tränare: en kommunikat­iv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland